Palandöken: Yılda ortalama 500 kişi sahte alkolden ölüyor

Palandöken: Yılda ortalama 500 kişi sahte alkolden ölüyor

TESK Genel Başkanı Palandöken, yeni yıl öncesi artan sahte alkol vakalarıyla ilgili uyarılarda bulundu. Palandöken, etil alkolün serbestçe satışı ve tarifelerinin internette kolayca bulunabilmesinin, insanların evde alkol üretmesine yol açtığını ve bu durumun hem insan sağlığını tehdit ettiğini hem de devlete büyük zararlar verdiğini belirtti. Palandöken, "Yılda ortalama 500 kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği bir süreç yaşanıyor." dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sahte alkol sorununa dikkat çekerek çarpıcı açıklamalarda bulundu. Palandöken, son 10 yılda yaklaşık 15 milyon litre sahte içki ele geçirildiğini ve yılda ortalama 500 kişinin sahte alkol nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Palandöken, sahte alkolün insan sağlığına verdiği zararın yanı sıra devlete de büyük ekonomik kayıplar yaşattığını ifade etti. Yılda ortalama 10 milyar TL'lik vergi kaybı yaşandığını belirten Palandöken, bu durumun önlenmesi için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Palandöken, "Sahte alkolün sonucu körlük, sakatlık veya ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle devletin, sanayide kullanılan etil alkolün kimlere verildiğini bir takip sistemiyle kontrol etmesi gerekiyor. Şayet bu ürünlerin şişelenip piyasaya sürülmesi gibi durumlar engellenmediği ve suçlular ciddi şekilde cezalandırılmadığı sürece, insan ölümleri artmaya devam edecektir. Yılda ortalama 500 kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği bir süreç yaşanıyor. Bunun dışında tedaviyle kurtulan veya hiç tespit edilemeyen vakalar da mevcut. Sahte alkolle mücadelede etil alkolün piyasadaki teminini zorlaştırmak en önemli adımdır. İkinci olarak, devletin vergi kaybını önlemek için yüksek alkollü içki vergilerinin bu durumdaki etkisinin de göz ardı edilmemesi gerekir. İnsanların alkol tüketimini tamamen engelleyemediğimizde, fiyatların yükselmesi bu ölümcül vakalara zemin hazırlamaktadır” diye konuştu.

“ODALAR VE MESLEK KURULUŞLARI ETKİN ROL ALMALI”

İnsan sağlığını hiçe sayanlara en ağır cezaların verilmesi gerektiğini belirten Palandöken, “En önemli mesele, insanların sağlığıdır. Kontrollü bir şekilde bandrollü ürünlerin, belirlenmiş ve satış izni verilmiş noktalardan temin edilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca odalar ve meslek kuruluşlarının bu konuda daha etkin rol alması gerekir. İçki satışı yapılan noktalarda ciddi denetimler yapılmalı, oda kaydı ve gerekli belgeler talep edilerek bu noktalar ruhsatlandırılmalıdır. Bu önlemler, ölümlü vakaların önüne geçilmesi için en etkili yöntemlerden biridir. Bununla birlikte, insan sağlığını hiçe sayanlara çok ağır cezalar verilerek bu tür olayların kökünden kaldırılması şarttır. Ailelerin ve canların zarar görmesine, memlekette vergi kaybının sürmesine artık bir son verilmelidir” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN