Kime sordunuz

Kime sordunuz

Afganistan’daki askerlerini çeken Washington ülkede ABD adına çalışan binlerce Afgan’ın da ülkeden ayrılabilmesi için komşu ülkelerle görüştüklerini ve bu kişilerin İran üzerinden Türkiye’ye gidebileceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı ‘Kime sordunuz’ diyerek ABD’ye tepki gösterdi. CHP lideri ise dikkat çeken bir iddia ortaya attı: Erdoğan, Biden ile yaptığı görüşmede 1 milyon kişinin ülkemize gönderilmesini kabul etti.

Ani bir kararla Afganistan’daki askerlerini çekmeye başlayan ABD bu ülkede kendileri için çalışan Afgan vatandaşlarını Taliban’ın eline bırakmamak için özel göç programı başlattı. Göçmenlik başvurularının üçüncü ülkeler üzerinden kabul edileceğini duyurdu. Gidilebilecek ülkeler arasında Türkiye de sayıldı. Dışişleri Bakanlığı “Soruna rızamız olmadan ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez” açıklaması yaptı.

‘ERDOĞAN BIDEN’LA GÖRÜŞMESİNDE MÜLTECİLERİ ALMAYI KABUL ETTİ’

CHP lideri ise Erdoğan-Biden zirvesini işaret etti: “ABD kendine hizmet etmiş 1 milyona yakın destekçisine hedef ülke olarak Türkiye’yi gösterdi. Erdoğan’ın son görüşmesinde sığınmacıları kabul ettiği aşikâr. Toplantıya devlet mekanizmalarının dışından tercüman getirilmesinin sebebi de bunun duyulmasını engellemektir.” DEVA Partili Ekmen de “Açık kapı politikası Biden’a verilmiş tavizlerden biri” ifadesini kullandı.

5-agu-1-sayfa.jpg

ABD’YE ‘EGEMENLİĞİMİZE MÜDAHALE’ TEPKİSİ

Davutoğlu, Washington’un mülteci planını sert ifadelerle hedefe koydu: Amerikalılar ‘Bizimle işbirliği yapanlara üçüncü ülkeler üzerinden vize vereceğiz’ dedi. Bu ülkeler arasında Türkiye’yi de saydılar. Biden bunu Kaliforniya’ya söyleyebilir ama bize söyleyemez. Sanki Türkiye, Amerika’nın 51’inci eyaleti. Ülkemizin istasyon alarak kullanılması egemenliğimize açık bir müdahale.

ABD'YE 'TÜRKİYE'SİZ AFGAN PLANI' TEPKİSİ

ABD kendisi için çalışan Afganlara yönelik açıkladığı ‘göçmen programı’nda çıkış kapısı olarak Türkiye’yi gösterdi. Dışişleri Bakanlığı “Ülkemize danışılmadan alınan sorumsuz kararı kabul etmiyoruz. Yeni bir göç krizini üstlenecek kapasitemiz yok” tepkisi gösterdi. Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın zirvesini işaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu “Erdoğan ülkemize Afgan sığınmacıları kabul etti. Bu anlaşmayı ülkeyi yönetecek ittifak olarak kabul etmiyoruz” dedi. DEVA Partili Ekmen de “Biden’e verilmiş tavizlerden biri olduğuna dair çok güçlü iddialar var” ifadesini kullandı.

Afganistan’da ABD ve NATO’nun çekilmesiyle Taliban’ın güç kazanması sonrası yerinden edilen Afganlar İran üzerinden Türkiye’ye gelmeye başladı. Yaşanan süreçte Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’dan sonra ABD de kendisi için çalışan Afgan göçmenler için Türkiye’yi adres gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 2 Ağustos’ta bu konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında ülkesini terk eden Afganların başvurularının işleme konacağını belirtti. Bakanlık yetkilileri, Türkiye gibi başka bir ülkeye gelen ve gerekli şartları taşıyan Afganların internet sitesinde form doldurduktan sonra başvularının değerlendirileceğini 12 ay sonra da kararlarını vereceklerini anlattı. Afgan göçmenlerin bu sırada Türkiye’ye başvuru haklarının da bulunduğu belirtildi.

Washington’un açıklamasına ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Açıklamada ABD’nin Afganlar için Türkiye’yi bir göç rotası olarak göstermesinin kabul edilemez olduğunu belirterek şu ifadeler kullanıldı: “Soruna bölge ülkeleri arasında çözüm bulmak yerine ülkemizin rızası olmaksızın ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez. Ülkemizin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesi bulunmamaktadır. ABD, eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür.”

Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin açıkladığı ‘göçmen planı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapıldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu mesajı verdi: “Yangınlardan canımız yanarken, sığınmacı konusuna yeniden değinmekten hicap duyuyorum ama ülkemizin bekasının söz konusu olduğu meseleleri de konuşmak zorundayız. ABD Afganistan’da kendisine hizmet etmiş, Taliban’ın düşman olarak gördüğü 19 bin Afgan’ı ve aile üyelerini (toplamda 53.000 kişi) ülkesine almaya karar verdi. 1 milyona yakın destekçisine de hedef ülke olarak İran üzerinden Türkiye’yi gösterdi. Bunlar Taliban’dan kaçan gençler. Öncelikle şu aşikardır ki; Erdoğan son yaptığı görüşmede ülkemize bu Afgan sığınmacıları kabul etmiştir. Toplantıya devlet mekanizmalarının dışından, Kavakçı ailesinden getirilen genç tercümanın sebebi de belli olmuştur. Erdoğan bunun duyulmasını engellemek için bunu yapmıştır. ABD’ye sesleniyorum: Erdoğan ile yaptığınız bu anlaşmaları, geleceğin iktidar üyesi ve ülkeyi yönetecek ittifak olarak asla kabul etmiyoruz. Kendisine ne dediyseniz, neler söylediyseniz, bunlar Erdoğan’ı bağlar. Sana gelince Erdoğan, sınırların neden kevgire dönmesine izin verdiğin, askere polise neden müdahale ettirmediğin artık ortadadır. Tek başına ülkeni yeniden korkunç bir ateşe atmak istiyorsun. Mahallelerimizi satmaya devam mı etmek istiyorsun; seçime gel, halktan onayını al. ”

DEAV Partisi Genel Başkanı Mehmet Emin Ekmen de Afgan göçmenler konusunda ‘açık kapı politikası’ olduğunu belirterek “Biden’e verilmiş tavizlerden biri olduğuna dair çok güçlü iddialar var” diye konuştu.

BELÇİKA’DAN AB’YE ANKARA İÇİN AFGAN PAKETİ ÇAĞRISI


Belçika İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sami Mehdi, artan Taliban şiddeti nedeniyle Afgan mülteci akını öncesinde AB “Türkiye Anlaşmasının” Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısında bulundu. Konu ile ilgili diğer AB ülkeleriyle birlikte Avrupa Komisyonu’na bir mektup yazdıklarını söyleyen Mehdi, Suriyeli mülteciler için halihazırda mevcut olan “Türkiye Anlaşması”nın Afgan mültecileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi ve şunları söyledi: “Türkiye’yi Afganlar için güvenli bir üçüncü ülke haline getirmek, göç akışlarını yönetmemize yardımcı olacaktır. Yeterli korumadan faydalanabilmeleri için bu anlaşmanın Avrupa düzeyinde Afgan mültecilere nasıl genişletilebileceğini araştırmalıyız”

BOLU’DA MÜLTECİ YE ‘ZAMLI SU’ ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın mültecilere yönelik su ve katı atık ücretlerinde 10 kata kadar zam yapma önergesi mecliste oylamaya sunuldu. Toplantıya katılmayan 2 CHP’li üye haricinde 13 evet çıkarken, 4 İYİ Partili meclis üyesi de destek verdi. AK Parti ve MHP’in ret oyuna rağmen önerge kabul edilerek plan ve bütçe komisyonuna gönderildi. Oylamanın ardından mülteciler hakkında fikrinin değişmediğini dile getiren Özcan “Geldikleri gibi gidecekler” dedi. Özcan kendisine tepki gösteren AK Parti sıralarına kürsünün altından çıkardığı çayları fırlatarak “Sakin olun, sakin olun ya. Arkadaşlar sakin olun. İlla Cumhurbaşkanı gibi mi yapayım sizi sakinleştirmek için. Alın size çay. İçin sakinleşin” ifadelerini kullandı.

KAMUFLAJLI GÖÇMENE GÖZALTI

İstanbul’da bir süreden beri tepkilere neden olan asker kamuflajıyla dolaşan Afgan göçmenler gözaltına alındı. İstanbul Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri kimlikleri tespit edilen yaşları 18 ile 25 arasında değişen 9 Afgan genç gözaltına alındı. Van’ın Çaldıran ilçesinde de jandarma ekipleri tarafından durdurulan TIR’ın dorsesinde, 264’ü Afgan uyruklu toplam 300 göçmen yakalandı.

BİDEN BUNU BİZE SÖYLEYEMEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yangınların ardında sabotaj ihtimali var” ifadelerine tepki gösteren Davutoğlu “Eğer varsa bir sabotaj bunu açıklayın. Elinizde delil yoksa dikkatli bir dil kullanın” dedi. ABD’nin Afgan göçmen planına tepki gösteren Davutoğlu ekledi: Türkiye, Amerika’nın 51. eyaleti değil. Bunu Biden, bize söyleyemez. Türkiye’ye saygısızlıktır. Türk egemenliğine açık bir müdahaledir.

Partisinin Yönetim Kurulu Toplantısında konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, THK uçakları üzerinden hükümete yüklendi “Cumhurbaşkanlığı filosuna uçak almak yerine yangın için uçak alacaktınız” dedi. Orman Bakanı Pakdemirli’nin yangınlardan dolayı belediyeleri suçlamasına ise “Orman Bakanı kendi hatalarını görmeyip yerel yönetimlere yükleniyor” dedi ve şöyle devam etti: “Her yapılan açıklama halkta şüphe uyandırıyor. İçişleri Bakanı başlarda bir sabotaj ihtimali görmüyoruz deyip, Cumhurbaşkanı bir sabotaj ihtimali var dediğinde, ve bazı siteler sabotaj ihtimali için belli adresler gönderdiğinde, provokatif siteler yayın yaptığında bir anda orman yangınları toplumsal yangına dönüşür. Eğer devlet ol devlettir ki bir sabotaj ihtimali varsa arkasında araştırır, bulur, cezasını verir ve ilan eder. Tabloyu net söyleyeyim eğer varsa bir sabotaj bunu açıklayın. Ama elinizde delil yoksa dikkatli bir dil kullanın, bir anda küçük bir alevden toplumsal patlamalar olabilecek durumlar oluyor.

Dün utanç duyduğumuz bir gelişme yaşandı. Afgan mülteciler konusu Türkiye’de tartışılırken biz de daha ilk andan itibaren hükümeti uyardık. Tedbiri ABD’yle İran’la konuşun dedim. Bizimkiler onlarla konuşmadan Amerika açıklama yaptı. Dedi ki Afganistan’da bizimle iş birliği yapanlar onlara teminat verecek şekilde biz onları alacağız 3. ülkeler üzerinden vize vereceğiz. 3. ülkeleri sayarken Türkiye’yi de saydı. Türkiye, Amerika’nın 51. eyaleti değil. Bunu Biden, California’ya söyleyebilir de bize söyleyemez. İnsani görevimizi yaptığımıza bütün dünya şahit. Ama başka bir ülkenin kendisiyle iş birliği yaptığı unsurları kurtarmak için Türkiye’yi istasyon olarak kullanması ve Türkiye’ye danışmadan empoze ederek sanki kendi ulusal sınırları içinde bir bölgeymiş gibi gidin ve oradan vize alın demesi Türkiye’ye saygısızlıktır. Türk egemenliğine açık bir müdahaledir.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN