MİT ile FETÖ arasındaki çetin savaşın kronolojisi 7 Şubat iddianamesinde

MİT ile FETÖ arasındaki çetin savaşın kronolojisi 7 Şubat iddianamesinde

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldığı 7 Şubat operasyonuyla ilgili iddianame tamamlandı. Savcılık, 7 Şubat'a giden yolun kronolojisini de ortaya koydu.

7 Şubat 2012 günü dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner, MİT Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan (mevcut MİT Müsteşarı) ve MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş hakkında çıkarılan gözaltı kararı uzun bir süre kamuoyu gündemini meşgul etmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık, MİT mensuplarının tutuklanması amacıyla yapılan soruşturmada rolü olduğunu ifade ettiği 34 şüpheli hakkında dava açılmasını istedi.

7 ŞUBAT 'ONE MİNUTE' İLE BAŞLADI

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz’ın hazırladığı 154 sayfalık iddianamede, 7 Şubat’a giden yolun kronolojisi de yazıldı.

İddianameye göre Hakan Fidan ve diğer MİT mensuplarının tutuklanmak istenmesine giden yol, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta yaptığı ‘’One minute’’ çıkışıyla başladı.

Savcılığın kronolojisi şu şekilde:

Ocak-Şubat 2010: Hakan Fidan’ın Bas¸bakanlık Müstes¸ar Yardımcısı olarak ilk kez Oslo görüs¸melerine katıldı. 

4 Mart 2010: Brüksel’de Adem Uzun ses kayıtlarıyla birlikte gözaltına alındı.

10 Nisan 2010: Hakan Fidan ABD’deki I·ran Nükleer görüs¸melerine Türkiye’nin S¸erpa’sı (diplomasi sözlüğünde önemli zirvelerde ülkeleri temsil eden kişi anlamında- Independent Türkçe) olarak katıldı.

16 Nisan 2010: Hakan Fidan MI·T Müstes¸ar Yardımcılıgˆına getirildi.

24 Mayıs 2010: Hakan Fidan MI·T Müstes¸arı oldu.

31 Mayıs 2010: I·srail Mavi Marmara gemisine saldırdı.

Haziran 2010: İsrail’in Haaretz gazetesinde Mossad’ın Hakan Fidan’ın atanmasıyla alakalı rahatsızlıgˆıyla ilgili haberler çıktı.

1 Ağustos 2010: I·srail Savunma Bakanı Ehud Barak, Hakan Fidan’ın I·ran’a bilgi sızdırma ihtimalinden bahsetti.

6 Haziran 2011: Öcalan, barıs¸ konseyleri kurma konusunda hükümetle anlas¸tıklarını açıkladı.

12 Haziran 2011: Türkiye’de genel seçimler yapıldı, AK Parti yüzde 46,66 oy oranı ile birinci parti oldu.

14 Temmuz 2011: PKK Silvan'da saldırı yaptı.

13 Eylül 2011: MI·T yetkilileri, PKK üyeleri ile Oslo'da yaptıgˆı bir görüs¸meye ait oldugˆu iddia edilen ses kaydı internette yayınlandı.

16 Eylül 2011: Alp Kagˆan Polatkan, Gölbas¸ı Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına ses kayıtlarına dair s¸ikâyet dilekçesi verdigˆi. İfade Ankara Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına gönderildi.

19 Eylül 2011: Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Hakan Fidan ve MI·T Eski Müstes¸ar Yardımcısı Afet Güneş hakkında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği şikayet dilekçesi Ankara Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına gönderildi.

12-19 Ekim 2011: İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen, Gemlik Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına yazı yazarak 01.01.2010 tarihinden 12.10.2011 tarihine kadar Abdullah Öcalan’ın avukatlar ile arasında yapılan görüs¸melerinin ses kayıtları ve ses çözümlerini istedi.

24 Ekim 2011: Çimen’in istediği bilgiler Bursa Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆınca gönderildi.

22 Kasım 2011: Öcalan’ın avukatlarına yönelik KCK operasyonu düzenlendi.

25-26 Kasım 2011: Bas¸bakan Erdoğan ameliyat olduğu günlerde ofislerine dinleme cihazları yerles¸tirildi.

5 Aralık 2011: MİT haber elamanı olan M.Ş gözaltına alındı. MI·T’le ilgili bagˆlantıları hakkında ifadesi alınan M.Ş tutuklandı.

19 Aralık 2011: Cumhuriyet Savcıları Sadrettin Sarıkaya ve Bilal Bayraktar tarafından Gizli Tanık Bahar’dan MI·T’le ilgili 49 sayfalık ifade aldı. I·stihbarat S¸ube Müdürlügˆünce “PKK/KCK Faaliyetleri” konulu Terörle Mücadele S¸ube Müdürlügˆüne yazı gönderildi.

20 Aralık 2011: KCK’nın “Basın Komitesi” yapılanmasına yönelik Ankara, Diyarbakır, I·zmir, Mardin, Mersin, S¸anlıurfa ve Van Emniyet Müdürlükleri tarafından es¸ zamanlı operasyon yapıldıgˆı, çok sayıda kis¸inin gözaltına alındıgˆı, I·stanbul’da MİT mensubu M.Ö’nün aralarında bulundugˆu 67 kis¸i yakalandı.

22 Aralık 2011: M.Ö’nün MI·T faaliyeti kapsamındaki haber ajansı hakkında MI·T’le ilgili s¸üpheli olarak ifadesi alındı.

23 Aralık 2011: M.Ö, I·stanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆınca serbest bırakıldı.

26 Aralık 2011: Ankara Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆınca Cumhuriyet Bas¸savcı Vekili Nuri Yiğit, bir yazı yazarak Bas¸bakan Erdoğan ve MI·T görevlileri hakkındaki sorus¸turmaya devam etti.

27 Aralık 2011: MI·T I·stanbul Bölge Bas¸kanlıgˆı, I·stanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına “Bilgi/Belge Talebi” konulu yazı gönderdi.

28 Aralık 2011: Uludere olayı yaşandı. FETÖ’ye ait olduğu belirtilen çevreler olayın mesuliyetinin MİT’e ait olduğunu iddia eden haberler yapmaya başladı.

28-29 Aralık 2011: MI·T, Bas¸bakanlık ofislerinde dinleme cihazları buldu

29 Aralık 2011: Azadiya Velat gazetesinin imtiyaz sahibi Menderes Öner‘in MI·T ile ilgili ifadesi alındı

07 Ocak 2012: S.A isimli şahıs, “DYG-Demokratik Yurtsever Gençlik soruşturması kapsamında İstanbul’da molotoflu korsan gösteri eylemleri, ses bombası atılması ve kundaklama eylemlerini gerçekles¸tirdigˆi” iddiaları kapsamında yakalandıgˆı, MİT ile irtibatı iddiasıyla ifadesi alınan S.A serbest bırakıldı.

13 Ocak 2012: (Kapatılan) Demokratik Toplum Partisi Diyarbakır I·l binasında yapılan aramada Oslo görüs¸melerine ait ses kayıtlarının bulundugˆu hard disk ele geçirildi.

13 Ocak 2012: Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, 19 kişinin yakalanması amacıyla yakalama kararı aldırdı.

16 Ocak 2012: Ankara Cumhuriyet Bas¸savcı Vekili Hüseyin Görüşen, ilk şikayet dikekçesi veren Alp Kagˆan Polatkan’ın dilekçesi ile CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan’ın dilekçesinin aynı konu ve s¸üphelilerle ilgili olduklarından bahisle birles¸tirilmelerine karar verdi.

27 Ocak 2012: Cumhuriyet Savcısı Sadretten Sarıkaya, Terörle Mücadele S¸ube Müdürlügˆüne yazı göndererek, PKK/KCK terör örgütüne yönelik yapılan çalıs¸malar kapsamında bir kısım devlet görevlileriyle ilgili gizli tanıklar ile sorus¸turma s¸üphelilerinin önemli beyanlarda bulunduklarını, bahse konu beyanlar kapsamında ve varsa farklı sorus¸turma dosyalarında benzer konuların da tespiti ve gerekli aras¸tırmaların yapılmasının istedi.

31 Ocak 2012: Emre Taner, Hüseyin Emre Kuzuoğlu, Fatma Afet Güneş ve Yas¸ar Hakan Yıldırım’ın kullandıkları telefon hatları tespit edildi.

1 Şubat 2012: MİT Müsteşarı Emre Taner, Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, Hüseyin Emre Kuzuoğlu ve Yas¸ar Hakan Yıldırım’ın telefonlarının 3 ay süre ile dinlenmesi kararı alındı.

3 Şubat 2012: DTP Partisi Diyarbakır il binasındaki bulunan hard disk, imajının alınması için Bilis¸im Suçları ve Sistemleri S¸ube Müdürlügˆü'ne gönderildi.

4-5 Şubat 2012: I·stanbul Emniyet Müdürlügˆünce hard diskte yer alan ses kayıtlarının çözümü yapıldı.

7 Şubat 2012: Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, MI·T Müstes¸arı Hakan FI·DAN, eski Müstes¸ar Emre Taner ve eski Müstes¸ar Yardımcısı Afet Güneş, I·stihbarat çalıs¸anları Yas¸ar Hakan Yıldırım ve Hüseyin Emre Kuzuoğlu’nu s¸üpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı.

8 Şubat 2012: Terörle Mücadele S¸ube Müdürü Yurt Atayün görevden alınarak yerine Mali Suçlarla Mücadele S¸ube Müdürü Ömer Köse getirildi.

9 Şubat 2012: Ankara Cumhuriyet Bas¸savcı Vekili Hüseyin GÖRÜS¸EN imzasıyla Başbakan Erdoğan hakkında 22 kişinin verdiği dilekçe, Alp Kagˆan Polatkan ve Bolu Milletvekili Tanju Özcan tarafından verilen dilekçelerin ardından başlatılan soruşturma dosyasıyla birleştirildi.

10 Şubat 2012: MI·T Personeli Hüseyin Emre Kuzuoğlu ve Yas¸ar Hakan Yıldırım’ın yakalanması maksadıyla MI·T Bölge Bas¸kanlıgˆına kolluk birimleri gönderildi.

10 Şubat 2012: Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya imzasıyla Ankara Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına gönderilen talimat yazısı dogˆrultusunda MI·T Müstes¸arı Hakan Fidan s¸üpheli sıfatıyla telefonla ifadeye çağrıldı.

10 Şubat 2012: Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya ve Adem Özcan imzasıyla MI·T görevlileri hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

11 Şubat 2012: MI·T görevlilerini ifadeye çagˆıran Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya sorus¸turmadan alındı.

13 Şubat 2012: Cumhuriyet Savcısı Adem Özcan, MI·T’e yazı göndererek M.Ö, S.A, C.K, M.Ş’nin kurumla ilis¸kileri ve irtibatlarının bulunup bulunmadıgˆını, yardımcı istihbarat elemanı/haber elemanı vb. bir görevlilerinin olup olmadıgˆını sordu.

13 Şubat 2012: Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar, Emre Taner, Afet Güneş, Hakan Fidan, Hüseyin Kuzuoğlu ve Yaşar Hakan Yıldırım hakkındaki ‘‘Örgüte Bilerek I·steyerek Yardım Etme Suçu’’ açısından evrakı sorus¸turma defterinin 2012/483 sayılı numarasına ayırdı.

17 Şubat 2012: MI·T Kanunu TBMM'de değiştirildi ve sorus¸turma izni Türkiye Cumhuriyeti Bas¸bakanı’nın iznine bagˆlandı.

18 Şubat 2012: Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar imzasıyla MI·T görevlileri hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı.

20 Şubat 2012: Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar, Ankara Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına yazı göndererek MI·T Müstes¸arı Hakan Fidan’ın ifadesinin alınmasına ilis¸kin talimatın iade edilmesi istedi.

23 Şubat 2012: Fezleke ve ekleri, agˆzı mühürlü 4 çuval ve bir bez torba içerisine 23 klasör halinde Başbakanlığa gönderildi.

11 Nisan 2012: Ankara Cumhuriyet Bas¸savcı Vekili Hüseyin Görüşen, I·stanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına yazı yazarak Bas¸bakanlıktan izin alınıp alınmadıgˆını sordu.

18 Mayıs 2012: Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar, Bas¸bakanlıktan izin talebinde bulundu.

14 Eylül 2012: Ankara Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆı, I·stanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına gönderdigˆi yazıda dosya hakkında yetkisizlik kararı verildigˆini bildirdi.

14 Eylül 2012: Ankara TMK 10. Maddesi ile Görevli 1 Nolu Hakimliği sorus¸turma dosyasının kısıtlanmasına karar verdi.

23 Kasım 2012: Cumhuriyet Savcısı Adem Özcan, iki soruşturmayı tek sayı ile birleştirerek soruşturmaya devam edilmesi kararı verdi.

30 Ocak 2013: Bas¸bakanlık makamınca MI·T görevlileri hakkında sorus¸turma izni verilmemesine karar verildi.

22 Mart 2013: I·stanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆıMI·T görevlileri hakkında takipsizlik kararı verdi.
“Erdoğan’ın ameliyatı fırsat bilindi”

İddianamede, 2011 yılı sonbaharında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ameliyat için gün aldığı ve “Bu durumu fırsat bilen FETÖ/PDY silahlı Terör örgütünün, ilk etapta stratejik hedef olarak görülen MI·T Müstes¸arı Hakan Fidan için hazırlanan planı yürürlügˆe koydugˆu” belirtildi.

Savcılar MİT’çilere “Canınız bize emanet” dedi, bir gün sonra takip başlattı

20 Aralık 2011’de KCK Basın Komitesi'ne yönelik operasyon kapsamında bir ajans bürosuna baskın düzenledigˆinin hatırlatıldığı iddianamede, arama yapılacak yerler listesinde olmayan bir mekanda gözaltına alınanlardan birinin MI·T’in irtibat elemanı oldugˆu, baskını ögˆrenen MI·T görevlilerinin ise dönemin özel yetkili savcısı Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya ile görüs¸tükleri ifade edildi.

Bu görüşmede MI·T personeli çalışmayla ilgili savcılara bilgi verdi ve konunun des¸ifre olması halinde çok sayıda MI·T elemanının hayatının tehlikeye girecegˆinin belirtti. Savcılar bunun üzerine MİT personeline “Sizlerin canı bize emanet” dedi ancak bu görüşmeden sadece bir gün sonra görüştükleri MİT personeli hakkında teknik takip kararı aldırdı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN