Milliyetçi Hekimler Derneği Başkanlığı'na Semih Uşaklıoğlu seçildi

Milliyetçi Hekimler Derneği Başkanlığı'na Semih Uşaklıoğlu seçildi

Milliyetçi Hekimler Derneği Başkanlığı'na seçilen Semih Uşaklıoğlu, Türk tıbbının önemli isimleri andı ve ekledi: Türkçeye tıp kitapları tercüme edebilecek kadroyu hazırlamak üzere 1857 yılında mümtaz bir sınıf açılmıştı. Kırımlı Aziz İdris, Hüseyin Remzi, Mehmed Nedim, İbrahim Lütfü, Hüseyin Halim, Bekir Ali, Vahid İbrahim... Yeni tıbbın da Türkçe ifade edilebileceğini savunmaya başlamışlardır.

Milliyetçi Hekimler Derneği Başkanlığı'na Semih Uşaklıoğlu seçildi. Dr. Uşaklıoğlu "38 yıllık ömrünü Türk Tıbbının dönüm noktalarından birinin fitilini ateşlemeye adayan, Kırımlı Dr. Aziz İdris Bey ve arkadaşlarına saygı ile..." sözleriyle başladı.

Uşaklıoğlu, Türk tıbbının önemli isimleri anarak şunları kaydetti: 

"15 Haziran 1853 tarihinde Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Nazırlığına tayin olunan Cemalettin Mehmet Efendi, memlekete kâfi derecede Türk hekimi yetişemediğini ve öğretimin yabancı dilde yapılmasının bunda etkisi olduğunu dikkate alarak en kabiliyetli ve çalışkan öğrencileri Türkçe ve ayrıca Arapça, Acemce’den geniş bilgi sahibi yapmak ve bunlardan faydalanılarak Türkçeye tıp kitapları tercüme edebilecek kadroyu hazırlamak üzere 1857 yılında bir mümtaz sınıf açmıştı ve Takvimhane-i Âmire musahhihi Lütfi Efendiyi hoca, Arif ve Şevki Efendileri müzakereci olarak tayin etmiştir. 1859’da Tıbbiye Nazırlığına getirilen Hayrullah Efendi bu sınıfı lağvetmiş, fakat buranın öğrencilerinden Kırımlı Aziz İdris, Hüseyin Remzi, Mehmed Nedim, İbrahim Lütfü, Hüseyin Halim, Bekir Ali, Vahid İbrahim... yeni tıbbın da Türkçe ifade edilebileceğini savunmaya başlamışlardır.

TIBBİ BİLGİLERİN TÜRKÇE OLMASINI SAVUNDULAR

Bunlar hekimlikte öğretimin Türkçe olması, tıp kitaplarının Türkçeye çevrilmesi, halka yararlı tıbbi bilgilerinin Türkçe olarak yazılması gerektiğini, ayrıca bilgi ve düşüncelerin Türkçe tartışılabilmesi için bir tıp cemiyetine ve bir Türkçe tıp gazetesine ihtiyaç olduğunu dahiliye kliniği muallim muavini Binbaşı Dr. Ahmet Ali Efendiye açmışlardır. Dr. Ahmet Ali Efendi öğrencileri takdirle karşılamıştır. Bunlar hep birlikte bir tüzük hazırlayıp 1862’de Eyüp’te Baba Haydar mahallesinde eski müzakerecileri ve o sırada Mekteb-i Tıbbiye Matbaası müdürü Hacı Arif Efendi'nin oturmakta olduğu Beşir Ağa Medresesi'nde gizli olarak bir cemiyet kurmuşlardır.

1866 yılında Kırımlı Aziz, Hüseyin Remzi, İbrahim Lütfü, Nedim Mehmet, Servet Arif mektebi bitirerek hekim olmuşlardır. 1865’de Tıbbiye Nezaretine getirilen Hoca Salih Efendi memlekete faydalı olacağına inandığı bu cemiyetin gizli kalmasını uygun görmemiş, yaptığı müracaatla Sultan Abdülaziz’in iradesini elde etmiştir. Böylece Mektebi Tıbbiye-i Şahanede 1866 da 'Cemiyeti Tıbbiye-i Osmaniye' resmen kurulmuştur. Kırımlı Aziz, Hüseyin Remzi, İbrahim Lütfü ve bunların hekim arkadaşları tıbbın Türkçe okutulması için daha şiddetli bir mücadeleye girişmişler ve böylece 1866 yılında Askerî Tıbbiye Mektebi içinde Türkçe öğretimle memleketin sivil sağlık işleri için lüzumlu hekimleri yetiştirmek üzere 'Mektebi Tıbbiye-i Mülkiye-i Şahane'nin açılmasını sağlamışlardır. Burada 1867 yılı Mart ayından itibaren Türkçe öğretim başlamıştır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN