Pastırma yazı nedir? Pastırma sıcakları başlıyor

Pastırma yazı nedir? Pastırma sıcakları başlıyor

Hava sıcaklıklarının azalmasıyla vatandaşlar pastırma sıcaklarının ne zaman başlayacağını merak ediyor. Peki pastırma sıcakları ne zaman başlıyor? Tüm bu bilgiler karar.com'da...

Sonbaharın başlamasıyla birlikte hava sıcaklıklarında da düşüşler meydana geldi. Pastırma sıcaklarının ne zaman başlayacağı ise merak konusu oldu. Peki pastırma sıcakları ne zaman başlayacak? İşte aradıklarınız...

NE ZAMAN OLACAK?

Pastırma yazı, genellikle ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar geçen günlerde, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu zamanlarda yaşanır. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.

NEDİR?

Pastırma yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer.

HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN

PASTIRMA SICAKLARI NASIL OLUŞUR?

Kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkan oastırma yazında bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma oluşturan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan toz, duman vs. havanın puslu olmasına neden olur.

19-10/23/pastirma.jpg

Pastırma yazı deyiminin oluşması, pastırmanın bu donemde hazirlanmasi nedeniyle olmuştur. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması nedeniyle; pastırmanin en ideal biçimde kuruması bu dönemde yaşanır. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Almanya'da "kocakarı yazı", ABD'de "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN