Kılıçdaroğlu'ndan faiz kararı öncesi bürokratlara mesaj

Kılıçdaroğlu'ndan faiz kararı öncesi bürokratlara mesaj

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi bürokratlara mesaj verdi. Kılıçdaroğlu, 'birilerinden talimat almayın' diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yayımladığı bürokratlara yönelik kanunsuz işlere imza atmamaları ve Millet İttifakı'nın iktidar olduğu dönemde kendilerinin de bu işlemlerle ilgili sorumlu olacağı uyarısı konuşulmaya devam ediliyor.

AK Parti ve MHP tarafından 'tehdit ve vesayetçilik' olarak değerlendirilen videodaki söylemlerinin partisinin salı günü gerçekleşen grup toplantısını da taşıyan Kılıçdaroğlu, ifadelerinden vazgeçmediğinin altını çizmişti.

Kılıçdaroğlu bir dizi ziyaret için gittiği Kars'ta Muhtarlar ve Kanaat Önderleri Buluşması'nda konuştu.

Konuşmasında, Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararına da yer veren Kılıçdaroğlu, "Bugün Merkez Bankası'nın bürokratları faizle ilgili karar verecekler. Kars'tan onlara sesleniyorum. Ekonominin gereği neyse onu yapın, birilerinden talimat almayın" diye seslendi.

CHP'nin, Kars'tan milletvekili çıkaramamasının kendi hataları olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, kentteki genç nüfusun göçünün durdurulması için üretim olması gerektiğini söyledi.

'BURALAR BİZİM TOPRAĞIMIZ DEĞİL Mİ?'

Özel sektürün gerekli şartlar oluştuğunda yatırım yaptığını fakat devletin böyle bir tasarrufta bulunmayarak sosyal devlet rolünü yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu özelleştirmelere dikkat çekerek, "Devlet sosyal devlettir. O zaman buralara ciddi yatırımlar yapılmıştı ama bunlar özelleştirildi. Dolayısıyla burada da ciddi bir ekonomik kayıp olmaya başladı. Ağrı'da da, Ardahan'da da aynı durum var. Anadolu'da, Güney Doğu'ya bakın hepsinde aynı sorun var. Buralar bizim toprağımız değil mi neden buralara yatırım yapılmıyor?" diye sordu.

'İŞSİZLİK TEMEL SORUN'

Kars'taki gezisinde vatandaşların ekonomik sorunlardan şikayetçi olduğunu gözlemlediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Son 20 yılda yem hammaddesi olarak ödediğimiz para 58 milyar dolar. Şikayet geliyor sokaktan. Para var dışarıya veriyoruz. İçeriye hak ettiği parayı vermiyoruz. Bu göç sorununu yaratıyor. Gençler gidiyor, asgari ücretle iş bulayım da çalışayım diye. İşsizlik temel bir sorun Kars'ta siz de görüyorsunuz zaten. Gençler iş bekliyor" diye konuştu.

'BİRİLERİNİN İSTEĞİ İLE KARAR VERMEYİN'

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 'Talimat almayın' diye çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "Bugün Merkez Bankası'nın bürokratları faizle ilgili karar verecekler. Kars'tan onlara sesleniyorum. Ekonominin gereği neyse onu yapın, birilerinden talimat almayın. Vatandaşı daha perişan edecek kararlar almayın. Vatandaşı mağdur etmeyin. Aklınızla, fikrinizle, bilginizle, birikiminizle, eğitiminizle karar verin. Birilerinin isteği ile karar vermeyin. Yazıktır, günahtır bu millete" dedi.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

Planlaması olmayan dünyada hiçbir ülke yoktur. Planlama yapmayan hane de yoktur. Devlette planlama yapar ama devletin planlaması 20 yıllık, 30 yıllık, 50 yıllık planlarla yapar. Devlet Planlama Teşkilatı kapatıldı neden? Plansız bir ekonomi yönetilemez, bu noktaya gelir.

'ÜRETİCİ ZARAR ETMEYECEK'

Belli ürünler vardır ki o bölge için stratejiktir. Bu bölge tarım ve hayvancılık. Bu bölge için tarım ve hayvancılık stratejik sektördür. Devleti yöneten hükümetler planlarken bu bölge tarım ve hayvancılık bölgesidir, stratejik sektördür diyecek. Yatırımlar, teşvikler yapılır üretim süreci başlar. Burası sadece Türkiye'ye değil Orta Doğu ve Kafkaslara kadar uzanan bölgenin en güçlü tarım ve hayvancılık sektörü olacak. Bunlar düşünemediler ama bu kardeşiniz düşündü kesinlikle yapacağım.

Az önce söyledim. Üretici ektiğinden ya da beslediği hayvandan dolayı zarar etmeyecek. Tarım ve hayvancılık pandemi süreci bize gösterdi ki dünyada stratejik sektördür. Dünyada tarım ve hayvancılığa destek vermeyen hiçbir ülke yoktur. Modelin şöyle olması lazım. Her bir ürün için bir maliyet çıkarılması lazım. Üstüne makul bir kar koyacaksınız eşittir taban fiyat olacak. Bütün ürünlerde böyle olması lazım.

'HÜKÜMET SUÇ İŞLİYOR'

Piyasalarda istikrar olacak, arada aracı falan olmayacak. Birileri gelip sizin ürününüzü ucuza kapatmayacak.
Aslında TBMM'de 2006 yılında tarım kanunu çıkarttı. 22. maddesi der ki 'Her yıl en az milli gelirin yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilir' Hiçbir zaman yüzde 1 oranında destek verilmedi. Çiftçinin bu hükümetlerden alacağı 211 milyar liradır. Biz bunu yapacağız.

Şu anda var olan hükümet kanunu uygulamıyor, suç işliyor. Beraber sizin hakkınızı arayacağız.

'ÇİFTÇİNİN TRAKTÖRÜNÜ HACZETMEYECEĞİZ'

Kars'ta çiftçinin ne traktörünü ne de hayvanını asla haczettirmeyeceğiz size söz veriyorum.

Mazot çok pahalı biliyoruz. Yat alınca mazotu ÖTV'siz alıyor. Gezmeye çıkıyor, boğazda turluyor onlara ÖTV'siz çiftçiye gelince ÖTV vereceksin diyorsun, olmaz. Eğer ÖTV'siz mazot almayı birisi hak ediyorsa başında çiftçi gelir.

Tarım Sigortaları var. Yeteri kadar sağlıklı çalışmıyor bunun da değişmesi lazım. TARSİM'in çiftçiden, üreticiden, besiciden yana olması lazım.

Kaz üretimi meşhur bu bölgede. Kaz üretimi konusunda aile çiftçiliği son derece önemli. Bu konuda Türkiye'de yeteri kadar talep var ama arz ve talep bazen buluşamıyor. Kaz üretiminde aile işletmeciliğini büyütmek konusunda özel bir teşvik uygulanması lazım.

İnşallah iktidar olacağız sizlerle, dostlarımız birlikte. İlk bir haftada çiftçilerin bankalardan aldıkları kredilerin faizlerini sileceğiz. Ana parayı da makul ölçüde takside bağlayacağız zaten çiftçi perişan oldu.

'MUHTARLAR DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞI'

Sizin sınır kapılarınız var İran, Gürcistan, Ermenistan. Kars bu bölge ve Türkiye için bir şanstır. Bu kadar zengin bir coğrafyası varsa bu bölgenin tamamını doyurabilir. Bunun için dış politikanın yeniden inşa edilmesi lazım. Kavga etmeyen, barış içinde yaşayan bir dış politika. Elde ettiğimiz ürünleri rahatlıkla pazarlayacağımız bir dış politika. Gelmeliler Türkiye'den alışveriş yapmalılar. Kars'ta bunu inşa edeceğiz, bu kardeşinize güvenin. Niye kavga edelim?

Aramızda muhtar kardeşlerimiz de var. Ben muhtarlara demokrasinin temel taşı derim. Muhtarlara gerekli önem verilmelidir.

82 değişik kanunda, 354 maddede 'muhtar' adı geçer. Niye tek bir 'Muhtarlık Temel Kanunu' yok. Biz bu konuyu çalıştık. İktidara ne kadar hazır olduğumuzu bilmeniz için söylüyorum. 105 maddeden oluşan bir muhtarlık temel kanunu taslağı hazırladık.

Muhtarlarla ilgili birleşik oy pusulası olması lazım. Sosyal yardımların muhtarlar aracılığıyla dağıtılması lazım. Mahallenin muhtarı ve bakkalı kimin fakir olduğunu adı gibi bilir. Bir sosyal yardım dağıtacaksanız, onun muhtar aracılığıyla dağıtılması lazım. Sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek. İnancımızın da gereğidir bu.

Her muhtarlığın bir bütçesi olması lazım. Görüyorsunuz muhtarlar için ne kadar güzel şeyler düşünüyorum. Muhtarları büyüteceğim, demokrasinin temel kılıcı yapacağım.

İlk bir hafta içinde esnafın bankalardan aldıkları kredilerin faizlerini de sileceğiz.

Bir aile düşünün oğlu üniversiteye gitti. KYK'dan burs aldı. Geldi baba evine iş yok güç yok. Hükümet diyor ki 'borcunu öde' iş yok nasıl ödesin. 'Borcunu ödemiyorsan, babanın aylığından keseceğim' diyor. Bunu da değiştireceğim. Böyle bir rezalet olmaz. O çocuk iş sahibi olur taksitini makul şekilde alırsınız.

'İKTİDARA GELİRSEK SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİBİ ANA TOPRAĞINA GÖTÜRECEĞİM'

Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapılmaz. Terörden ötürü hayatını kaybeden şehitlerimiz var. Kampanyalar açıldı, paralar toplandı ama onlara çöktüler. Bir hafta içinde o paraları şehit ailelerine ve gazilere faizi ile birlikte aynen vereceğim.

Allah nasip eder iktidara gelirsek dostlarımızla beraber bir hafta içinde Süleyman Şah Türbesi'ni ana toprağına götüreceğim ve şanlı bayrağımız orada dalgalanacak.
Mültecilerin tamamını en geç 2 yıl içinde kendi ülkelerine göndereceğim. Irkçılık yapmayacağız.

Aile Destekleri Sigortası'nı çıkartacağız. Hiçbir aile çocuğunu aç yatırmayacak. Yoksulluğu bu coğrafyada bitireceğiz.

Kılıçdaroğlu, gün içerisinde de sosyal medyadan yaptığı paylaşımla bürokratlara mesaj vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN