Marmara Bölgesi ile ilgili çok önemli uyarı: Yüzde 12 arttı ama tehlike geçmedi

Marmara Bölgesi ile ilgili çok önemli uyarı: Yüzde 12 arttı ama tehlike geçmedi

Mayıs ayında Marmara Bölgesi'nde yağışlar yüzde 12 arttı. Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Kocaeli, Sakarya çevreleri ve İstanbul'un batısında yağışlar normallerin üzerinde kayda geçti. İTÜ'den Deniz Demirhan, uzun yıllar sonra böyle bir artışın yaşandığını belirterek "Ancak bahar aylarında Marmara Bölgesi'nin yağışlı geçmiş olması, kuraklığın bittiği anlamına gelmemektedir" dedi.

Marmara Bölgesi'nde yağışlar mayıs ayında uzun yılların ortalamasına göre yüzde 12 arttı.

Meteoroloji'nin verilerine göre, bölgede uzun yıllar Mayıs ayı ortalaması 39,6 milimetre olarak ölçüldü. Bölgeye geçen yıl (2020) Mayıs ayında 76 milimetre, bu yılın Mayıs ayında ise 44,5 milimetre yağış düştü.

YÜZDE 41 AZALDI DA...

Marmara Bölgesi'nde Mayıs ayında yağışların, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 12 arttığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 azaldığı tespit edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, Türkiye genelinde yağışların Mayıs ayında azaldığını söyledi.

01-003.jpg

MARMARA'DA RÜZGAR FAKTÖRÜ

Marmara Bölgesi'nde Mayıs ayında yağışların uzun yıllar ortalamasına göre arttığını belirten Demirhan, "Mart, Nisan ve Mayıs ayında Marmara Bölgesi'nde hava hareketleri incelendiğinde, rüzgarların çoğunlukla kuzeydoğudan estiğini görürüz. Bahar ve yaz aylarında bu rüzgar bölgede yağış oluşturur" dedi.

HEM KURAKLIK HEM SEL UYARISI

Demirhan, bu dönemlerde Marmara Bölgesi'nde aşırı yağış kaynaklı sel afetlerinin de yaşanabildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Örneğin Mayıs 2021’de yağışın en fazla artış gösterdiği bölgelerden birisi olan Çanakkale’de gerçekleşen sel felaketi sebebiyle çok sayıda hayvan telef oldu ve ekili araziler zarar gördü.

Ancak bahar aylarında Marmara Bölgesi'nin yağışlı geçmiş olması, kuraklığın bittiği anlamına gelmemektedir. Marmara Bölgesi'nde yıllık alansal yağışlara göre son 20 yılın toplam 13 yılında ortalamaların (1981-2010) altında bir yağış gerçekleşti."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN