Pastırma sıcakları ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Pastırma sıcakları ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Sonbahar aylarının belirli zamanlarında ortaya çıkan sıcaklık yükselişinin ülkemizde halk arasında kullanılan deyim hâli olan pastırma sıcakları, senede birkaç defa görülebildiği gibi, bazen de hiç rastlanmaya da bilir. Peki pastırma sıcakları nedir? İşte detaylar…

 

Genelde sonbaharda karşı karşıya kalınan pastırma sıcaklıklarında, geceleri serin, gündüzleri ise güneşli bir hava etkisini gösterir. Pastırma sıcaklarının ne zaman başlayıp ne zaman biteceği konusu ise vatandaşlar tarafından merak konusu olur. Gelişmeler karar.com’da…

PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN BAŞLAR VE NE ZAMAN BİTER?

Pastırma yazı, çoğunlukla sonbahar mevsiminin sonundaki güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyimdir. Bazı senelerde birkaç defa yaşanırken, bazen de hiç rastlanmaz. Çoğunlukla birkaç gün veya bir hafta kadar devam eder. Gündüzler hafif rüzgârlı, güneşli ve puslu, geceler serin olur; yağış olmamakla beraber geceleri don da olabilir.

ADININ ANLAMI NEDİR?

Pastırma yazı deyiminin ortaya çıkması, pastırmanın bu donemde hazırlanması nedeniyle olmuştur. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması nedeniyle; pastırmanın en ideal biçimde kuruması bu dönemlerde olur. Dünyanın birçok yerinde rastlanan bu dönem İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Almanya'da ‘kocakarı yazı’, ABD’de "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.

19-09/30/pastirma-sicaklarijpgg.jpg

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

DİĞER HABERLER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN