Manyetik bomba rafta bekliyor

Manyetik bomba rafta bekliyor

Türkiye’nin ilk elektro manyetik bombası Süleyman Demirel Üniversitesi’nde milli imkanlarla üretildi. Füzesiz uçak düşürmeden, terör saldırıları ve siber savaşa kadar geniş bir alanda kullanılabilen teknoloji 4 yıldır devletten destek bekliyor.

ÜRÜN DİRİER

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibinin geliştirdiği ‘elektromanyetik bomba’, hava saldırıları, terör saldırıları ve siber savaşta kritik öneme sahip bir teknoloji. Özellikle ABD, Rusya ve Çin’de ilerlemiş olan elektromanyetik bomba çalışmalarının ülkemizdeki ilk örneğini geliştiren Prof. Öksüz, Karar’a projenin 5 yıldır atıl vaziyette beklediğini söyledi.

Elektomanyetik bomba nedir?

Elektromanyetik bomba yüksek frekans ve yüksek güçte üretilen, insanların hissedemediği, insanlara zarar vermeyen bir bomba. Öyle bir bomba düşünün ki, yanınızda patlıyor ama ses yok, gürültü yok, size zararı yok. Sadece ortamdaki elektronik eşyaları yakıyor. Genelde mikrodalga frekanslarında ve Gigawatt üzeri güçlerde dizayn edilirler. Uyduları, uçakları, el yapımı patlayıcıları, elektronik cihazlar, bilgisayar sistemlerini hatta bir ülkenin toptan elektrik sistemini bu tür elektromanyetik bomba sistemleriyle yakabilirsiniz.

Bunu geliştirmek ne kadar zamanınızı aldı ve ne zaman yaptınız?

2007’den itibaren üzerinde çalıştığımız bir konu. Bu yani yeni bir şey değil. ABD, Rusya, Çin bu konuda ciddi harcama yapıyor. Biz de üniversite imkanlarıyla 2010’da başladık ve bir yıllık çalışma sonucunda kurduk. Bu 5 yıl içerisinde ülkenin kullanımına sunulması için çok uğraştık, geliştirilmesi için çeşitli kurumlardan destek istedik. Ancak alamadık. Bu tür kritik sistemleri her ülke kendisi geliştirmelidir.

Dünyadaki örnekleri ne aşamada?

ABD, Rusya ve Çin 1950’lerden beri bu sistemler üzerine çalışıyor. Bu çalışmalar için çok büyük paralar ayırıyorlar. Biz bugün Gigawatt çalışacağız derken ABD’de Terawatt’lık sistemler kurup geliştiriyor. Bizim çalışmamız ise bir ilk.

LİYAKAT SORUNU VAR

Nerede ve ne amaçla kullanılabilir?

Elektromanyetik bomba uçak ve uyduları hiçbir füze, kimyasal madde ya da yakıt kullanmadan düşürebilir. Güneydoğu’daki mayınlı araziler ve el yapımı bombalar uzaktan patlatılabilir. Düntya artık siber savaş çağına girdi. Bu savaşta kullanılacak en etkin silah elektromanyetik bombalardır.

Destek bulmak için neler yaşadınız?

Uzun uğraşlarımızın ardından 2012’den sonra Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ASELSAN’dan yetkililer geldi. Genelkurmay’a da sunumlar yaptık. Malesef destek göremedik. Türkiye’de sistem, ulusal politika, organizasyon, hayalgücü, liyakat, görevini anlamama sorunu var. Yani biz projeyi anlatmakta bile zorlanıyoruz, yetkili kişi anlatılanları anlamıyor. Sonuç olarak ülkemiz için son derece kritik olan bu teknolojinin milli olarak bir an önce üretilmesi gerekmekte.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN