Nöbetçi noter nedir? Nöbetçi noterler nerede, ne zaman açık ve nöbetçi noterde hangi işlemler

Nöbetçi noter nedir? Nöbetçi noterler nerede, ne zaman açık ve nöbetçi noterde hangi işlemler

Nöbetçi noter uygulaması geliyor. Nöbetçi noter nedir, hangi günler ve saatlerde nöbetçi noter açık olacak? Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün duyurduğu nöbetçi noterde hangi işlemler yapılabilecek? Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yaptığı açıklamda "Çok yakın zamanda nöbetçi noter uygulamasını ülkemizde görmeye başlayacağız” ifadesini kullandı. İşte detaylar...

Nöbetçi noter cumartesi pazar ve geceleri açık olacak mı? Bakan Abdülhamit Gül, nöbetçi noter uygulamasının başlatılacağını duyurdu. Nöbetçi noter uygulaması ve detayları merak ediliyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Çok yakın zamanda nöbetçi noter uygulamasını ülkemizde görmeye başlayacağız. Daha sonra da kapsamını genişletmiş olacağız." dedi. Nöbetçi noter uygulaması ne zaman başlayacak, hangi işlemler yapılacak? İşte detaylar ve Bakan Gül'ün açıklamaları.

NÖBETÇİ NOTER NEDİR, HANGİ İŞLEMLER YAPILIR? NÖBETÇİ NOTERLER NE ZAMAN AÇIK? 

Noçbetçi noter uygulamaıs nedir, ne zaman açılacak, cumartesi pazar günleri nöbetçi noterler açık olacak mı sorularının yanıtları, Bakan Abdülhamit Gül'ün açıklamasının ardından detaylıca aranmaya başlandı. Bakan Nöbetçi noter konusunda çeşitli görüşmeler yaptıklarını, temaslarda bulunduklarını hatırlatan Bakan Gül, kamuoyundan da destek aldıklarını dile getirdi.     

Uygulamayla, hafta içi çalışan, mesai yapanların işlemlerini hafta sonu yapmalarının sağlanacağını ifade eden Gül, bu konuda olumlu geri dönüşlerin olduğunu bildirdi.     

Temel yaklaşımın "güven veren adalet" olduğunu vurgulayan Abdulhamit Gül, vatandaşların yargıya güvenini artırıcı çalışmaların süreceğine işaret etti.

Nöbetçi noter uygulamasının da bunlardan biri olduğuna dikkati çeken Gül, kurumlarla, odalarla, meslek kuruluşlarıyla görüşmelerin sürdüğünü aktararak, şöyle devam etti:     

"Çok yakın zamanda nöbetçi noter uygulamasını ülkemizde görmeye başlayacağız. Daha sonra da kapsamını genişleteceğiz. İlk olarak nöbetçi noter uygulamasına cumartesi ve pazarla başlayacağız. Sistemin sağlıklı işlemesini, eksikliklerin tamamlanmasını sağladıktan sonra da hafta içi belli saatlere kadar da uygulamanın kapsamı genişletilebilir. Uygulama başladıktan sonra talebe, ihtiyaca göre kapsamı genişletme, tekrar gözden geçirme mümkün olacaktır. Hafta içi saat 17.00'den sonra nöbetçi noter uygulamasını hedefliyoruz. Memur arkadaşımız işten çıktı, hafta içi noter ihtiyacı var, hafta içi de notere gidebileceği bir düzeni planlıyoruz. Şu anda ilk etapta hafta sonu, cumartesi, pazar için bunun planlamasını yapıyoruz."     

Cumartesi, pazar konusunda büyükşehirlerde, illerde ayrı teknik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bakan Gül, çalışmaların tamamlanmasıyla uygulamanın hayata geçirileceğini dile getirdi.     

19-02/19/calisan-isci-shutter-2_16_9_1526447267-880x495.jpg

NOTER NEDİR?

Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.

Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterlikler, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır.

İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır. Bu sürenin sonunda noterin sınıfının yükselebilmesi, Adalet müfettişi tarafından hakkında düzenlenen son hal kağıdında olumlu kanaat belirtilmiş olmasına bağlıdır.

NOTER İŞLEM ÜCRETLERİ

2019 yılı noterlik ücret tarifesi 1 Mart 2019 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 2020 yılı noter ücret tarifesi 1 Mart 2020 tarihinde güncellenecektir. Bu tarihe kadar 2019 yılı noterlik ücret tarifesi geçerli olacaktır.

2019 Yılı Çeşitli Noter İşlem Ücretleri
1-2019 Yılı Noter Araç Satış ÜcretiFiyatlar (TL)
1.a-Sıfır Araç Tescili171,00 TL
1.b-Araç Plakası Değiştirmeden224,00 TL
1.c-Aracın Plakası Değişirse*224,00 TL
2-2019 Yılı Aslı Gibidir Noter Ücreti 
2.a-1 Adet Tek Taraflı Evrak51,00 TL
2.b-2 Adet Tek Taraflı Evrak75,00 TL
2.c-1 Adet Çift Taraflı Evrak70,00 TL
2.d-2 Adet Çift Taraflı Evrak104,00 TL
3-Standart Sayfa Tercüme Onay Ücreti136,00 TL
4-Araç Satışı İçin Noterden Vekaletname Verme Ücreti150,00 TL
5-Noter Avukata Vekaletname Verme Ücreti150,00 TL
6-Noterden Genel Vekalet Ücreti550,00 – 1.000,00 TL
7-Noterden Muhasebe Vekalet Ücreti170,00 TL
8-Diploma Noter Onayı Ücreti (Tercüme)111,00 TL
9-Diploma Noter Onayı Ücreti (Aslı Gibidir)55,00 – 65,00 TL
10-Noter İhtarname Ücretleri155,00 – 1.000,00 TL
11Noter silah devir ücreti280 – 300 TL
12Vasiyetname700,00 – 3.000,00 TL

NOTERDE YAPILACAK İŞLEMLER

– Evlenme sözleşmesi,
– Gayrimenkul satış vaadi sözleşme
– Zilyetlik devri sözleşmesi
– Miras taksimi Gayrimenkul, hibe vaadi sözleşmesi,
– Şirket sözleşmesi,
– İrtifak hakkı vaadi ve ortak mülkün idaresi sözleşmesi,
– Medeni Kanunun 748. maddesine müstenit sükna hakkı sözleşmesi,
– Kaydı hayat ile irat bağlanması sözleşmesi (Borçlar Kanunu 507),
– Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, (Borçlar Kanunu 511),
– Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşmesi,
– Kira sözleşmesi,
– Menkul mallarda hibe sözleşmesi,
– Taksim ve ifraz sözleşmesi,
– Evlat edinme sözleşmesi,
– Temlik,
– Taahhütname,
– Kefaletname,
– Vasiyetname,
– Vakıf senedi,
– Aile vakfı senedi,
– Tanıma senedi,
– Muvafakatname,
– Sulhname,
– Yeddiemin senedi,
– Rehin senedi,
– Borç senedi,
– Fesihname,
– İbraname,
– Beyanname,
– Şahadetname,
– Piyango – Kur'a ve toplantı tutanağı,
– Emanetleri saklama tutanağı,
– İfade tutanağı,
– Tespit tutanağı,
– Vekaletname,
– Defter onaylanması,
– Çevirme,
– Örnek çıkartma,
– İmza sirküleri,
– Protesto işleri,
– İhbar – ihtarname işleri ve tebliği,
– Tescil,

Noterler tarafından özel olarak yapılabilecek işlemler

– Tespit işleri,

– Emanet işleri,

– Vasiyetname ve ölüme bağlı tasarruflarla ilgili işler,

– Tebligat işleri

Nöbetçi noter uygulaması geliyor. Nöbetçi noter nedir, hangi günler ve saatlerde nöbetçi noter açık olacak? Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün duyurduğu nöbetçi noterde hangi işlemler yapılabilecek? Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yaptığı açıklamda "Çok yakın zamanda nöbetçi noter uygulamasını ülkemizde görmeye başlayacağız” ifadesini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN