Mahkeme: Araç alıp ekspertiz yaptırmayan vatandaş haklı

Mahkeme: Araç alıp ekspertiz yaptırmayan vatandaş haklı

İzmir’de B.Ö. isimli vatandaş, ekspertiz kontrolü yaptırmadan aldığı otomobili ayıplı çıktı. Tüketici konuyu mahkemeye taşıyarak 40 bin lira tazminat kazandı.

B.Ö, İzmir’de faaliyet gösteren Ö.A. Ltd. Şti’nden 325 bin TL’lik BMW marka bir araç satın aldı. Satış esnasında davalı şirketin beyanına güvenen B.Ö. aracı satın aldı. Bu esnada araç üzerinde herhangi ekspertiz incelemesi yaptırmayan ve tramer sorgusu yapmayan vatandaş, aracı belli bir süre kullandıktan sonra aracı başka birine satmak istedi.

Aracın eksper taraması sonrasında kazalı olduğunu öğrenen mağdur B.Ö. soluğu Avukat Alperen Cihan Çetinkaya’nın yanında aldı. B.Ö. Avukat Çetinkaya aracılığıyla İzmir 5. Sulh Hukuk Mahkemesine tespit ve tazminat davası açtı.

MAHKEME ALICIYI HAKLI BULDU

Açılan dava sonucunda yerel mahkeme ‘‘Vatandaşın aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma zorunluluğu yoktur, satışı gerçekleştiren şirket ise serbest meslek erbabı olduğundan ayıplı maldan sorumluluğu vardır.’’ diyerek, davalı şirketin, vatandaşa 40 bin TL tazminata ödemesine hükmetti. Mahkeme sonrasında müvekkili adına açıklama yapan Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, şöyle konuştu:

“Müvekkilim, ticaretle uğraşmayan bir vatandaş olarak güvene dayanarak araç aldığını, vatandaşın araç alırken aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.  Ancak aksine bu işi ticaret olarak yapan davalının ise dürüstlük kuralları ve güvene dayalı bir ticaretle bağlı olan davalının, piyasa değeri 285 bin lira olan aracı 325 bin liraya satması kanuna aykırıdır. Bu zararın firmadan tahsil edilmesi amacıyla dava açtık. Mahkeme, bizim talebimizi haklı görerek davalının 40 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.”

DAVALI FİRMA REDDİNİ İSTEDİ

Davalı firma ise mahkemeye gönderdiği savunmasında, davacı B.Ö.’nün alım-satım esnasında bu ayıbı rahatlıkla tramer sorgusuyla görebileceğini veya ekspertize göstererek tespit edebileceğini, vatandaşın kötü niyetli olduğunu belirterek, davanın reddini istedi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN