Musafaha yapmak ne demek? Musafahalaşmak ne demek? Peygamberimizden musafaha tabiri

Musafaha yapmak ne demek? Musafahalaşmak ne demek? Peygamberimizden musafaha tabiri

İslam'da tokalaşmanın yeri ve musafahanın faziletini Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) net bir biçimde açıklamış. İşte ahlâkî bir terim olarak, karşılaşan iki insanın selamlaştıktan sonra, tokalaşması yani Musafaha yapmanın detayları...

Musafahalaşma terimi günümüzde pek kullanılmasa da 'kucaklaşma' anlamına gelir. Müslümanların birbirleriyle karşılaştıkları anda karşılıklı samimiyet ilişkilerinden ötürü sergilediği selamlaşma, sarılma, tokalaşma eylemlerine 'Musafaha' adı verilir... 

19-04/18/musafaha-yapmak.jpg

MUSAFAHA NE DEMEK? 

"Musafaha" gerek erkeklerin birbiriyle, gerekse de kadınların birbirleriyle, karşılaştıkları zaman selâmlaşmaları, hal-hatır sormaları, musafaha yapmaları, tokalaşmaları, kucaklaşmaları, birbirlerine güleryüz göstermeleridir.  Musafahalaşmak  İslâmî kardeşliğin bir icabıdır. Bu davranışların tamamı sadakadır ve ibadettir.

Karsılaşınca musafaha yapmak, kucaklaşmak Peygamberimizin hem sözlü, hem de fiilî bir sünnetidir. Peygamberimizin sünnet olan bu hareketini mutlaka erkekler tatbik edecek diye bir kaide yoktur. Bu sünneti mü'min erkekler yapabildikleri gibi, mü'min kadınlar da yaparlar Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus, kadınların kendilerine nikâhı düşebilecek erkeklerle musafaha yapmamalarıdır, bu caiz değildir.

19-04/18/musafaha.jpg

PEYGAMBERİMİZ MUSAFAHA İÇİN NE DEMİŞTİR? 

Bir hadiste Peygamberimiz (asm) musafahanın faziletini şöyle anlatırlar:

"İki Müslüman karşılaşıp musafaha yaparlarsa, Cenâb-ı Hak, onlar ayrılmadan her ikisinin de günahını bağışlır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN