Koridor tamamen açıldı

Koridor tamamen açıldı

Suriye’nin kuzeyinde 5’inci gününe giren Barış Pınarı Harekatı yıldırım hızıyla ilerliyor. Rasulayn’ın ardından Tel Abyad’a giren ÖSO güçleri birçok mahalleyi kontrol altına aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekatın tüm sınır hattında ve 35 kilometre derinliğe ulaşana kadar durmayacağını açıkladı. ABD Savunma Bakanı Esper de “Trump’ın talimatlarına uygun olarak tüm birliklerimizi Suriye’nin güneyine çekmeye başladık” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu’nun Suriye’nin kuzeyindeki YPG varlığına yönelik düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’nın 5. gününde, harekatın öncelikli hedeflerinden biri olan Tel Abyad ilçe merkezinde de kontrol sağlandı. 2011’de başlayan Suriye İç Savaşı’nda Özgür Suriye Ordusu tarafından ele geçirilen Tel Abyad, 2014’te IŞİD’in muhaliflere yönelik saldırısının ardından IŞİD kontrolüne girmişti. 

19-10/14/mans.png

Kent, Uluslararası Askeri Koalisyon’un IŞİD’e yönelik başlattığı operasyonlar kapsamında ABD’nin hava desteğiyle 2016’da YPG tarafından ele geçirilmişti. Tel Abyad, Şanlıurfa’nın sınır ilçesi olan Akçakale’nin hemen karşısında bulunuyor. 

Milli Savunma Bakanlığı, harekatta 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 karayolunun kontrolünün sağlandığını duyurdu. 

9 Ekim’de başlayan harekatta şu ana kadar toplam 2 ilçe merkezi, 1 belde ve 56 köy YPG/PKK’dan kurtarıldı. Tel Abyad ilçe merkezinin tamamının YPG/PKK’lı teröristlerden temizlenmesinin ardından Suriye Milli Ordusu askerleri, ilçenin Türkiye sınırındaki gümrük kapısına SMO bayrağı çekti 

Harekat kapsamında etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 525’e yükseldi.   Harekatta Fırat’ın doğusundaki Resulayn meskun mahali dün kontrol altına alınmıştı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu, Barış Pınarı Harekatı’nın 5. gününde Tel Abyad ve Resulayn ilçelerine bağlı 42 köyün yanı sıra Tel Abyad’ın batısını da kontrolünü SDG’den aldı.

9 Ekim’de başlayan harekatta, pazar günü itibariyle toplam 1 ilçe merkezi, 1 belde ve 56 köy TSK ve Suriye Milli Ordusu’nun eline geçti. 

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde çarşamba günü başlattığı Barış Pınarı Harekatı sırasında 130 bin kişinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını duyurdu. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), çatışma bölgesindeki 400 bin sivilin de yakın dönemde yardım ve korunmaya ihtiyaç duyacağı konusunda uyardı. 

Öte yandan, Akçakale sınırının yaklaşık 30 kilometre güneyinde bulunan Ayn İsa’da IŞİD’li kadın ve çocukların tutulduğu kampa dair yeni bir iddia var. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yaklaşık 100 IŞİD’li kadın ve çocuğun kamptan kaçtığını öne sürdü. Gözlemevi, yerel kaynaklarına dayanarak, ‘kampta anarşi yaşandığını’ da iddia etti. Yabancı ajanslar da, Rakka’nın kuzeyinde bulunan kampa dair benzer iddiaları Kürt kaynaklara dayandırarak abonelerine servis etti.  

Suriye-Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinin güneydoğusundaki Suluk belde merkezi, Türkiye’nin düzenlediği harekat kapsamında askerler ve Milli Suriye ordusu tarafından ele geçirildi. Suriye Milli Ordusu askerlerinin kontrolü sağladıktan sonra arama tarama faaliyeti yaptığı duyuruldu 

Milli Savunma Bakanlığı, “Barış Pınarı Harekatı kapsamında devam eden başarılı operasyonlar neticesinde Fırat’ın doğusundaki Rasulayn meskun mahali kontrol altına alındı.” açıklamasında bulundu. 

Barış Pınarı Harekatı kapsamında sınır birliklerine sevkiyata da devam ediliyor. Sabah saatlerinden itibaren Şanlıurfa’dan yola çıkan çok sayıda zırhlı araç, güvenlik önlemleri arasında Suriye sınırındaki Akçakale, Suruç ve Ceylanpınar’a gönderildi. Sınır hattında konuşlanan zırhlı araçlardan bazılarının sınırı geçerek Fırat’ın doğusundaki kara harekatını sürdüren birliklere katılacağı belirtildi.

19-10/14/harita.png

SINIRA KURŞUN GEÇİRMEZ BLOK

Hatay’da, Suriye sınırındaki birliklere 19 tırlık beton blok sevkiyatı yapıldı. Kurşun geçirmez beton blokların, 2 metre yüksekliğinde ve 9 ton ağırlığında olduğu öğrenildi. Beton blok yüklü tırlar, Zeytin Dalı Gümrük Kapısı’ndan Afrin sınırına sevk edildi. Kurşun geçirmez beton blokların, 2 metre yüksekliğinde ve 9 ton ağırlığında olduğu öğrenildi. 

SURUÇ VE AKÇAKALE'YE HAVANLI SALDIRI

Türkiye’nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) başlatılan Barış Pınarı Harekatı devam ediyor.

Suriye’de terör örgütü YPG/PKK işgali altındaki bir bölgeden Suruç ilçesindeki sivillerin bulunduğu 3 eve havanlı saldırı düzenlendi. Saldırılarda yaralanan bir kişi Suruç Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Evlerde de hasar meydana geldi. Terör örgütü tarafından Akçakale ilçesine yönelik de havanlı saldırı gerçekleştirildi. Sivillerin bulunduğu bir binaya isabet eden havan nedeniyle yaralanan olmazken, patlama nedeniyle panik yaşayan 2 kişi kontrol amaçlı hastaneye götürüldü. Saldırıda binada büyük hasar meydana geldi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN