O zaman devlet niye var

O zaman devlet niye var

Kuşadası’nda 13 yıl önce PKK’nın bombalı saldırısında can veren üç kişinin ailesine 70’er bin lira tazminat ödendi. Ancak İçişleri Bakanlığı ‘Devletin kusuru yok’ deyip karara itiraz etti. Danıştay talebi kabul edince dava mahkemeler arasında gidip gelen davalar aileler “Tazminatları faziyle iade etsin” kararıyla sonuçlandı. Vicdanları yaralayan karara aileler tepki gösterdi.

Aydın Kuşadası’nda 16 Temmuz 2005’te Kadınlar Denizi’ne giden minibüse PKK’lı teröristler tarafından konulan bombanın patlatılmasıyla, Deniz Tutum (21), Ufuk Yücedeniz (23), Eda Okyay (24), İrlandalı Tana Whalen (17) ve İngiliz vatandaşı Helyn Bennett (21) yaşamını yitirdi. Saldırıda 13 kişi de yaralandı. Olaydan yaklaşık 9 ay sonra, eylemi gerçekleştiren M.S.K. Elazığ’da yakalandı. İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan M.S.K., 5 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

AYNI MAHKEME İKİ FARKLI KARAR: Saldırıda can veren Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay’ın aileleri, Aydın Valiliği’ne yaptıkları tazminat başvurusundan sonuç alamayınca 13 yıl önce Aydın İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Yerel mahkeme, ailelere devletin 70’er bin TL tazminat ödemesine karar verdi ve paralar ödendi. Ancak tazminatı fazla bulan İçişleri Bakanlığı, Danıştay’a itiraz etti.

 

Dosyayı inceleyen Danıştay 10’uncu Dairesi, saldırıda ‘Devletin hizmet kusuru bulunmadığı’ gerekçesiyle kararı bozdu. Davaya yeniden bakan Aydın İdare Mahkemesi, bu kez Danıştay’ın bozma gerekçesine uydu, tazminat ödenmemesi kararı verdi. Yerel mahkemenin ilk kararının tam tersi yönde yeni bir karar verilmesiyle yıkılan aileler, bir kez daha Danıştay’a itiraz başvurusunda bulundu.

DANIŞTAY DOSYALARI AYIRDI: Yaşamını yitirenlerden Eda Okyay’ın ailesinin başvurusunu 10’uncu Hukuk Dairesi, Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum’un ailelerin itirazlarını ise Danıştay 15’inci Hukuk Dairesi görüştü. Her iki daire de ailelerini taleplerini reddetti. Aileler bu kez de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na karar düzeltme başvurusunda bulundu. Okyay’ın babası Azmi Okyay’ın yaptığı bu itiraz da kabul edilmedi. Kızının ölümünden sonra yüksek mahkemeden gelen kararla bir kez daha yıkılan baba Okyay, son umut olarak AYM’ye başvurdu. Ancak Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum’un dosyalarını inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Eda Okyay için verilen kararın aksine, iki gencin ailesinin itirazını haklı buldu. Bakanlık avukatları bu kez de davanın tekrar görüldüğü Aydın İdare Mahkemesi’ne, Eda Okyay hakkında verilen ret kararını gerekçe gösterip davanın bir kez daha reddini istedi. Yerel mahkeme bakanlığın talebini yerinde buldu ve Yücedeniz ile Tutum ailesini üzen karar verdi. Bu gelişme üzerine iki aile yeniden Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay’ın kararından sonra İçişleri avukatları, hemen harekete geçti ve baba Şahin Tutum’dan 2005 yılında ödedikleri 70 bin TL tazminatı, faiziyle birlikte geri istedi.

18-06/14/aaa-1528973048.jpg

AİLELERİN SON UMUDU AYM

Yaşadıklarına tepki gösteren aileler adına konuşan Şahin Tutum, “Çocuklarımız kendiliğinden hayatlarını kaybetmedi. Terör saldırısına kurban gittiler. Bu tarihten beri yaşadıklarımız çocuklarımızı kaybetmenin yanında bizleri çok fazla üzdü. Devlet terör saldırılarında hayatını kaybedenlere çeşitli haklar verdi, ancak bizim aldığımız tazminatların peşini bırakmadı. Halbuki bizim çocuklarımız da terör saldırısında can verdi” dedi. Öte yandan Eda Okyay’ın ailesinin son umudu, AYM’den çıkacak olan karara kaldı. Buradan da ailenin istediği sonuç çıkmazsa, ödenen 70 bin TL tazminat, 13 yıllık faiziyle birlikte devlet tarafından geri alınacak. Acılı aileler, daha önce, aynı saldırıda ölen İngiliz turist Helyn Bennet ve İrlandalı Tana Whalen için devletin 1 milyon 200 bin pound ödediğini iddia etmişti. Ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN