Memet Ali Alabora için tutuklama kararı

Memet Ali Alabora için tutuklama kararı

Oyuncu Mehmet Ali Alabora hakkında Gezi Parkı eylemlerinden dolayı 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engellemeye teşebbüs etme' suçlamasıyla tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı.

Oyuncu Mehmet Ali Alabora hakkında "kaos ve kargaşa yaratarak mevcut hükümeti işlevsiz hale getirmek ve ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirildiği" öne sürülen Gezi Parkı eylemlerinde etkin rol aldığı gerekçesiyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu Gezi Parkı eylemleriyle ilgili soruşturmada, yeni bir gelişme yaşandı.

Başsavcılığın talebi üzerine, Gezi Parkı eylemlerine katılan oyuncu Mehmet Ali Alabora hakkında, nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğince tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Başsavcılığın nöbetçi hakimliğe gönderdiği talep yazısında, Alabora'nın Gezi Parkı olayları sırasında Twitter hesabından, "Mesele sadece Gezi parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı?" şeklinde provokatif paylaşımlarda bulunduğu belirtilerek, bu konularla ilgili Alabora ve tutuklu şüpheli Mehmet Osman Kavala arasında telefon görüşmelerinin tespit edildiği kaydedildi.

HÜKÜMETE YÖNELİK DARBEYE TEŞEBBÜS SUÇU

Yazıda, "Garaj İstanbul ve benzeri yerlerdeki toplantılarda Gezi eylemlerinde sanatçıların ne şekilde kullanılması gerektiğinin konuşulduğu ve bu konuda planlama yapılarak kararlar alındığı anlaşılmıştır. Mehmet Ali Alabora'nın da sosyal medya üzerinden provokatif paylaşımlarla halkı sokağa, eylem yapmaya çağırdığı görülmüştür." denildi.

Elde edilen delillere göre, Gezi eylemleri olarak bilinen olayların Osman Kavala önderliğinde Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ tarafından gerçekleştirilen organizasyonlar neticesinde planlı ve sistematik bir şekilde gerçekleştirildiği aktarılan yazıda, eylemlerin nihai amacının, "ülkede şiddet eylemlerini marjinal gruplar ve terör örgütlerini kanalize etmek suretiyle tüm ülke geneline yayıp, kaos ve kargaşa yaratarak mevcut hükümeti işlevsiz hale getirmek, ortadan kaldırmak olduğu"nun anlaşıldığı vurgulandı.

Yapılan araştırmada şüpheli Mehmet Ali Alabora'nın yurt dışında bulunduğu belirtilen yazıda, Alabora'nın eylemler ve olaylarda etkin rol aldığı hususunda, "hükümete yönelik darbeye teşebbüs" suçunu işlediğine dair yeterli ve somut delillerin mevcut olduğu kaydedildi.

O İDDİALARI ORTAYA MURAT AKAN ATMIŞTI

Yazar Murat Akan, Mehmet Ali Alabora hakkında Mayıs ayında bazı tweetler atarak, bugün savcının dosyasında yer alan iddialara yer vermişti. Alabora'nın Mısır gezisi dahil, savcının tüm iddialarının yer aldığı tweetlere sanatçı alaycı bir dille yanıt vermişti.

18-12/05/mehmet-ali-alabora-murat-akan-1.jpg

İDDİALAR İÇİN NE DEMİŞTİ?

Savcının ortaya attığı iddialar hakkında daha önce açıklama yapan Mehmet Ali Alabora, resmi Twitter hesabından 28 Mayıs tarihinde şunları yazmıştı:

- Bill Gates 2005 yılında Türkiye'ye ziyarete gelmişti. Ankara'da 4 saat kaldı, o sırada Meltem de orada yaşıyordu, görüştürler mi bilemem. Ben, CIA'ya arada bilgi sağlayan başka bir kurum olan Google'ın DOCUMENTS kod adlı programını kullansın diye ısrar ettim, onu kullanmadı.

- Bill Gates'in 2005 yılındaki ziyareti ile Meltem'in o sırada Ankara'da yaşıyor olması arasında bir bağlantı olup olmadığını merak ediyorum ama çok yakın arakadaşım olduğu için ayıp olur diye soramıyorum.

- 18-22 Haziran 2012 tarihleri arasında Şehir Tiaytroları’nın kapatılmak istenmesini protesto etmek için Kadıköy Selamiçeşme'deki Özgürlük Parkı'nda 7/24 kesintisiz devam eden ‘Sanat Maratonu’nu düzenlemiştik. Ben genelde oradaydım.

- İvan Maroviç oraya geldiyse bilemem, çok kalabalıktı. Ben görmedim, zaten görsem de tanımazdım, çünkü o zamanlar henüz Melih Başkan Maroviç’i Türkiye’ye takdim etmemişti.

- 7-15 Temmuz arası ben arkadaşlarımla Kızıldeniz’in ortasında kara görünmeyen bir yerde mercan kayaklıklarına demirlemiş bir şekilde teknedeydim. Oradaki tek lider bizim kaptandı, Mısırlı çok şeker bir adamdı, çok da güzel yemek yapıyordu. Tanısan çok seversin.

- Teknede bizden başkası yoktu. Orada da soyadı Maroviç olabilecek biriyle karşılaşmadım, ama çok komik bir anektod var bak onu anlatayım sana. Tam denizin ortasındayım, kara falan gözükmüyor, vahşi yunuslarla yüzmeye çalışıyorum, o sırada kafamı bir kaldırdım,

- Günü birlik gelmiş turistler şişme motorlu botlarla yunus arıyorlar, adamın birinin üzerinde Galatasaray forması, beni gördü; “a Memoli abi bir fotoğraf çektirelim mi” dedi.

- İnsan bir an şüphe eder, yok arkadaş şak diye tanıdı. Bak şimdi aklıma geldi, o adamı bulursanız belki onda daha fazla enformasyon vardır.

- Bütün bunlar olurken Osman Abi neredeydi bilmiyorum, o yaz hiç konuşmadık, ama şu anda nerde biliyorum, her an ulaşılabilir bir yerde. Silivri civarında kime sorsan gösterir.

18-12/05/murat-akan-twitter.jpg

MURAT AKAN'IN YAZDIKLARI SAVCININ DOSYASINDA

Mehmet Ali Alabora'nın verdiği yanıtlar savcıya değil, bu iddiaları ilk olarak yazan Murat Akan'a idi. Murat Akan bu iddiaları ortaya attığında Alabora da yukarıdaki yanıtları vermişti. Murat Akan'ın ortaya attığı iddiaların savcının dosyasında aynen yer alması dikkat çekti.

Mehmet Ali Alabora uzun süre bu konuda hiçbir yorum yapmamış, ilk kez Murat Akan'ın iddialarına yanıt vermişti.

 

İSTANBUL/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN