Resmi tatillerde EFT yapılır mı? Tatil gününde para gönderilir mi?

Resmi tatillerde EFT yapılır mı? Tatil gününde para gönderilir mi?

Resmi tatillerde bankacılık işlemi ve para gönderme işlemlerini yapmak isteyenler için resmi tatillerin prosedürü merak ediliyor. Peki Hesap numarası aracılığıyla EFT yapma, IBAN aracılığıyla EFT yapma işlemleri nasıl yapılır? Tatillerde para gönderme işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar...

Haftasonları ve resmi tatillerde EFT gönderilip gönderilmeyeceği konusu son günlerde sıkça aranıyor. Diğer para transfer yöntemlerine oranla karışıklığı en aza indirgeyen işlem, bankamatik ve internet bankacılığı ile saniyeler içerisinde paranın başka bir hesaba geçmesine imkan tanıyor. Peki resmî tatillerde ve haftasonu para gönderme işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar.

RESMİ TATİLLERDE EFT İŞLEMİ YAPILIR MI? PARA NASIL GÖNDERİLİR?

Para gönderme işlemi günlük hayatın önemli parçalarından birisi haline geldi. Peki en çok kullanılan para gönderme işlemi olan EFT hafta sonları ve resmi tatillerde yapılır mı? 30 Ağustos 2019 Cuma gününün resmi tatil olması, 'Resmi tatilde EFT gönderilir mi?' sorusunu tekrar gündeme getirdi.

Havaleye göre daha hızlı ve daha pratik bir şekilde gerçekleştirilen EFT hakkında araştırma yapan vatandaşlar, özellikle 'Resmi tatillerde EFT yapılır mı?' sorusuna yanıt arıyor. 

19-04/23/eft.jpg

EFT'DEKİ İŞLEM GÜNÜ AYRINTISINA DİKKAT 

Hafta sonu ve resmi tatil günleri ile mesai saatleri dışında EFT işlemi yapılabilir. Ancak yapılan işlem, bir sonraki iş günü işleme alınır ve karşı tarafın hesabına aktarılır.

Örneğin; 30 Ağustos Cuma günü EFT yapıldığında para, ancak bu tarihten sonraki ilk işlem günü, EFT saati başladıktan sonra transfer olur ve karşı tarafın hesabına aktarılır.

EFT NE ZAMAN HESABA GEÇER?

IBAN numarasıyla yapılan EFT işlemleri bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber ortalama 1-2 dk içerisinde karşı bankaya ulaşır.

Öyle ki 1dk’dan daha kısa sürede ulaştığı zamanlar dahi olmaktadır. Hesap numarasıyla yapıldığında ise genellikle 3-5 dk içerisinde ulaşır.

EFT İŞLEMİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Hesap Numarası Aracılığıyla EFT Yapma. Para transferi yapacağınız kişiye ait olan IBAN numarası bulunmuyorsa hesap numarası yardımı ile EFT yapmak mümkündür. Hesap numarası yardımı ile EFT yapmak için; kişinin tam hesap adını, banka adını, bankanın şube numarasını ve hesap numarasını bilmeniz gerekir.

EFT Sistemi Türk lirası üzerinden yapılan ödeme işlemlerinin bankalar arasında elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan ödeme sistemidir. 1992 yılında faaliyete geçen EFT Sistemi, 2000 yılında gerçekleştirilen yeniden yapılandırmayla yerini ikinci nesil EFT Sistemine bırakmıştır. TCMB, teknik birimleri tarafından geliştirilen üçüncü nesil EFT Sistemi de 2013 yılında işletime alınmıştır.

Üçüncü nesil EFT Sistemi iki işlevsel bileşene ayrılmıştır. Müşterilerarası TL Aktarım Sistemi bileşeninde, bankaların müşterileri adına gerçekleştirdikleri ödemeler, Bankalararası TL Aktarım Sistemi bileşeninde ise bankaların birbirleri arasında gerçekleştirdikleri ödemeler ile yurt dışı finansal kuruluşlara sağladıkları muhabirlik hizmetlerine ilişkin bankacılık ödemeleri gerçekleştirilmektedir.

19-04/23/para.jpg

IBAN Aracılığıyla EFT Yapma

IBAN yardımı ile EFT işlemi yapmak en kolay ve hızlı olan bir yoldur, çünkü bilinmesi gerekli olan tek detay International Bank Account Number ( IBAN )’dır. Yani, kişilerin tam adları ve uluslar arası banka hesap numaralarıdır. Bankaların sistemleri IBAN numarasında bulunan detayları kullanarak para transferi yapacağınız kişi ya da kişilerin banka isimlerini, şubelerini, kişilere ait olan hesap numaralarını ve şube numaralarını kolay bir şekilde bulurlar. Böylelikle hesap bilgileri ile alakalı olan detayları tek tek vermenize gerek kalmadan EFT işlemleri yapmak mümkün olur. Ayriyeten hata yapma şansıda oldukça düşüktür.

Hesap Numarası Aracılığıyla EFT Yapma

Para transferi yapacağınız kişiye ait olan IBAN numarası bulunmuyorsa hesap numarası yardımı ile EFT yapmak mümkündür. Hesap numarası yardımı ile EFT yapmak için; kişinin tam hesap adını, banka adını, bankanın şube numarasını ve hesap numarasını bilmeniz gerekir. Bazı bankalar internet ortamındaki bankacılık sistemlerinde bankalara ait olan ve tanımlanmış olan kodları seçmenizi ister. Bundan kaynaklı ve bunun bazı detaylardan kaynaklı olarak hesap numarası yardımı ile EFT yapmak daha karmaşık bir sistemdir. Hata yapma riski ise oldukça yüksektir. Hesap numarası ve diğer bilgilere sahip olan herkes dikkatli şekilde davranarak EFT yapabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN