Kesmişler ama ağaçtan saymamışlar

Kesmişler ama ağaçtan saymamışlar

Kazdağları eylemlerine karşın Enerji Bakanlığı ‘13 bin ağaç kesildi’ dedi. Prof. Dr. Tolunay dikkat çeken noktaya işaret etti: Orman envanteri 2007’ye ait. O tarihte sayılmayan fidanlar ağaca döndü. Bu hesaba göre de 198 bin ağaç kesildi.

Kaz Dağları’nda siyanürle altın arama ve ağaç kesimine karşı başlatılan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ devam ederken bir çok kesimden tepki yağmmaya da devam ediyor. Bölgede kesilen ağaç sayısı konusunda verilen çelişkili rakamları ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay netliğe kavuşturdu. Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Çanakkale’deki altın madeni için yapılan ‘ağaç katliamı’na ilişkin ÇED raporunda ve Orman Genel Müdürlüğü açıklamasında (OGM) neden düşük rakamlar verildiğini anlattı. Kendi hesabının bölgede 198 bin ağaç kesildiği yönünde olduğunu belirten öğretim üyesi, Çanakkale’nin Kirazlı köyünde açılmak istenen altın madeni için hazırlanan ÇED raporunda bu rakamın 45 bin 650, OGM’nin açıklamasında ise 13 bin 400 olduğunu hatırlattı. Hesaplamasını Twitter’da paylaşan Tolunay, ÇED raporunda da temel alınan, bölgeye ait ‘orman amenajman planı’nın 2007’de hazırlandığını ve bu plana göğüs yüksekliğindeki (130 cm) çapı 8 cm’den küçük ağaçların dahil edilmediğini ifade etti. Dolayısıyla bu ağaçlar kesim sayısına da eklenmemiş oldu. Ancak, 2007’den önce bu bölgede geniş çaplı ağaçlandırma yapıldığını hatırlatan Tolunay, yeni dikilen fidanlar 2007’deki plana ‘ağaç’ olarak eklenmemiş olsa da, ÇED raporunun hazırlanmasına kadar geçen beş yıllık sürede bu fidanların büyüyerek çapının 8 cm’yi geçmesi olasılığı bulunduğunu, bu nitelikte 120-130 bin ağaç olduğunu kaydetti. 

Bu arada bölge için ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ tutan çevreciler daha vahim bir iddiada bulundu. Kesilen ağaçların bölgedeki maden saahalarının onda biri kadar olduğunu belirten çevreciler 36 bin dönüm alana ek olarak 360 bin dönümlük arazinin de ağaçlarının kesileceğinbi savundu.  

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un 195 bin değil 13 bin ağaç kestiğini öne sürerek, yerine yeni 2 farklı noktada 14 bin yeni fidan dikildiğini söyledi. “Ağaçlar 2 yıl önce kesildi, şimdi niye eylem yapıyorsunuz” diyen Turan “Keşke firma ve diğer ilgililer süreci daha iyi yönetebilseydi” dedi.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN