Murdar nedir? Binali Yıldırım seçim sonuçları için neden 'murdar' dedi?

Murdar nedir? Binali Yıldırım seçim sonuçları için neden 'murdar' dedi?

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım seçim sonuçları için "Murdar (mundar) olmuştur" dedi. Yıldırım'ın açıklamasıyla "Murdar ne demek" "Murdar ne anlama geliyor" soruları gündem oldu. Halk arasında "Mundar etin kavurması olmaz" deyimi sık sık kullanılır. Öncelikle kelimenin doğru yazımı bu deyimde olduğu gibi mundar değil, murdar...

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, tartışmalı seçim sonuçlarıyla ilgili partinin İstanbul il başkanlığında basın mensuplarına açıklama yaptı. AK Parti'nin sonuçlara neden itiraz etitğini açıklayan yıldırım usulsüzlük iddialarını yeniledi. Yıldırım açıklamasını "Oylar iç edildi. Bu seçim murdar olmuş bir seçimdir. Murdar olmuş etin kavurması olmaz" dedi.

Yıldırım'ın açıklaması "Murdar ne demek, ne anlama gelir" sorularını gündeme getirdi. Bu kelime halk arasında "Mundar etin kavurması olmaz" gibi deyim ve atasözlerinde sık sık geçer. Peki "Murdar ne demek, ne anlama gelir?"

MURDAR/MUNDAR NE DEMEK? 

Halk diline Farsçadan mundar olarak geçmiş olsa da bu yanlış bir kullanımdır. Doğrusu “murdar” dır. Kirli ve pis anlamlarında kullanılabileceği gibi halk arasında “murdar oldu” söz kalıbı “yalan oldu, yazık oldu” gibi manalarda da kullanılabilir. Ayrıca cinsel ilişkiden sonra yıkanmamış kimseye de murdar denir.

Kedi uzanamadığı ciğere murdar dermiş. (atasözü)

Kasabı çok olan kurban, mundar olur. (atasözü)

Mundar etin kavurması olmaz (atasözü) (Usüllerine göre kesilmeyen etin yenmeyeceği anlatılıyor)

Murdar kelimesinin karşığlıı Kur'an'da da geçer. Mu anlamda murdar Besmele çekmeden kesilen veya avlanan, dini kurallara göre kesilmemiş ya da kesilmesine fırsat bulamadan önce kendiliğinden ölmüş hayvan anlamına gelir. Maide Suresi, 3. Ayette murdar hayvanın haram olduğu bildirilmiştir.

TDK SÖZLÜK'DE MURDAR ANLAMI

19-04/15/screenshot_3.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN