Nobel'de utanç günü... Türkiye'den Handke'ye ödül verilmesine sert tepki

Nobel'de utanç günü... Türkiye'den Handke'ye ödül verilmesine sert tepki

Bosna'daki soykırımı onaylayan ve eli kanlı Sırp lider Miloseviç'e destek açıklamaları yapan Avusturyalı yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat verilmesine tepkiler sürüyor. Pazartesi günü düzenlenecek ödül töreni öncesi, Nobel komitesinden iki üye istifa ederken, Stockholm'de de protestolar var... En sert tepkilerden biri ise Türkiye'den geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "Bu akıl dışı ve utanç verici karardan geri dönülmelidir. Nobel Komitesi, vicdanı olmayan birisine nasıl ödül verebilir?" dedi.

Sırp katliamını inkar eden ve Miloseviç'e destek açıklamaları yapan Avusturyalı yazar Peter Handke'ye 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün verilmesine tepkiler sürüyor. Pazartesi günü verilecek ödül öncekis Nobel komitesinden iki üye istifa etti. Türkiye'den de Cumhurbaşkanılığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'utanç günü' öncesi sert bir açıklama yaptı. Kalın "Bu akıl dışı ve utanç verici karardan geri dönülmelidir. Nobel Komistesi, vicdanı olmayan birisine nasıl ödül verebilir?" dedi. 

"BOŞ SORULARINIZ İÇİN TUVALET KAĞIDI TERCİH EDERİM"

Handke, 10 Ekim'de layık görüldüğü Nobel Edebiyat Ödülü'nü almak üzere geldiği İsveç'in başkenti Stockholm'de Kraliyet Akademisi'nde basın mensuplarının sorularını cevaplamış, bir kez daha soykırımı onaylayan ifadeler kullanmıştı. 

Srebrenitsa'da yaşanan soykırımı inkar ettiği ve Sırp savaş suçlularını savunduğu yönündeki sorulara sinirlenen Handke, "Son 8-9 haftada okuyuculardan birçok harika mektup aldım. Bunlardan biri isimsiz bir mektuptu ve üzerinde bir tür dışkı kalıntısı olan tuvalet kağıdı içeriyordu. Bu tür sorular soran gazetecilere boş sorularınız için isimsiz gönderilen dışkılı tuvalet kağıdını tercih ettiğimi söylemek istiyorum" ifadesini kullanmıştı. 

19-12/07/ana-manset-2-1575706910.jpg

Stockholm'de yapılacak protestolardan korkmadığını söyleyen Handke, "4 yıl önce Ibsen Ödülü'nü almak için Oslo'ya gittim ve orada da birçok protesto yapıldı. Bana 'Faşist, faşist' dediler. Göstericilerle konuşmak için durdum ama onlar benimle konuşmak istemedi" diye konuşmuştu. 

SOYKIRIM DEĞİL KARDEŞ CİNAYETİ!

Son olarak İsveç devlet televizyonu SVT'ye de röportaj veren Handke, Srebrenitsa'da gerçekleşen soykırım için 'kardeş cinayeti" ifadesini kullanmayı tercih etti.

Handke, daha önce çok dinli Yugoslavya'da 'kardeş' olarak yaşayan insanların bu durumuna 'göreceli' olarak yaklaştığını belirtti.

Göreceli yaklaşımın soykırımı inkar etmek olmadığını savunan Handke, "Benim için yaşanan 'kardeş cinayeti'. Eğer insanlar buna 'soykırım' diyorsa neden olmasın" diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN ÇOK SERT TEPKİ

Bosna'daki kıyımın sorumlularından eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'i de destekleyen Handke'ye ödül verilmesine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan çok sert tepki gösterdi. 

19-12/07/kalin.jpg

Twitter hesabından paylaşım yapan Kalın "2019 Nobel Edebiyat ödülü, Miloseviç’i destekleyen ve Bosna soykırımını inkar eden Peter Handke'ye Pazartesi günü verilecek. Bu akıl dışı ve utanç verici karardan geri dönülmelidir. Nobel Komitesi, vicdanı olmayan birisine nasıl ödül verebilir? Yeni soykırımları özendirmek için mi?!" ifadelerini kullandı.

19-12/07/01.jpg

ÖDÜL GECESİNDE BÜYÜK PROTESTO 

Bu arada, Nobel Ödülleri'nin sahiplerine taktim edileceği 10 Aralık'ta Stockholm'de yazara ödül veren İsveç Kraliyet Akademisi'ne yönelik büyük bir protesto organize ediliyor. Ülkede yaşayan Bosnalı STK'lerin hazırladığı gösteriye büyük katılım gerçekleşmesi bekleniyor.

İKİ NOBEL KOMİTE ÜYESİ İSTİFA ETTİ

Öte yandan nobel ödüllerinin sahiplerini belirleyen İsveç Kraliyet Akademisi Nobel Komitesi'nin üyesi Gun-Britt Sundström, 2019 Edebiyat Ödülü'nün Handke'ye verilmesine tepki olarak üyelikten istifa etti.

İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, komite üyesi Kristoffer Leandoer ve Gun-Britt Sundström üyelikten istifa etti.

19-12/07/ana-manset-2-1575707014.jpg

Leandoer'in, geçen yıl ortaya çıkan taciz skandallarının ardından gerekli değişikliklerin yapılmadığını öne sürerek istifa ettiği belirtilirken, Sundström'ün ise 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verilmesine tepki olarak böyle bir karar aldığı kaydedildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Dagens Nyheter'e konu hakkında makale yazan Gun-Britt Sundström,''2019 yılında Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri belirlenirken işin içine siyaset karıştı. Bu benim ideolojim değil " ifadesini kullandı.

HANDKE'Yİ MİLOSEVİÇ HAYRANLIĞI

Lahey'deki uluslararası mahkemede savaş suçlarından ve soykırımdan yargılandığı sırada hayatını kaybeden eski Sırp lider Slobodan Milosevic'in büyük bir hayranı olarak tanınan Avusturyalı yazar Peter Handke, Kosova'daki savaş devam ederken yayınladığı bir makalesinde de "Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın" ifadelerini kullanmıştı.

Saraybosna'daki Müslüman Boşnakların "kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını" savunan Handke, Sırpların Srebrenitsa'da soykırım yaptığına asla inanmadığını ifade etmişti.

Handke, eski Sırp lider Milosevic'e de cezaevinde ziyarette bulunmuş, lehine tanıklık etmek için girişimler yapmıştı.

Milosevic'in 2006'daki cenazesine de katılan Handke, burada yaptığı konuşmada, "Yugoslavya için, Sırbistan için, Slobodan Milosevic için buradayım." demişti.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün Handke'ye verilmesine daha önce de Bosna Hersek ve Kosova'dan tepkiler gelmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN