Ömer Dinçer'den 'İstanbul Şehir Üniversitesi'ne kayyum atanır mı?' sorusuna cevap

Ömer Dinçer'den 'İstanbul Şehir Üniversitesi'ne kayyum atanır mı?' sorusuna cevap

İstanbul Şehir Üniversitesi ile Halkbank arasında krize dönüşen, binlerce öğretim üyesi ile öğrenciyi de mağdur eden 'kredi' restleşmesinin ardından ikinci kez kameraların karşına geçen Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Dinçer, sürecin hukuki açıdan üniversitenin lehine olmasına rağmen Halkbank ve YÖK'ün gereğini yapmadığını, bu nedenle siyasi bir müdahale olmasından şüphelendiğini söyledi. "Üniversiteye kayyum mu atanacak?" sorusunu ise Dinçer, bu yönde şüpheleri olduğunu belirterek cevap verdi.

İstanbul Şehir Üniversitesi ile Halkbank arasında krize dönüşen binlerce öğretim üyesi ile öğrenci için mağduriyete dönüşen 'kredi davası' ve 'üniversitenin tüm malvarlıklarına Halkbank tarafından tedbir konulması'nın ardından ikinci kez kameraların karşına geçen İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, sürecin hukuki açıdan üniversitenin lehine olmasına rağmen Halkbank ve YÖK'ün gereğini yapmadığını, bu nedenle siyasi bir müdahale olmasından şüphelendiğini söyledi.

"Sorunun hukuki değil, siyasi olmasından endişeleniyoruz" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Dinçer, burada bir rant yaratılmaya çalışıldığını, üniversitenin kampüsünün, arazisinin dikkat çekmiş olabileceğini ve birilerinin bunun için İstanbul Şehir Üniversitesini acziyet içine düşürmek istemelerinden şüphelendiğini ifade etti.

Kemal Öztürk'e konuşan Dinçer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yakın isimlerinden biri olmasına rağmen, kendisiyle konuyu görüşmediğini, meseleyi siyasi olarak değil hukuki olarak çözmek istediklerini bu nedenle görüşmeyi de düşünmediklerini söyledi.

ÜNİVERSİTEYE KAYYUM ATANACAK MI?

Dinçer, kayyuma ilişkin şunları kaydetti: "Normal şartlarda, HalkBank destek vermeliydi. Fakat bunu vermediği için doğrusu endişe taşıyoruz. Açıkça endişemizi de kamuoyu ile paylaştık. Bu süreçte doğrusu; bizi mali bir zafiyete düşürme çabaları var. Mali zafiyete düştükten sonra muhtemeldir ki eğitim-öğretim aksasın ve 'YÖK müdahalesine açık hale gelelim diye bekleniyor' olabilir. Ama bütün bunlara gerek yok. Üniversitenin itibar kaybetmesi...  Daha sonra kayyuma devredildiği zaman bile üniversiteyi olumsuz etkileyecek bir husus. Eğer böyle bir plan varsa; karar versinler."

Konuşmanın devamında "Üniversiteye kayyum atansın mı diyorsun" sorusuna da Dinçer "YÖK'e gereğini yapın diyorum. Ya bize sahip çık ya da gerekeni yapsın" cevabını verdi.

İKİ MÜTEVELLİ HEYETİ İSTİFA ETTİ

Dinçer, Halkbank krizinin ardından iş adamı olan iki mütevelli heyeti üyesinin de görevi bıraktığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Geçen hafta Halkbank'ın tüm malvarlıklarına tedbir koyduğu İstanbul Şehir Üniversitesi davasında mahkeme, borcunun yaklaşık 3 kat fazlasını teminat gösteren Şehir Üniversitesi'nin teklifini kabul etmemişti. Üniversite ile Halkbank arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşınmış, geçen hafta görülen karar duruşmasında mahkeme tedbir kararının devamına karar vermişti.

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan karar için "Şaşkınlıkla, hayretle, ibretle izliyoruz. Bu kadar açık bir hukuki ihlal karşısında bile mahkeme tedbiri kaldırmama yolunu tercih etti" ifadelerini kullanmıştı. Davanın, İstinaf Mahkemesi'ne taşınacağı belirtilmişti.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı'na ait İstanbul Şehir Üniversitesi'nin malvarlıklarına Halkbank tarafından tedbir konmuştu.

İstanbul Şehir Üniversitesi 2017 yılında Dragos'taki yeni kampüsüne taşınmış ve 410 dönümlük arazideki 22 bina korunarak alan yenilenmişti. Bu alan için vakfın bağışçılarının katkıları dışında Halkbank'tan da yatırım kredi çekilmişti.

Halkbank yetkilileri ile üniversite yönetimi, ekonomik zorlukların yarattığı olumsuz durum nedeniyle 9 Ekim'de bir araya gelmiş ve yapılandırma planı hazırlamışlardı. Ancak 11 Ekim'de Halkbank'ın Şehir Üniversitesi'nin tüm malvarlıklarına tedbir koyduğu açıklanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN