Kültür Bakan Yardımcısı Haluk Dursun kimdir nerelidir? Trafik kazasında hayatını kaybetti

Kültür Bakan Yardımcısı Haluk Dursun kimdir nerelidir? Trafik kazasında hayatını kaybetti

Gelen son dakika haberinin ardından Kültür Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, geçirdiği trafik kazasının ardından hayatını kaybetti. Peki Haluk Dursun kimdir, aslen nerelidir ve nasıl öldü? İşte gelişmeler…

Malazgirt zaferiyle alakalı incelemelerde bulunmak için gittiği Bitlis’in Ahlat ilçesinden Van'ın Erciş ilçesine geçerken otomobiliyle geçirdiği kazanın ardından ağır yaralı olduğu açıklanan Haluk Dursun hayatını kaybetti. Ajanslardan geçilen son dakika haberinin ardından Haluk Dursun kimdir, nerelidir? soruları soruluyor. Tüm bu detaylar haberimizde…

HALUK DURSUN KİMDİR?

Gerçek ismi Ahmet Haluk Dursun olan Kültür Bakan Yardımcısı, geçirdiği trafik kazasının ardından hayatını kaybetti. 1957'de Hereke - Kocaeli’nde doğan Haluk Dursun, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Son Çağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsünü tamamladı. Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktorasını Yakın Çağ Tarihi Anabilim dalında tamamlayan Haluk Dursun, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi sahasında tarih doçenti, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalında profesör oldu.

19-08/19/haluk-dursun-kimdir.jpg

Türk Siyasi Tarihi, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti Tarihi, Cumhuriyet Dönemi Eğitim ve Kültür Politikaları, Bizans ve Batı Avrupa Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi, Osmanlı Coğrafyası Kültür ve Siyasi Tarihi, İstanbul’un Tarihi Mekânları, Yeni ve Yakınçağ Avrupa Tarihi, Tarih Öğretiminde Müzelerin Rolü dersleri verdi ve bu sahalarda çalışan Haluk Dursun, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi “Balkanlarda Siyasi ve Kültürel Varlığımız” seminer hocalığı ve bölge incelemesi rehberliği görevlerinde de bulundu.

İstanbul'un tarihini, mimarisini, kültür ve sanatını konu edinen yazılar yazan Haluk Dursun, çeşitli seminerler de verdi. Haluk Dursun, bilimsel temele dayanan Türk kültür, medeniyet ve siyasi tarihine ilişkin çeşitli ilgi ve uzmanlık alanlarından oluşan gruplara yönelik konferanslar verdi.

Haluk Dursun, akademik kariyeri sürerken, bir taraftan da çeşitli kamu faaliyetlerinde bulunarak kritik görevler üstlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ayasofya Müzesi Başkanlığı, Bakanlık Müsteşarlığı ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü görevlerine atanan Haluk Dursun, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Kurul Üyeliği de yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. Genel Müdür Danışmanı olarak Miniatürk Projesi’nin hazırlanmasında görev alan Haluk Dursun, Ayasofya’da kapsamlı restorasyon faaliyetleri, içindekilerle beraber etrafındaki Osmanlı eserleriyle ilgili koruma/onarma çalışmaları, gezi konferansları, Osmanlı padişah türbelerinin kendi tabiriyle bir "Ölüm Kültürü Müzesi" olarak ziyarete açılması, 17 yıldır çıkarılamayan ”Müze Dergisi”nin yeniden çıkarılması iş, Sıbyan Mektebinde çocuklara Ayasofya Müzesi’nin anlatılması gibi işlemlerini yürüttü. Topkapı Sarayı’nda “Saray Dersleri” düzenleyen Haluk Dursun, Kutsal Emanetler Dairesi’nde geleneksel Ramazan ayı etkinlikleri ile Muharrem ayında aşure programları icra ettirdi. Müsteşarlık döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulurken; “Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi” hazırlandı, bizzat yürütüldü ve bu doğrultuda hazırlanan Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli kitabının editörlüğünü yaptı.

1989'da "Elveda Boğaziçi" başlıklı bir yazı dizisiyle İstanbul Mimarlar Odasının “Basında Uzmanlık Ödülü”nü kazanan Haluk Dursun, 2002'de Nil'den Tuna'ya adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği “Gezi Yazarları Ödülü”ne layık görüldü. Ayasofya’daki çalışmalarından ötürü 2010'da İtalya'da her sene takdim edilen Rotondi Sanat Kurtarıcısı Ödülü'nü (Premio Rotondi 2010 ai Salvatori Dell) kazanan Haluk Dursun, Ayasofya’yla alakalı derlemiş olduğu etkinlikler, Ayasofya, Haliç ve Boğaziçi sunumları, İstanbul eksenli kültür tarihçiliği alanında yaptığı çeşitli çalışmaları için de 2011 İstanbul Turizm Ödülleri doğrultusunda verilen '”Etkinlik Ödülü”nü aldı.

Çeşitli zamanlarda değişik gazetelerde kültür-sanat yazıları yazan Haluk Dursun, televizyonlarda tarih, kültür ve sanat içerikli programlar hazırladı. Bazı televizyon belgesellerine danışmanlık yapan Haluk Dursun, Moğolistan’daki Göktürk Anıtları ve Türk Kültürü Mirası (Hazırlayan ve Sunan); Mustafa Kemal’in Rumelisi - Manastır, Selanik, Sofya (Hazırlayan ve Sunan); Üsküp, Şam Belgesi (Hazırlayan ve Sunan); Kudüs Belgeseli (Hazırlayan ve Sunan); Evliya Çelebi Hac Yolunda (Danışman); Tuna Belgeseli (Danışman); İstanbul’u Yaşamak (Sunan), Mimar Sinan: The Architect (Danışman); İncir Çekirdeği (İskender Pala ile Sunan); Acaba (Levent Erden ve Prof. Dr. Gül İrepoğlu ile Sunan ve Yorumcu)

İstanbul'da Yaşama Sanatı; Nil'den Tuna'ya Osmanlı Yazıları; Tuna Güzellemesi; Osmanlı Coğrafyası'na Yolculuk; Boğaziçi'nde Kırk Yılım; Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri; Şehir ve Kültür: İstanbul; İncir Çekirdeği: Hereke’den Çıktım Yola; Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli başlıca kitaplarıdır.

 DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN