Rabia Naz için adalet

Rabia Naz için adalet

11 yaşındaki Rabia Naz’ın şüpheli ölümüne ilişkin dava süreci 82 milyonun meselesi haline geldi. Baba Şaban Vatan’ın akıl hastanesine yatırılması için karar çıkması kamuoyunda infial doğurdu. Tepkiler üzerine HSK müfettiş incelemesi başlatırken 45 ilde yürüyüş yapacak Kadın Meclisleri haykırdı: Gerçek açığa çıksın.

Türkiye, Giresun’un Eynesil ilçesinde geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümüne odaklandı. Bir yıl önce evlerinin önünde ağır yaralı olarak bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesini kaybeden küçük kıza ilçe belediye başkanının yeğeninin aracıyla çarptığı iddia edildi. Araçtakilerin de küçük kızı hastaneye götürmek yerine evinin önüne bıraktığı ileri sürüldü. Bu iddia baba Şaban Vatan’ın girişimleriyle hem ilk polis raporunda hem de Hacettepe Tıp Fakültesi’nden alınan raporla belgelendi. Soruşturma makamları ise küçük kızın evlerinin bulunduğu binadan atlayıp intihar etiğini ileri sürdü. Babanın ise bazı siyasilerin olayın üstünü örtmeye çalıştığı iddiasından sonra mahkeme kararıyla akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için hastaneye yatırılma kararı skandala neden oldu.

Giresun Cumhuiyet Başsavcısı Abdurrahim Alan da olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Alan, üst üste kriminal raporlar alındığı için sürecin uzadığını söyledi. Babanın hastaneye yatırılması hakkında da bilgi veren Alan, bu durumun kızının ölümüyle ilgili olmadığını söyledi. Alan’ın, “Abisi ve annesinin bu konuda ifadeleri var. Psikolojik bazı sıkıntılar yaşadığını belirtmişler” sözleri ise tartışma yarattı. Öte yandan, baba Vatan’ın 3 haftalık gözlem için Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildiği ve birkaç gün içinde, polis nezaretinde alınarak, Samsun’a götürüleceği öğrenildi. Türkiye Psikiyatri Derneği de, sadece ayaktan muayene ile karar verilemeyen durumlarda kişinin ruhsal hastalığının olup olmadığının belirlenmesi için gözlem yapılabileceğini belirtti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den de yeni bir açıklama geldi. Gül, HSK’nın müfettiş görevlendirdiğini duyurarak şunları kaydetti: “Süreci başından beri dikkatle takip ediyorum. Temennim, soruşturma sonucunda mahşeri vicdanı tatmin edecek adil bir neticeye varılmasıdır. HSK Başkanı olarak Şaban Vatan’ın başvurusunu öncelikli olarak görüşülmesi talimatını vermiştim. Başvuruyu öne alarak görüşen HSK müfettiş incelemesine karar verdi.”

Olayla ilgili dün çarpıcı bir ifade de ortaya çıktı. Ailenin komşularından Perihan Karataş intihar iddiasını inandırıcı bulmadığını açıkladı. Karataş, olay günü polislerin evi gündüz saatlerinde saatlerce incelediğini, ancak intihar ihtimalini destekleyen delil olarak gösterilen küçük kızın okul çantasının gündüz polisin incelemesi sırasında değil, saatler sonra gece yarısına yakın bir saatte bulunduğunu kaydetti.

19-04/13/nasil-oldui.jpgRabia Naz’ın ölümüne ilişkin yaşananları KARAR manşete taşıdı. Vicdan yaralayan süreç, Türkiye’nin gündemi haline geldi.

19-04/13/karar-sayfa1.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN