Kirazlıyayla halkını sevindiren karar Danıştay'dan geldi

Kirazlıyayla halkını sevindiren karar Danıştay'dan geldi

Bursa'daki Kirazlıyayla köyünde yapımı süren Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'na ilişkin, yurttaşların ÇED raporunun iptali için başvurdukları mahkemenin reddi üzerine Danıştay'dan sevindiren bir haber geldi. Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin ret kararını bozdu.

Bursa Yenişehir'deki Kirazlıyayla köyünde halkın tepkisini çeken Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı'nın yapımı devam ediyor. Bölge halkı ise barajın yapılmaması için hukuki yollara başvuruyor. Bu kapsamda vatandaşlar, çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunun iptali istemiyle açtılar. Ancak Bursa 1'inci İdare Mahkemesi atadığı bilirkişi heyetinin raporunda “tarıma, hayvancılığa, doğaya telafisi olmayacak zararlar vereceğini” belirtmesine rağmen ÇED raporunun iptali talebini reddetti. Bunun üzerine vatandaşlar da bu kararı Danıştay'a taşıdı.

Konu hakkında Danıştay'dan bölge halkını sevindirecek bir haber geldi. Danıştay 6'ncı Daire, davayı reddeden yerel mahkemenin kararını bozdu.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kararı değerlendirdiği konuşmasında “Kuraklığın, sel baskınlarının yaşandığı, iklim krizinin artık yoğun bir şekilde hissedildiği, kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımız böyle günlerde doğayı korumak için vicdanıyla hukuka uygun karar veren hakimlerin olması sevindirici" dedi.

1.jpg

CHP'li Altaca Kayışoğlu, süreci şöyle aktardı:

"Kirazlıyayla'da bir yandan kadınlar yıllardır alanda mücadele ederken diğer yandan hukuk mücadelesi sürüyordu. Yerel mahkeme bilirkişi heyetinin orada kurulacak olan Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi'nin çevreye, tarım alanlarına, hayvancılığa, doğaya, su kaynaklarına zarar vereceğini belirtmiş olmasına rağmen bu görüşü dikkat almadan tamamen ÇED raporu doğrultusunda davanın reddine karar vermişti."

'HUKUKEN OLMASI GEREKEN BUYDU'

Kayışoğlu, Danıştay'dan 'güzel bir haber' geldiğini belirterek "Bilirkişi raporundaki hususların dikkate alınarak yeniden rapor alınması gerektiği ve başka bir heyetle yeniden incelenmesi gerektiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Yerel mahkeme karar verdiğinde de bunları söylemiştik zaten. Hukuken olması gereken buydu. Yıllarca süren meslek yaşamımda hiçbir şekilde bilirkişi raporunun aleyhinde alelacele verilmiş bir mahkeme kararına rastlamamıştım doğrusu" diye konuştu.

'KITLIK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞIMIZ BÖYLE GÜNLERDE...'

Tüm dünyayı etkileyen ve çok ciddi bir sıkıntı olarak insanlığın önünde duran iklim krizini de hatırlatan Kayışoğlu, "Hele bu günlerde bir yandan kuraklığın, sel baskınlarının yaşandığı, iklim krizinin artık yoğun bir şekilde hissedildiği, kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımız böyle günlerde doğayı korumak için vicdanıyla hukuka uygun karar veren hakimlerin olması sevindirici. Bu hukuk mücadelesinin sonuçta Kirazlıyaylalılar lehine sonuçlanacağına inanıyoruz ve Kirazlıyayla mücadeleye devam ediyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN