S-400 nedir? S-400 özellikleri, menzili ne kadar? Teslimat başladı

S-400 nedir? S-400 özellikleri, menzili ne kadar? Teslimat başladı

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı ve ABD ile Türkiye arasında sorun çıkmasına neden olan S-400’lerde teslimat başlayınca vatandaşlar, ‘S-400 nedir, özellikleri ve menzili ne kadar? S-400 fiyatı ne kadar?’ gibi sorulara da yanıt aramaya başladı. MSB tarafından yapılan son dakika duyurusuna göre; Rusya’dan alınan hava savunma sisteminin teslimatı başladı. Savunma Sanayi Başkanlığı da ilk teslimatın Mürted Hava Üssü’ne getirildiğini açıkladı.

ABD ile Türkiye arasında kriz çıkmasına neden olan S-400 füze savunma sisteminde ilk teslimat gerçekleşti. ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit ettiği ancak her türlü baskıya rağmen Türkiye’nin vazgeçmediği ve teslimatına 12 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla başlanan S-400 özellikleri ise şimdiden merak edilir oldu. Bilmeyen vatandaşlar, ‘S-400 nedir? S-400 fiyatı ne kadar?’ gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Tüm bu gelişmelere karar.com’dan erişebilirsiniz…

S-400 NEDİR?

Dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak bilinen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslidir. S-400'ün geliştirilmesine 1993’te başlandı fakat, özellikle Soğuk Savaş’ın ardından savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri sebebiyle bitirilmesi oldukça uzun süre aldı ve yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı niteliğinde geliştirildi. Bundan dolayı mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80'inin bir önceki model olan S-300'den baz alındığı biliniyor. Bunlar içerisinde füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar yer alıyor.

ÖZELLİKLERİ NELER?

S-400, radar tespit ve kontrol uçakları, savaş uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, keşif uçakları, orta menzilli balistik füzeler, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek içiz geliştirildi. S-400, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, kısa menzilli 9M96E model füzeyle 40 kilometre ve orta menzilli 9M96E2 model füzeyle de 120 kilometre hedefleri vurabiliyor. Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı zamanda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve anda 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki gösteriyor.

MALİYETİ NE KADAR?

Türkiye, S-400 sistemi için Rusya'ya 2,5 milyar dolar ödeyecek. Rus savunma sanayi şirketi Rostech’in Başkanı Sergey Çemezov, ödemenin yüzde 45’inin peşin, yüzde 55’inin ise Rusya’nın vereceği krediyle yapılacağını duyurmuştu.

19-07/12/resized_86f33-5b8067daa752498_01.jpg

İLK PARÇALAR MÜRTED'DE

Savunma Sanayii Başkanlığı, S-400 teslimatı ile ilgili ‘Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında Başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara’ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır’ açıklamasında bulundu. Rusya Askeri Teknik İşbirliği Federal Servisi de ‘S-400 sisteminin Türkiye'ye teslimatının başladığını’ açıklamıştı.

ABD'DEN S-400 ALIMINA 'YAPTIRIM' MESAJI

NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasına şiddetle karşı çıkan ABD, yakın dönem önce Ankara'yı yaptırımlarla tehdit etmişti. ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında G-20 zirvesinde gerçekleşen görüşme, S-400 krizinde dönüm noktası olmuştu. Trump, "Türkiye haklı. Patriotlar Obama döneminde verilmedi. Rusya'dan aldılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın suçu yok. Berbat bir durum ama çözeceğiz" açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklama, yaptırımsız çözüm planına kapı aralarken, Washginton'dan gelen açıklamalar da "ABD'nin duruşunda değişiklik yok" şeklindeydi. Son olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Kongre’nin onayladığı yasayı herkes biliyor. (Alımın olası) Neticeleri, F-35 programına katılım konusunu da içeriyor. Mesajlarımızda çok tutarlı olduk. Değişen bir şey yok” ifadelerini kullanmıştı.

CAATSA YASASI

Washington, Türkiye’nin S-400’leri alması durumunda, Ankara’yı F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programından çıkarmayı planladığını aktarmıştı. Trump yönetimi öte yandan, Türkiye’ye, kısaca CAATSA olarak bilinen “Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası kapsamında yaptırımlar getirmeyi planladığını da ifade etmişti. Belirtilen yasa, Rusya başta olmak üzere ABD'ye hasım ülkelerin savunma sanayii ile önemli düzeyde ortaklık yapan ülkelere yaptırım getirilmesini öngörüyor.

'TRUMP 'YAPTIRIM' DEMEDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu açıklamadan bir gün evvel, Rus yapımı hava savunma sistemi S-400’lerin Türkiye’ye gönderilmeye hazırlandığını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar. Sayın Trump, kendisi ile telefon görüşmelerimde, ikili olarak bir araya gelişlerimizde şu ana kadar 'Biz size şu yaptırımı yapacağız' demedi" şeklinde konuşmuştu.

 DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı ve ABD ile Türkiye arasında sorun çıkmasına neden olan S-400’lerde teslimat başlayınca vatandaşlar, ‘S-400 nedir, özellikleri ve menzili ne kadar? S-400 fiyatı ne kadar?’ gibi sorulara da yanıt aramaya başladı. MSB tarafından yapılan son dakika duyurusuna göre; Rusya’dan alınan hava savunma sisteminin teslimatı başladı. Savunma Sanayi Başkanlığı da ilk teslimatın Mürted Hava Üssü’ne getirildiğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN