Kılıçdaroğlu kanundan habersiz konuştu, şehit gafına imza attı

Kılıçdaroğlu kanundan habersiz konuştu, şehit gafına imza attı

15 Temmuz şehitlerinin kardeş ve çocuklarına getirilen askerlik muafiyeti üzerinden hükümeti eleştirmek isteyen Kılıçdaroğlu büyük bir hataya imza attı. "Terör şehitlerinin çocukları askerlik yapıyor. Bu ayrımcılık" diyen Kılıçdaroğlu'nun geçen yıl yapılan düzenlemeden haberi olmadığı ortaya çıktı.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

OHAL kapsamında dün yayınlanan 678 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Askerlik Kanunu'nda düzenleme yapıldı. Buna göre, darbe girişimi sırasında görevli olmadığı halde şehit olan sivillerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Askerde olanlar ise istemeleri durumunda terhis edilecek.

'ŞEHİTLER ARASINDA AYRIM HAİNLİKTİR'

Getirilen düzenlemeyle ilgili dün partisinin grup konuşmasında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şehitler arasında ayrım yapıldığını iddia ederek "Şimdi bu ayrımı derinleştiriyorlar. 15 Temmuz şehitlerinin kardeşleri ve çocukları, arzu ederlerse askerlik yapmayacaklar. Ama teröre karşı mücadele eden şehitlerin çocukları veya kardeşleri, askerlik yapacak. Bu düzenlemeyi yapmak açık ve net söylüyorum, Binali Yıldırım da duysun, bakanlar da duysun, sarayda oturan da duysun, bu düzenlemeyi yapanlar haindirler” dedi.

DÜZENLEMEDEN HABERİ YOK

Kılıçdaroğlu'nun 'şehitler arasında ayrım' iddiasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 2015'te 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nda yapılan bir düzenleme ile terörle mücadede ederken şehit düşenlerin kardeş ve çocukları da askerlikten muaf sayıldı.

Kanunun 10 maddesi 9. fıkrasına göre "Askerlik hizmetini yerine getirirken şehit düşen, akıbeti meçhul kalan, hakkında gaiplik kararı alınan veya maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde gazi olanlar"ın kardeşlerinden biri istekli olmadıkça silah altına alınmıyor. Silah altında olan kardeş var ise de istekli olması halinde terhis ediliyor. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görev yaparken şehit düşenler yani PKK, DEAŞ gibi örgütlerle mücadelede hayatını kaybedenlerin ise erkek çocukları ve kardeşlerinin tamamı askerden muaf sayılıyor.

MSB SİTESİNDE BİLE VAR

Sivil 15 Temmuz şehitleri için getirilen düzenlemenin aynısı sözkonusu kanunda şöyle:

"Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin kendilerinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınmaz ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilir.”

Kılıçdaroğlu'nun 'ayrımcılık' iddiasını çürüten düzenleme Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde asker alımı işlemleriyle ilgili bölümünde de yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN