Patrikhane'de sancılı seçim

Patrikhane'de sancılı seçim

7 Aralık’ta başlayan Türkiye Ermenileri Patriği seçimi bugün sonlanıyor. Episkopos Sahak Maşalyan ile Başepiskopos Aram Ateşyan’ın aday olduğu makamı seçme hakkı olan 15 bin delegenin bini geçersiz oy kullanarak tartışmalı İçişleri Bakanlığı’nın seçim talimatnamesine tepkisini gösterdi.

Patrik Mesrob Mutafyan’ın ölümünün ardından başlayan Türkiye Ermenileri Patriği seçim süreci bugün yapılacak olan oylamaya kadar devam edecek. 85. Patrik Seçimi için ruhani delege seçimi 7 Aralık’ta, sivil delege seçimi ise bir gün sonra gerçekleşti. Seçilen delegelerin bugün Patrik’i ve Ruhani Kurulu seçmesiyle birlikte sivil ve ruhani delegelerden oluşan heyet de lağvedilecek. Osmanlı döneminde nüfusun önemli bir kısmını oluşturan Türkiye Ermenilerinin sayısının halihazırda 65.000-70.000 arasında olduğu tahmin ediliyor. 18 yaş üstü olup oy kullanma hakkı olan seçmen sayısı ise yaklaşık 40.000. Delege seçimlerinde ise yaklaşık 15.000 bin kişi oy kullanırken, bunların bine yakını geçersiz oy kullanarak tepkilerini dile getirdiler. 

Meşruiyet açısından tartışmaların gündeme geldiği seçim sürecindeki adaylar ise Episkopos Sahak Maşalyan ile on yıldır patrik genel vekilliği görevini sürdürmüş olan Başepiskopos Aram Ateşyan. Sadece iki adayın olma nedeni ise 23 Eylül tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı seçim talimatnamesi. Seçim sürecinde tartışmaları ve Ermeni toplumu içinden itirazları alevlendiren son gelişme olan talimatname ile Cumhuriyet döneminde yapılan 1961, 1990 ve 1998 patriklik seçimlerinin aksine, yurtdışı adaylarının bu seçime katılımını sınırlandırdı. 1961, 1990 ve 1998 yıllarında hazırlanan talimatnameler yurtdışı adaylıklarını da ‘babadan Türk’ olma şartı ile kabul ediyordu. 1863 tarihli Ermeni Milleti Nizamnamesi’nde bulunan ‘İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olma gereği’ ifadesinin 2019 yılı talimatnamesine konmasıyla birlikte, yurtdışındaki adayların da bu seçime katılması fiilen engellenmiş oldu. Bakanlığın söz konusu kararının yasal olmadığını belirten kişiler tarafından yürütmeyi durdurma kararı talebiyle üç ayrı dava açıldı, ancak bunlardan sadece Simon Çekem tarafından açılan dava reddedilirken diğerleri halen sonuçlanmadı.  

HDP’nin Ermeni Milletvekili Garo Paylan, İçişleri Bakanlığı talimatıyla Partik seçimlerinin meşruiyetini kaybettiğini belirtiyor ve ekliyor: “Ermeni toplumunun ve kanaat önderlerinin itirazlarının başında ise, söz konusu talimatnamenin gelecekteki seçimleri de tehlikeye atması ve dolayısıyla İstanbul Ermeni Patrikliği’nin kapatılmasına zemin hazırlayabileceği geliyor; keza yurtiçi ve yurtdışından Ermeni patrikliği makamına aday olabilecek 12 episkoposun sadece ikisi ‘Türkiye içinden’. “Ruhban okulu halen kapalı olduğu için yeterli sayıda din adamı zaten yetişemedi.” 

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN