Mehmet Eymür: Keşke Öcalan’a suikastı Yeşil’e yaptırsaydık

Mehmet Eymür: Keşke Öcalan’a suikastı Yeşil’e yaptırsaydık

Gazeteci Murat Yetkin'in 'Kürt Kapanı' kitabı için konuşan Eski MİT Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, PKK elebaşı Öcalan'a yönelik suikastla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmesinden 3 sene önce Abdullah Öcalan'a Suriye'de yapılan suikast girişimiyle ilgili "Hata ettik. Keşke Yeşil’e yaptırsaydık; Yeşil’e yaptırsaydık o becerirdi, Apo’yu öldürmüş olurduk" dedi.

Eymür, adı çok sayıda cinayetle anılan ve akıbeti hakkında çok sayıda spekülasyon yapılan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'a ilişkin Murat Yetkin'in "Kürt Kapanı" kitabı için kendisiyle görüşen gazeteci Murat Yetkin'e konuştu. 

Yetkin’in ilk olarak 2004 yılında yayınlanan ve Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanmasının öncesi ve biraz da sonrasını anlatan ‘Kürt Kapanı’ kitabı, Öcalan’ın yakalanışının 20. yıl dönümünde genişletilmiş baskısıyla yeniden yayınlandı. 

15 Şubat itibariyle kitapçılardaki yerini alan kitapta en ilgi çekici noktalardan biri, Eymür’ün ‘Yeşil'in 1996’da, Suriye’nin başkenti Şam’da Öcalan’a yönelik düzenlenen suikastteki rolüne ilişkin oldu. Kitapta yer alan aktarıma göre Eymür, başarısızlıkla sonuçlanan suikastle ilgili olarak Yetkin’e “Hata ettik. Keşke Yeşil’e yaptırsaydık; Yeşil’e yaptırsaydık o becerirdi, Apo’yu öldürmüş olurduk” yorumunda bulundu.

19-02/16/1550251130420-download.jpg

BU KADAR TESADÜF OLABİLİR Mİ?

Yetkin’in kitabında yer alan bir diğer bölüm de, Mike Pompeo’nun ABD Dışişleri Bakanı olmasının ardından CIA Direktörlüğü görevine getirilen Gina Haspel’in Türkiye’de görev yaptığı döneme ilişkin hatırlatmaları oldu. CIA’in ilk kadın başkanı olan Haspel, 1998-2000 yılları arasında Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’nde Birinci Kâtip olarak görev yapmıştı. Bu görevi ‘paravan’ olarak nitelendiren ve Haspel’in aslında CIA Ankara istasyonunun iki numarası olduğunu belirten Yetkin, CIA Başkanı’nın Türkiye’de baştan sona çalıştığı tek yıl olan 1999’da şu gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti:

-Öcalan, CIA desteğiyle 15 Şubat’ta Yunanistan’ın Kenya’daki büyükelçiliğinden çıkarıldıktan sonra MİT tarafından teslim alındı, Türkiye’ye getirildi, hapse kondu.

-21 Mart Nevruz günü, Fethullah Gülen THY İstanbul-New York seferiyle Türkiye’yi terk etti.

-Bahar aylarında ABD, Iraklı Kürt liderler Barzani ve Talabani’ye bağlı peşmergelere silah ve askeri malzeme sağlamaya başladı.

-Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı anlaşması imzalandı.

-Türkiye, AB üye adayı olarak tescil edildi.

Bu gelişmeleri özetledikten sonra “Tesadüf mü” diye soran Yetkin, kitapta detaylı olarak anlattığı o döneme ve Haspel’in olası rolüne dair “Uluslararası siyasette de tesadüflere yer olabilir ama bu kadarı size de biraz fazla gelmiyor mu? Ben tesadüflere bir yere kadar inananlardanım” yorumunda bulundu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN