Murat Kurum: AKM'ye Atatürk ismi koyan biz değil miyiz?

Murat Kurum: AKM'ye Atatürk ismi koyan biz değil miyiz?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Şimdi Atatürk istismarı yapıyorlar. Gazi Mustafa Kemal'in adını ağzına almayanlar şimdi bize Atatürk istismarı yapıyorlar. AKM'ye Atatürk ismi koyan biz değil miyiz? " dedi. Konutta maliyetlerin artma sebebinin dünyada yaşanan tedarik zincirinden kaynaklandığını belirten Kurum, konut fiyatlarının da düşeceğini kaydetti. Kurum, Şu an için bir imar barışının da söz konusu olmadığını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Habertürk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atatürk Havalimanı ile ilgili eleştirilere yanıt veren, Türkiye'deki konut fiyatlarına da değindi.

"Dünyanın en güzel havalimanlarıdan birini yapıyorsunuz, 132 bin ağaç dikiyorsunuz. Muhalefet buna karşı çıkıyor," diyen Kurum, "Dün Gezi'de bir tane ağaç kesildi diye karşı çıkan CHP zihniyeti, buraya 132 bin ağaç dikiyoruz, buna da karşı çıkıyor dedi.

Kurum, "Eleştirmek en doğal hakkınız ama proje yapmazsanız hata da yapmazsınız. Biz kaldırımda türkü söyleyerek gezmiyoruz. Otobanın ortasında gidiyoruz, gürültüleri duyuyoruz, onlardan etkilenmeden gidiyoruz. İş yaparken hata da yapabilirsiniz" dedi.

Kurum, "Biz iş yapıyoruz, üretiyoruz, milletimize sözümüzü tutuyoruz, Marmaray, Osmangazi dedik bitirdik. 81 ile üniversite dedik bitirdik. Şimdi Atatürk istismarı yapıyorlar. Gazi Mustafa Kemal'in adını ağzına almayanlar şimdi bize Atatürk istismarı yapıyorlar. AKM'ye Atatürk ismi koyan biz değil miyiz? Paralara İnönü'nün resmini kim koydu?" diye yaptıklarını savundu.

"KONUT KREDİSİNİ 0,49'A DÜŞÜP, REKOR KIRDIK"

Geçen yıl 1,5 milyon konut satışının gerçekleştiğini ileri süren Kurum, "Bunun 44-45 binini yabancılar almış. Yüzde 3 ediyor. Bu oranda satılıyor. 5 yıllı veriler bende var. Bunları paylaşırız. Kanal İstanbul'da 300 milyon metrekare rezerv alanımız. Orada yabancıya satış 1 milyon 100 bin metre kare. Hani nerede sattık? Genelde Türkiye'de 600 bin yeni 600 bin eski konut satılır. Geçen sene bu rakam 1,5 milyona çıktı. Konut kredisini 0,49'a düşürüp Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık" diye konuştu.

Konutta maliyetlerin artma sebebinin dünyada yaşanan tedarik zincirinden kaynaklandığını ifade eden Kurum, "Bir de Rusya-Ukrayna krizi geldi. Hammadde bulamıyorsunuz. Şimdi tedarik zinciri normale dönecek. Hammedde girdi fiyatları azalacak. Azalmasıyla maliyetlerimiz düşecek. Pandemi sürecinde hiçbir devletin vermediği destekleri milletimize verdik. Burada da gereken her şey yapılıyor, yapılacak. Sosyal konutta geçen sene 100 bin açıkladık. İnşallah bu sene rekor bir rakam açıklayacağız" dedi.

"KONU FİYATLARI NORMALLEŞECEK"

"Konut fiyatları normalleşecek" diyen Kurum, "Biz normalleşmesi adına devlet olarak yapılması gereken her türlü müdahaleyi yapacağız. Maliyetleri düşürmek için gerekli olan her türlü katkıyı özel sektörümüze, vatandaşımıza vereceğiz. Konut edindirme amacıyla her projeye destek vereceğiz. Konutu sadece konut imarlı yerlere yapacağız. Orası boş hadi gidelim yapalım diye bir şey olamaz. KDV , vergi, resim harç muafiyeti uygulayacağız. Vatandaşımıza uygun şartlarda, sabit bedellerle vermek zorundasınız. Nasıl çiftçi, turizmci, sanayicimize destek olduysak pandemi sürecinde burada da destek olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"İMAR BARIŞI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Şu an için bir imar barışının söz konusu olmadığını sözlerine ekleyen Kurum, "Tapuda mülkiyetlere sahip olması açısından bir imar barışı yapıldık. 31 Aralık 2017'den önce yapılmışsa, kaçak diyeceğimiz kısımlar yeni bina yapılana kadar burada legal hale geliyor. Yapılan düzenleme çerçevesinde vatandaşlarımız arsaları, tapularını alabiliyorlar. Ama imar barışına uymayan yapılar varsa doğal alanlarımızda, SİT alanlarımızda, bunlar kaçak yapı statüsünde. Yeni bir imar barışı söz konusu değil" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (26)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
26 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN