Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili hangi gün idrak edilecek?

Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili hangi gün idrak edilecek?

'Mevlid Kandili ne zaman?' sorusunun yanıtı arama motorlarında aranıyor. Hz. Muhammed'in doğduğu gün olan Mevlid Kandili büyük bir heyecanla bekleniyor. Mevlid Kandili hangi gün idrak edilecek merak ediliyor. Vatandaşların gündeminde olan Mevlit Kandili Kasım'ın kaçında? Haberimizde Mevlid Kandili ile ilgili merak ettiğiniz detayları bulabilir Mevlid Kandili'nin önemini öğrenebilirsiniz. İşte Mevlid Kandili ile ilgili detaylar...

İslam alemi için önemli olan 'Mevlid Kandili ne zaman? Mevlid Kandili Kasım'ın kaçında?' sorularının yanıtını haberimizde. Bu gün vatandaşlar ibadet etmek ve af dilemek için bir fırsat olarak görüyorlar. 2018 Mevlit Kandili'nin hangi güne denk geldiğini, anlam ve önemini yazımızdan takip edebilirsiniz. Mevlid Kandili'nde İslam dini peygamberi Hz. Muhammed'in doğum günü kutlanmaktadır. Mevlid kelime anlamı olarak doğum demektir. Pek çok isim mevlid kandili mesajları yayınlarken İstanbul Müftülüğü Kkandilin Sultan Ahmet Camisinde idrak edileceğini açıkladı. İşte bu günü ibadet ederek geçirmek isteyenler için Mevlid Kandili ne zaman? sorusunun cevabı Mevlit Kandili ile ilgili her şey...

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN? 

Mevlid Kandili'nde peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğum günü kutlanmaktadır. Peki Mevlit Kandili Ksım'ın kaçında idrak edilecek? Kandil'in hangi güne denk geldiği vatandaşlar için önemli. Müslümanlar bu özel günü dua ederek, nafile namazı kılarak ve oruç tutarak geçirir. Mevlid Kandili için kısa bir süre kaldı.  ne zaman idrak edilecek? İşte Mevlid Kandili hakkında bilinmesi gereken ayrıntılar...

Mevlid Kandili İslam dininin peygamberi olan Muhammed’in doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. Mevlid kandili, ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır’da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır. Mevlid Kandili bu sene 19 Kasım Pazartesi günü idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ MESAJLARI

Duanız kabul, ameliniz makbul hizmetiniz daim olsun. Saadetiniz kaim olsun. Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun. Ümit ederiz ki bu mübarek gece, zor günler geçirdiğimiz; fakat gelecek adına umutla dolu olduğumuz şu dönemlerde yeniden bir uyanışa vesile olur. Mevlid kandiliniz mübarek olsun..

Allah"ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..

Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli, yüzünüz mutlu, Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun

Talihiniz gözleriniz kadar berrak, kaderiniz bakışınız kadar güzel, umudunuz yarın kadar yakın, yarınınız aşkınız kadar mutlu, aşkınız Mevlid kadar mukaddes, dualarınız istediğiniz gibi makbul olsun.

Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.

18-10/03/mevlid-kandili-ne-zaman.jpg

MEVLİD KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

Vatandaşlar 'Mevlid Kandili anlamı ve önemi nedir?' diye merak ediyor. Mevlid Kandili Kuranı Kerimde yer almamaktadır. Mevlid, “doğum zamanı” demektir. İslam’da Muhammed’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci’ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed’in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır ), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.

Kandil geceleri İslam’ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye’de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır. Kadir gecesinden başka kandil gecesi  Kuranı Kerim'de yer almaz.

18-10/03/mevlid-kandili.jpg

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Rebiülevvel ayı Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya geldiği için arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir. Doğum vakti sabaha yakın bir zamandır. Bugün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek değerlendirilir.

Süleyman Çelebi’nin mevlidinde bu tarih şöyle zikredilir: "ol Rebiulevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi". Bu ay içerisinde, bilhassa on ikinci gecesinde ihtiyaç sahiplerine ikramlarda bulunarak, Resulullah (S.A.V)’in doğum sevinci canlı tutulmaya çalışılır.

18-10/09/mevlit-kandili.jpg

MEVLİD KANDİLİ'Nİ NASIL KARŞILAMALI?

Sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler: 

Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli. Buna binaen tesbih namazının kılınışı tarifi olarak haberimizin devamında yer almaktadır.

Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.
Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

'Mevlid Kandili ne zaman?' sorusunun yanıtı arama motorlarında aranıyor. Hz. Muhammed'in doğduğu gün olan Mevlid Kandili büyük bir heyecanla bekleniyor. Mevlid Kandili hangi gün idrak edilecek merak ediliyor. Vatandaşların gündeminde olan Mevlit Kandili Kasım'ın kaçında? Haberimizde Mevlid Kandili ile ilgili merak ettiğiniz detayları bulabilir Mevlid Kandili'nin önemini öğrenebilirsiniz. İşte Mevlid Kandili ile ilgili detaylar...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN