Rusya'daki kritik Libya görüşmeleri başladı

Rusya'daki kritik Libya görüşmeleri başladı

Türkiye'nin talepleriyle Libya ve İdlib'de ilan edilen ateşkeslerin diğer ana aktörü Rusya ile yakın iş birliği sürüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Akar'ın Rus mevkidaşları ile Libya konulu toplantısı başladı. Türkiye ve Rusya'nın oturduğu masada, heyetlerin arasında Libya'yı da birleştiren boşluk bırakılması ise dikkatleri çekti. Rus heyet daha sonra Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin başındaki Hafter'le görüştü.

Türkiye'nin İdlib ve Libya'da talepleri karşılandı. Her iki bölgede de ateşkes ilan edildi. Ateşkeslerin diğer ana aktörü Rusya ile yakın iş birliği sürüyor. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Moskova'ya gitti. Hem yüz yüze, hem telefonla görüşmeler gerçekleştirildi. Türkiye, İdlib ve Libya için barış diplomasisinde ısrarcı oldu. Görüşmeler sonuç verdi, her iki bölgede de silahlar sustu. Ateşkesin sağlanması için muhataplarla görüşmeler, devletin en üst kademesince yürütüldü.

ERDOĞAN'IN GÖRÜŞMELERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Lideri Putin'le 8 Ocak'taki Türk Akım Projesi'nin açılışı öncesi yüz yüze görüştü. Erdoğan, Rus mevkidaşına birlikte yapacakları ateşkes çağrısının önemine vurgu yaptı.

20-01/13/20200113_2_40296837_51147467.jpg
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (solda) ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda) 

Erdoğan bu süreçte birçok ülkenin liderleriyle telefonda görüştü. Tansiyonun düşürülmesi için adım atılması gerektiğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da muhataplarıyla sürekli irtibat halindeydi. Çatışmaların devamı halinde ortaya çıkabilecek kötü senaryoları anlattı.

Tüm bu çabalar sonuç verdi. Hem İdlib hem de Libya'da ateşkes çağrılarına olumlu cevap geldi.

20-01/13/20200113_2_40296837_51147468-1.jpg
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (sol 3) ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar (sol 2)

MOSKOVA'DA ATEŞKES İMZALANACAK MI?

Ankara, ateşkeslerin kalıcı barışa dönüşmesi için diplomatik takibini sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Moskova'ya gitti. 

Türkiye'nin girişimleri ile başlatılan Libya'daki ateşkes sürecinin Moskova'da resmiyete dönüşebileceği belirtiliyor. Bu çerçevede, Libya'daki tarafların Moskova'da bugün ateşkes anlaşmasını imzalayacağı iddia edildi.

20-01/13/20200113_2_40296837_51147471.jpg

LİBYA GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Akar'ın Rus mevkidaşları ile Libya konulu toplantısı başladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Konuk Evi'nde yapılan görüşmede, Libya'da barış ve istikrarı sağlama çabaları istişare edilecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da her iki tarafın dışişleri bakanları ve savunma bakanlarını içeren Rus-Türk heyetlerinin Libya konulu görüşmelerinin Moskova'da başladığını doğruladı.

20-01/13/20200113_2_40297329_51148566.jpg
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağ 2) ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu (sağda)

Ayrıca Zaharova söz konusu görüşmelere yakında Libyalı tarafların da katılacağı açıklamasını yaptı.

MASADA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Reuters haber ajansının servis ettiği görüşmenin fotoğraflarında bir detay dikkat çekti.

Türk heyetinin ve Rus heyetinin önünde İngilizce olarak “Türkiye” ve “Rusya” ifadesinin yer aldığı plaka yerleştiren yetkililer iki ülkenin heyetlerinin arasına ise Libya yazan bir plaka yerleştirdi.

20-01/13/resimid_14119813.jpg

Görüşmenin ilerleyen sürecinde Libya’da ayrılan Hafter ve Sarraj taraflarını “Libya” çatısı altında birleştirmeyi hedefleyen Türkiye ve Rusya’nın çabaları için 5 sandalye boş bırakıldı. Libya heyetinin oturacağı bölümde su, tercüme kulaklığı ve kağıt-kalem gibi detaylar hazır bulunduruldu.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya’da barış ve istikrarın yeniden tesisine yönelik devam eden girişimler kapsamında Dışişleri Bakanı Sn Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Sn Hakan Fidan ile birlikte Moskova’da temaslarda bulunuyor." ifadeleri kullanıldı.

ÇAVUŞOĞLU EL SARRAC İLE BİR ARADA

Bakan Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'la bir araya geldi.

Görüşmenin ardından, Türk ve Rus heyetler ile Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin başındaki Halife Hafter'in katılacağı Genel Kurul Toplantısı başlayacak.

20-01/13/20200113_2_40297886_51150031.jpg

SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN 3 YENİ KONTROL NOKTASI

Rusya Genelkurmay Başkanlığı ayrıca İdlib'de sivillerin tahliyesi için 3 yeni kontrol noktası açıldığını da açıkladı.

RUS HEYET HAFTER'LE GÖRÜŞTÜ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Libya'nın doğusundaki gayrı meşru silahlı güçlerin başındaki Halife Hafter'le bir araya geldi. 

20-01/13/20200113_2_40301526_51156788.jpg
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda) ve Halife Hafter'le (solda)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN