Marmaraereğlisi’ndeki 'ÇED olumlu' kararına tepki: Koskoca tarih göz göre göre...

Marmaraereğlisi’ndeki 'ÇED olumlu' kararına tepki: Koskoca tarih göz göre göre...

Tekirdağ Marmaraereğlisi'nde yapılması planlanan limanda kapasite artışı için ÇED raporu onaylandı. CHP'li Candan Yüceer, projenin yapılmak istendiği kıyının Perinthos Antik Kenti’nin içinde kaldığını hatırlatarak, dip taramasının deniz biyolojisine zarar vereceğini, ses, gürültü ve endüstriyel çevre kirliliğinin artacağının altını çizdi.

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Marmaraereğlisi’nde MARTAŞ Marmaraereğlisi Liman Tesisleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan limana kapasite artışı için verilen “ÇED Olumlu” kararına tepki gösterdi. Yüceer, projenin yapılmak istendiği kıyının Perinthos Antik Kenti’nin içinde kaldığını hatırlattı.

'Koskoca tarih yok edilmek isteniyor'

Yüceer, yaptığı yazılı açıklamada, "ÇED konusu olan proje, genişleme yapılması planlanan kıyı, deniz tabanı ile birlikte Birinci Derece Arkeolojik Sit alanıdır. Perinthos Antik Kenti’nin tarihi milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bölgede hâlâ kurtarma ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Antik kentin içinde yer alan antik tiyatro kazı alanına 1000 metre mesafede, antik kentin ise içerisinde kalmaktadır. Göz göre göre koskoca bir tarih yok edilmek istenmektedir” dedi.

'Dip taraması deniz biyolojisine zarar verecek'

Proje kapsamında kapasitesi 70 bin DWT olan liman inşaatı devam ederken kapasitenin 100 bin DWT olacağına dikkat çeken Yüceer, “Bu çerçevede gemilerin iskele ve rıhtımlara yanaşabilmeleri için deniz tabanında dip taraması yapılması da planlanmaktadır. Dip taramasının deniz tabanına deniz biyolojisi ve oşionografik etkileri olacaktır. Bu değerlendirmeler tam anlamıyla yapılmadan bu projeye olumlu görüş bildirilmesi kabul edilemez. Dip taramasıyla denizden alınacak malzemenin ne şekilde değerlendireceği veya boşaltılacağı yer de belirsizdir” dedi.

'Çevre kirliliği artacak'

Liman işletmesinin yerleşim yerlerine olan yakınlığına dikkati çeken Yüceer, şöyle devam etti:

“Hali hazırda mevcut işletme bölgede yaşayan hemşerilerimizi rahatsız etmektedir. Kapasite artırımı neticesinde olumsuzluklar artacaktır. Tesisin işletme şartlarında çevresel etkileri, yükleme ve boşaltma esnasında oluşturacağı çevre kirliliği de belirtilmemiştir. Tesiste endüstriyel amaçlı yükleme ve boşaltma yapılacak olması, hammadde olarak getirileceği belirtilen yük kapsamında; hurda metal içermesinin yaratacağı riskler tarif edilmemiştir. Kömür ve dökme olarak yüklenmesi yapılacak her türlü maden cevheri veya endüstriyel ürün, liman yoluyla taşınılacağı düşünülen diğer malzeme ve ürünler için bu işlemlerim çevresel etkileri de ÇED dosyasında yer almamıştır, dolayısıyla ÇED süreci dışında bırakılmıştır. Proje neticesinde ses, gürültü ve endüstriyel çevre kirliliği artacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN