Böcek: Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan doğru bilgi verilmiyor diye düşünüyorum

Böcek: Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan doğru bilgi verilmiyor diye düşünüyorum

Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek dokuz gündür devam eden orman yangınları ile ilgili bilgi verdi. Böcek, Erdoğan'ın 'belediyelerin sorumluluğunda' açıklaması üzerine ise, 'Cumhubaşkanımıza doğru bilgi verilmiyor diye düşünüyorum' dedi.

Türkiye'de 28 Temmuz'da başlayan orman yangınları özellikle ülkenin güneyinde ve güneybatısında etkili oluyor. Orman yangınlarında şu ana kadar yedisi Antalya'da, biri de Muğla'da olmak üzere sekiz kişi hayatını kaybetti.


BBC Türkçe'nin haberine göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin paylaştığı son bilgilere göre ilde Manavgat'ta dört, Gündoğmuş ve İbradı'da iki, Alanya ve Akseki'de ise birer noktada olmak üzere 5 ilçede toplam 10 mahallede yangınlarla mücadele devam ediyor.

Kentte yangınlar sebebiyle çok sayıda bölgede büyük maddi hasar meydana geldi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kentte devam eden yangınların seyrine ilişkin soruları yanıtladı.

Yangınlarla ilgili son durum hakkında bilgi alabilir miyiz?

9'uncu günündeyiz yangının. Çarşamba günü öğle sularında başlayan yangın devam ediyor. Şu anda [Antalya'da] 7 can kaybımız var. Allah'tan rahmet ve ailelerine sabırlar diliyorum. Antalya'mızın, Manavgat'ımızın başı sağolsun. Öte yandan ormanlarımız, canımız, geleceğimiz yanıyor. Orada da çok sayıda canlıyı kaybettik.

Antalya'daki yangınların neden çıktığına ilişkin elinizde bir bilgi var mı?

Yangınlar 4 ayrı noktada çıkması zaten düşündürücü diye söylemiştim. Yangınlarla ilgili adli mercilerimiz araştırmalar yapıyor. Önümüzdeki günlerde son şekliyle bakanlarımız ilgili açıklamalarını yapacaktır.

Yangının dokuzuncu gündeyiz. Sizce neden bu kadar uzun sürdü?

Hava şartları birinci sebep. Yanan yerlerin sarp yerler olması da ikinci sebep. Karadan müdahale edilemiyor yangına. Ülkemizde çok yerde yangın var. Yukarıdan müdahale yapılamaması nedeniyle yangın söndürülemiyor.

Dün sizin de içinde yer aldığınız 11 büyükşehir belediye başkanı, Türk Hava Kurumu'na (THK) bünyesindeki yangın söndürme uçaklarının bakım ve işletme giderlerini karşılamaya hazır olduğunuzu belirten resmi başvuruları yaptı. Bu adımı neden gerekli gördünüz?

THK'nın araçları hepimizin bildiği gibi ülke yangınlarında çok amaçlı kullanılmaktayken günümüzde kullanılmıyor. Bununla ilgili sayın genel başkanımız öncülük yaptı. Biz de 11 büyükşehir belediye başkanı olarak onarımı, yapımı ve işletilmesiyle ilgili olarak gerekli adımı attık. Dün biz de Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak müracaatımızı yaptık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber/ATV ortak yayınında "Yerleşim bölgelerindeki yangının sorumluluğu kimin? Oradaki büyük şehir belediyelerinin sorumluluğundadır" dedi. Buna dair ne dersiniz?

Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan doğru bilgi verilmiyor diye düşünüyorum. Çünkü Antalya'da yangın dört ayrı noktada, ormanda başladı. Biliyorsunuz imarlı bir parselde bile bir çam ağacı kesileceğinde Orman Bölge Müdürlüğü'nden izin alma mecburiyeti vardır. Tüm ormanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'na aittir. Ben bu konularla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımıza veya devlet büyüklerimize, genel başkanlarımıza bir şey söyleyecek değilim. İçimiz yanıyor. Ben yangının bir an önce söndürülmesini istiyorum.

Gündoğmuş ilçesinde "Yangın şehre indi. Buraya helikopter, uçak gönderin. Yanıyor insanlar" diyerek yetkililere çağrıda bulundunuz. Bunu neye dayanarak söylediniz?

Gördüklerimizle. Oraya gittiğimizde Gündoğmuş halkı "Biz yanıyoruz başkanım" diye sarılıp ağlıyordu. Mal canın yongası. Kendilerinin de hayati tehlikesi varken büyükbaş ve küçükbaş hayvanları tahliye ediyorduk. Halkın tahliye edilmesi yönünde karar vardı. Biz de Büyükşehir olarak üzerimize düşeni yaptık. Orada gördüğüm şuydu: 2 helikopter vardı. Bunların çoğaltılmasını istedim.

Buralarda arazözler, yangın söndürme araçlarımız yetişmiyor o bölgelere. "Helikopter, uçak gönderin" diye o yüzden söyledim. Orada o anda benim yerimde sayın Cumhurbaşkanımız da olsa, kim olsa o feryadı yapmak zorundaydı. Hepsi o akşam sosyal medyalarında "İyi ki geldiniz, Gündoğmuş'u kurtardınız" dedi. Bir art niyetimiz yok. İnsanların canıyla uğraşıyoruz. Oradaki o acılı durumu görünce kendimizi de kaybettik. Ve de sonuç alındı diye düşünüyorum.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN