Milli Piyango haram mıdır piyango bileti almanın günahı nedir? Diyanetten son dakika piyango fetvası

Milli Piyango haram mıdır piyango bileti almanın günahı nedir? Diyanetten son dakika piyango fetvası

MPİ tarafından yapılacak olan yılbaşı özel çekilişine sayılı günler kala ‘’Milli Piyango haram mıdır?’’ tartışmaları başladı. Konuyla ilgili Diyanet de son dakika olarak bir fetva yayınladı. Peki gerçekten Milli Piyango haram mıdır, günahı nedir? Tüm detaylar karar.com’da…

Diyanet, Milli Piyango büyük ikramiye çekilişine günler kala bir fetva yayınladı. Diyanet, Şans faktörüne dayalı olan tüm oyun ve çekilişlerin kumar ve haram olduğunu belirtti. İşte Diyanet’in fetvasına göre Millî Piyango’nun haram olup olmadığı ve günahı…

MİLLİ PİYANGO HARAM MIDIR?

Yılbaşının yaklaşması ile birlikte Milli Piyango’nun haram olup olmadığı soruları gündemi yeniden hareketlendirdi. Bu konu ile ilgili diyanet İşleri Başkanlığı da bir açıklama yaparak konuya netlik kazandırdı.

Diyanet işleri başkanlığı konu ile ilgili “Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Diyanet açıklamasının devamında “Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı bu açıklama ile piyangonun haram olup olmadığı konusu da netlik kazanmış oldu.

19-12/05/milli-piyang.jpg

İKRAMİYEYİ DAĞITMAK SEVAP MIDIR?

Milli piyango ikramiyesi ile ilgili sorular sadece haram olup olmadığı ile ilgili olmayıp buna ilave olarak, milli piyango ikramiyesinin zekatı, sadakası olur mu? İkramiyeyi dağıtsam sevap kazanır mıyım şeklinde pek soru gündeme gelmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuya da açıklık getirmiştir. Bu konu ile ilgili açıklamasında: “Bu tür şansa dayalı oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira Hz. Peygamber bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir.” denilmiştir.

ZEKÂTI OLUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasından yola çıkarak şansa dayalı oyunların haram ve günah olduğunu gördük. Buna bağlı olarak bu tür oyunlardan kazanılacak hasılatın tümünün dağıtılması halinde sevap da beklenemeyeceği Hz. Peygamberin ifadeleriyle ortaya konulmuştur. Bu tür şansa dayalı oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez ifadesinden anlaşılacağı üzere bu tür meştu yoldan kazanılmayan hasılatın da Zekatı sadakası olamaz.

Onun için Milli Piyano gibi ikramiyelerin zekatı da olmamaktadır. Zira günahtan kurtulma adına tümünün dağıtılması gerektiği üzerinde durulur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN