Mavi Marmara katliamı ilk kez UCM’de görüşülecek

Mavi Marmara katliamı ilk kez UCM’de görüşülecek

İsrail'in Mavi Marmara yaptığı katliam, ilk defa ‘savaş suçu’ kapsamında Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICC) görüşülecek. 1 Mayıs’ta yapılacak duruşmada mahkeme tarafları dinleyecek ve savcılığın İsrail’i savaş suçu kapsamında yargılamama kararını masaya yatıracak.

İsrail'in Mavi Marmara saldırısının üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen uluslararası alanda hukuk mücadelesi devam ediyor. 1 Mayıs tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesinde görülecek olan Mavi Marmara davasında bir ilk yaşanacak ve taraflar tüm tezlerini açıkça dile getirecek. Duruşma, İsrail'in ilk defa Mavi Marmara davalarında savaş suçu suçlamasıyla açıktan yargılanacağı bir dava olacak. 

TEHDİTLERİN GÖLGESİNDE MAVİ MARMARA DAVASI

Konuya ilişkin Mavi Marmara resmi web sitesinden yapılan açıklamada davanın tehditlerin gölgesinde geçeceği vurgulandı. 

ICC, daha önce yapılan duruşmalarda İsrail'in hukuksuzluklarını kabul etmiş, buna karşın İsrail heyetinin karşı tezleri ve itirazları kayda değer bulunmamıştı.

İSRAİL'İN İTİRAZLARI KABUL EDİLMEMİŞTİ

Mavi Marmara internet sitesinden yapılan açıklamada süreçle ilgili önemli bilgiler verildi.

"ICC savcısı 6 Kasım 2014 tarihinde açıkladığı kararında ‘İsrail askerleri, 31.05.2010 günü Mavi Marmara ve diğer gemilerdeki eylemleri ile “kasten öldürme, kasten yaralama ve insan onuruna aykırı davranış” suçlarıyla “savaş suçu” işlemiştir. İsrail’ in Gazze üzerindeki etkin kontrolü devam ettiği için İsrail Gazze’ de işgalci statüsündedir. Gazze Özgürlük Filosunda yer alan tüm katılımcılar, uluslararası hukukta korunan siviller statüsünde olup İsrail askerleri, yolcuların sivil olduğunu bildiği halde, saldırıyı gerçekleştirmiştir.’ diyerek UCM Savcılığı bu tespitleri sıralarken İsrail’ in meşru müdafaa tezlerini tartışmaya değer bulmadığına değinmiş ve “hayatını kaybedenlerin otopsi raporları değerlendirildiğinde; baştan, ayaklardan, boyundan defalarca vurulduklarını ve en az 5 kişinin bitişik atış mesafesinden vurularak öldürüldüğünü” belirtmiştir."

DAHA ÖNCE YARGILAMA REDDEDİLMİŞTİ

Açıklamaya göre Mavi Marmara avukatlarının İsrail'e yönelik suçlamarına dair yargılama talebi daha önce ICC savcı tarafından yoğunluk gerekçesiyle reddedildi. Avukatların itirazları sonucunda savcının kararı, ICC tarafından hatalı bulundu. 

"ICC Savcısı İsrail’in savaş suçu işlediğini kabul etmiş ancak aynı kararında ‘Gravity’ (yoğunluk) gerekçesiyle bu yargılamayı yapamayacağına karar vermiştir. Mavi Marmara avukatlarının bu karara itiraz etmeleri ve tüm itiraz prosedürleri sonunda Mahkeme Savcının kararını hatalı bulmuştur."

Yapılan açıklamaya göre yaşanan süreç sonucunda ICC, 1 Mayıs 2019 tarihinde tarafların tezlerinin dinlenmesi kararı vermişti. 

GÜLDEN SÖNMEZ'DEN ICC'YE ÇAĞRI

Mavi Marmara Avukatı Gülden Sönmez imzalı açıklamada "Sayın Savcıya ve Uluslararası Ceza Mahkemesine çağrımız özgürce ve adaletin gereği olarak bu soruşturma başlatmasıdır. Unutulmamalıdır ki ICC, gücün hukuku boğma ve sadece kendi tarafına çalıştırma çabası karşısında insanlığın ve mağdurların en kıymetli umududur." ifadeleri kullanıldı.

Dava, tarafların katılımıyla 1 Mayıs 2019 tarihinde saat 09.30'da başlayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN