Koçbaşı hamlesi tamam

Koçbaşı hamlesi tamam

Fırat’ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik ‘Barış Pınarı’ harekatının ikinci gününde Rasulayn ve Tel Abyad’daki 180’den fazla mevzi imha edildi. 109 terörist etkisiz hale getirildi. Sınır ötesinde ilk olarak koçbaşı adı verilen öncü birlikler stratejik önemdeki noktaları kontrol altına aldı. Tel Abyad’daki köyler de 15 saat içinde YPG’den temizlendi.

Fırat’ın doğusundaki YPG hakimiyetini sonlandırmak için 9 Ekim’de başlatılan Barış Pınar’ı harekatı üçüncü gününe girdi. Harekatın ilk iki gününde havadan uçaklar karadan obüs ve tankların vurduğu hedefler yerle bir edilirken dün öğlen saatlerinde ÖSO’ya bağlı güçler ilk kez Tel Abyad’ın doğusundaki iki köyü tamamen ele geçirdi. Birliklerin ilerliyişi sürerken çatışmaların doğu ve batı aksında şiddetlendiği bildiriliyor. Milli Savunma Bakanlığından (MSB), yapılan açıklamada da harekatın gece boyunca havadan ve karadan başarıyla sürdürüldüğü, belirlenen hedeflerin ele geçirildiği duyuruldu. Bu arada TSK ve ÖSO’nun kuşatmasına havan atışları ile karşılık veren YPG ise sivilleri hedef aldı. Şanlıurfa’nın Akçakale, Ceylanpınar ve Birecik ilçeleri ile Mardin’in Nusaybin ilçesine çok sayıda roket ve havan mermileri düştü. Şanlıurfa Valiliği, Suriyeli 9 Aylık bebek Muhammed Omar ile maliye memuru Cihan Güneş’in hayatını kaybettiğini açıkladı. Diğer bölgelerde de 4  vatandaşın hayatını kaybettiği saldırılarda ölenlerin sayısı 6 olurken sayısı yaralananların da 70’i geçti. Açıklamada Suriye tarafından Türkiye’ye 170’den fazla havan ve roket mermisi atıldığı kaydedildi.   

Akçakale’deki bazı vatandaşlar can güvenliği nedeni ile ilçeyi terk ederek Şanlıurfa’daki yakınlarının yanına gidiyor. Sınıra yakın bölgelerde belediye hoparlörlerinden vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda sürekli uyarılar yapılıyor. Akçakale, Ceylanpınar ve Suruç ilçelerindeki tüm okullarda dün ve bugün okullar tatil edilmişti. Birecik’te de sınıra yakın bölgelerdeki okullarda perşembe ve cuma günü eğitime ara verildi. Mardin’de ise Nusaybin ilçesindeki tüm okullarda, Kızıltepe ilçesinde de sınıra yakın Şenyurt ve Akdoğan mahallelerinde bulunan okullarda eğitime iki gün ara verildiği açıklandı. Zeytin Dalı Harekatı sırasında Hatay ve Kilis’e atılan roket ve havan mermileri yedi kişinin ölümüne, 113 kişinin yaralanmasına yol açmıştı. 

BMGK’NIN GÜNDEMİ HAREKAT

Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye gündemiyle acil olarak toplandı. Fransa, Almanya ve İngiltere’nin talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi bugün kapalı oturumda Türkiye’nin “Barış Pınarı Harekatı”nı görüşecek. Bu üç ülke Türkiye’yi kınayan ortak bir metin üzerinde çalışıyor. 

RUSYA’DAN ‘DİYALOG’ ÇAĞRISI

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’na başlamasının ardından, Rusya’dan Şam’la Ankara arasında arabuluculuk önerisi geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Suriye ile Türkiye hükümetleri arasında diyalog başlatılması için çağrıda bulunacağını söyledi. Lavrov “Türkiye ile Suriye arasında diyalog başlatmaya çalışacağız. Bunun iki tarafın da çıkarına olduğunu öngörmek için dayanaklarımız var” dedi. Lavrov ayrıca SDG ile Şam arasında da diyalog için aracı olacaklarını söyledi. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov da, Suriye’deki tüm taraflara itidal ve atacakları adımları titizlikle tartma çağrısı yaptı.

19-10/11/secim.jpg

NETANYAHU SINIRI AŞTI

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ‘Türkiye’nin Suriye’nin Kürt bölgelerini işgal etmesini’ kınadı ve ‘etnik temizlik’ uyarısında bulundu. Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatını değerlendiren Benyamin Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “İsrail, Türkiye’nin Suriye’deki Kürt bölgelerine yönelik işgalini şiddetle kınıyor ve Kürtlerin Türkiye ve vekilleri tarafından etnik temizliğine karşı uyarıda bulunuyor” dedi. Netanyahu, ayrıca “İsrail, cesur Kürt halkına insani yardımı sağlamaya hazırdır” ifadelerini kullandı.

IŞİD’LİLER HELİKOPTERLE NAKLEDİLDİ

Harekatın başlamasından bu yana en çok tartışılan konuların başında bölgedeki tutuklu IŞİD’liler geliyor. ABD Başkanı Trump’ın açıklamalarında satır arasında kalan bir bilgi ise bu konuda yaşanan ilginç bir gelişmeye işaret ediyor.  Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik harekat başlattığı sırada, ABD ordusu PKK’nın Suriye kolu YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin gözetiminde tutulan iki yüksek profilli IŞİD militanını Suriye dışına çıkararak kendi gözetimine aldı. Reuters haber ajansına konuşan ancak adını vermeyen Amerikalı bir yetkili iki IŞİD militanının güvenli bir yerde tutulduğunu söyledi ancak başka ayrıntı vermedi. ‘Beetles’ lakaplı, El Shafee Elsheikh ve Alexanda Kotey adlı İngiliz vatandaşı 2 IŞİD’çinin, El-Hol Kampı’ndan ülke dışına çıkarıldığı belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump ise  sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Türkiye’nin ya da Kürtlerin kontrolü kaybetmesi olasılığına karşın ABD, Beetles olarak bilinen ve Suriye’de baş keserek infaz gerçekleştiren 2 DEAŞ militanını gözetimine aldı ve Suriye’den çıkartarak ABD tarafından kontrol edilen güvenli bir bölgeye getirdi. Onlar beterin de beteri” ifadelerini kullandı. Washington Post gazetesi ise, Türkiye’nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı kapsmaında kalan bölgede, Kürt güçlerin kontrolündeki cezaevlerinde tutuklu bulunan yaklaşık 40 üst düzey IŞİD militanının, harekat öncesi bölgeden çıkarılarak ABD gözetimine alındığını duyurdu.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN