Kurban duası nedir? Kurban namazı kılınır mı? Diyanet bu konuda ne diyor?

Kurban duası nedir? Kurban namazı kılınır mı? Diyanet bu konuda ne diyor?

Kurban Bayramı'na saatler kaldı. Kurban ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar Kurban duasını ve Kurban namazını merak ediyor. Kurban duası ve kurban namazı hakkında diyaneti ne diyor? Bilindiği gibi Kurbanların bayramın üç gününde kesilmesi gerekir. Kurban, deve, sığır manda, koyun ve keçiden kesilir. Diyanetin kurban kesimi ile ilgili açıklamaları, kurban duası ve namazı hakkında kurban kesecek vatandaşların merak ettiği her şey haber detayda...

21 Ağustos salı günü Kurban Bayramı idrak edilmeye başlanacak. Kurban ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar kurban duası ve kurban namazı hakkında araştırmalara başladı. Kurban Bayramı'nın ilk 3 gününde kesilmesi gerek kurban ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı açıklama yaptı. Vatandaşların merak ettiği "kurban kesimi sırasında nelere dikkat etmek gerekir ve kurban kesiminden sonra namaz kılınır mı?" soruların ayrıntılı yanıtı haber detayda...

Diyanet Kurban namazı ve kurban duası ile ilgili açıklama yaptı. Kurban kesmek isteyenler, diyanetin kurban kesimi sırasında neler yapılması açıklamalarını merak ediyor.  Kurbanların bayramın üç gününde kesilmesi lâzım gelir. Kurban, deve, sığır manda, koyun ve keçiden kesilir. Devenin beş seneliği, sığır ve mandanın iki seneliği, koyun ve keçinin bir seneliği veya cüsseli ve gösterişli olmak şartıyla altı aylığı kurban edilebilir. Tavuk ve horoz gibi hayvanlardan kurban olmaz. 

Kurban kesimi sırasında okunan dua :

Allahümme hâzâ minke ve leke inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn. Allahümme tekabbel min fülân bin fülân

18-08/20/kurban-bayrami.jpg

KURBAN DUASI

Kurban kesilirken kıbleye çevrilir. Eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırılır ve:

Allâhümme innî veccehtü vechiye lillezî fatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn duası okunur. ve:

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd” diye 3 kere tekbir getirilir.

Tekbir bitince:

“Bismillahi Allahü ekber” diyerek bıçağı çeker ve kurbanı keser kurban kesilince kurban kesen Allah rızası için iki rekat namaz kılar.

Namazdan sonra:

“Allahümme inne salati ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi rabbi’l-âlemîne lâ şerike leh” diye dua eder. Mevla’mız onun ibadetini inşallah kabul eder.

Bütün Müslümanlar, arefe günü sabah namazından itibaren farz namazlardan sonra bayramın dördüncü günü ikindi namazının sonuna kadar şöylece tekbir getirirler. Ve bu tekbirleri getirmek vâciptir.

''Allahü ekber Allahü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.”

Buna teşrik tekbiri denir.

18-08/20/kurban-namazi.jpg

KURBAN KESİMİ SONRASINDA NAMAZ KILMAK GEREKİR Mİ?

Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir.

KURBAN KESERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

18-08/20/bb-kurban-bayrami.jpg

İBB'DEN KURBAN BAYRAMI UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların Kurban Bayramı’nda ihtiyaç duyacakları tüm bilgileri "İBB Kurban" uygulamasıyla hayata geçirdi.

Vatandaşlar, uygulamayla kentteki kurban kesim yerlerini ve küpe numaralarından hayvanlarla bilgi sahibi olabilecek. 

Vatandaşların kurban ibadetini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi ve iyi bir hizmet vermesi açısından çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), "İBB Kurban" uygulamasını ücretsiz olarak hayata geçirdi.

elefonlara indirilen İBB Kurban uygulamasıyla vatandaşlar kurban kesim yerleri, küpe kontrol, ihbar hattı, kurban hakkında haberlerle ilgili içeriklerle bilgi sahibi olabilecek. 

Uygulama sayesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar küpelerindeki numaralarla sorgulanabilecek. İstanbullular telefonlarına indirdikleri uygulamadaki haritalar aracılığıyla kentteki tüm kurban kesim yerlerini görebiliyor. 

Uygulamada bulunan İhbar hattı ile vatandaşlar, kaçak kurbanlık hayvanların yakalanması için başvuru yapabilecek. Öte yandan kurban kesimi eğitimi almak isteyenler de uygulamada yer alan formu doldurarak talepte bulunabiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN