Oyuncaktan Mavi Balina çıkınca dava açtı...Mavi Balina oyunu nedir? Mavi Balina oyunu tehlikesi...

Oyuncaktan Mavi Balina çıkınca dava açtı...Mavi Balina oyunu nedir? Mavi Balina oyunu tehlikesi...

Dünyada ilk olarak Rusya’da ortaya çıkan Mavi Balina oyunu yüzlerce çocuğu intihara sürüklemesi sebebiyle tehlike arz ediyor. Mavi Balina oyunu Rusya’da ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada hızla yayıldı. Bir çok ülkede yasaklanan oyunun kurucusu da tutuklanmıştı. Şimdilerde bir sürpriz yumurtadan Mavi Balina çıkınca anne firmaya dava açtı. Mavi Balina nedir? Mavi Balina neden tehlikeli? Detaylar haberimizde…

Aldığı sürpriz yumurtadan Mavi Balina çıkan anne soluğu savcılıkta aldı ve firmaya dava açtı. Çocukları intihara sürükleyen Mavi Balina oyunu yeniden gün yüzüne çıktı. Annenin “Çocukları Mavi Balina oyununa teşvik ediyor bu oyuncaklar yasaklanmalı” diyerek şikayetçi olması Mavi Balina oyunu nedir, Mavi Balina oyunu neden tehlikeli sorusunu da akıllara getirdi.

18-01/31/mavibalinasuuprizyumurta.jpg

“SÜRPRİZ YUMURTADAN MAVİ BALİNA ÇIKTIĞINI FARK ETTİK”

Aldığı oyuncağın mavi balina olduğunu görünce çok şaşırdıklarını söyleyen Bozbağ, “Çocuğumuza bilinmiş bir markanın oyuncağını aldık. Paketini açıyorsun içerisinden oyuncak ve bir de çikolata çıkıyor. Oğlum çikolatasını yedi. Sonra oyuncağını toplamaya başladı. Oyuncağı birleştirdikçe biz sürpriz yumurtadan mavi balina çıktığını fark ettik. Bu bir mavi balina ve çocuğumuz dört yaşında. Çocuğumuz oynamaya başladı ve biz eşimle beraber birbirimize baka kaldık. Bu oyuncak nasıl çıkar, dört yaşındaki bir çocuğa nasıl verilir bu? Bu oyuncakla oyun oynamaya devam etseydi çocuk. Sonra internette mavi balinayı görecekti. Sonradan da mavi balina oyununu fark edecekti. Mavi balina oyununu oynayanlar kurtulamıyor, daha kötü durumlara düşüyorlar, hatsa intihar ediyorlar” diye konuştu.

MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?

Oyunun orijinal adı Siniy Kit. Bu ismin Rus rock grubu Lumen'in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Şarkının sözlerinde “Neden çığlık atarsın / Kimse sesini duymazken / Konu ne, konu ne” diyor. Şarkı “ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın” öyküsünü anlatıyor.

Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan “yüksekten atlayarak ya da kendini asarak” intihar etme komutu veriliyor.

Oyunun adıyla ilgili ortaya atılan bir başka iddia da zaman zaman balinaların açıklanamaz şekilde karaya vurup intihar eden hayvanlar olması.

Oyunun hızla yayılmış olmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor.

Bu oyun, Rusya'da ilk kez araştırmacı bir gazetecinin 12 yaşındaki bir kız çocuğunun intiharının ardından yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkarıldı. Rusya'da 2016 yılında Nisan ve Kasım ayları arasında 130'dan fazla çocuk intihar etti.

MAVİ BALİNA OYUNU NEDEN TEHLİKELİ ?

Dalgaların üzerinde duran mavi ev, bulutların içinde yüzen mavi bir balina. Al beni yanına balina. Talimatları bekliyorum, oyundayım şeklinde bir dörtlüğe sahip olan Mavi Balina oyununun resmi bir internet adresi ve yasal satışının olmadığı, Rus chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderildiği belirtiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşıldığı, bundan sonra da şantaj yoluyla 'oyuncu'dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesinin istendiği ifade ediliyor. Kullanılan şantaj sistemi, Black Mirror (Kara Ayna) televizyon dizisinin 'Shut Up and Dance' (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde işlenmiş ve anlatılmıştı. Bu hikayede, web kamerasından çekilen gizli görüntülerini yayınlama tehdidinde bulunan hacker'lar, kurbanları örgüt adına suç ve cinayet işlemeye zorluyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN