S 400 nereye ve ne zaman kurulacak? Mürted Havalimanı nerede? Son dakika açıklaması geldi

S 400 nereye ve ne zaman kurulacak? Mürted Havalimanı nerede? Son dakika açıklaması geldi

Türkiye, Rusya’nın S-400 füze savunma sistemini satın aldı. Sistemin parçaları, özel uçakla Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’na getirildi. Gelen son dakika açıklamasının ardından akıllardaki soru ise ‘S-400’ler nereye kurulacak?’ oldu. ABD ile Türkiye arasında gerilime neden olan S-400’lerin nereye ve ne zaman kurulacağına dair detaylar ise daha önceden açıklanmıştı. Peki Mürted Havalimanı nerede? İşte aradıklarınız…

Türkiye ile ABD arasında yaptırım gerilimlerine sebep olan, geçen hafta G20 Liderler Zirvesinde ABD Başkanı Trump’ın, ‘Erdoğan’ın suçu yok. Patriot’lar Obama döneminde Türkiye’ye verilmemiş. Türkiye, S-400 alımı konusunda haklı.’ seklindeki açıklamasına rağmen Washington’un yaptırım tehdidinde bulunduğu S-400’ler, Mürted Havalimanına getiriliyor. Özel uçaklarla parçaların taşındığı S-400’lerin nereye kurulacağı şimdiden merak konusu oldu. Peki Mürted Havalimanı nerede? S-400’ler nereye ve ne zaman kurulacak?

MÜRTED HAVA MEYDANI NEREDE?

Mürted Hava Üssü (eski adıyla Akıncı Hava Üssü) Ankara'nın 35 kilometre kuzey batısında, Kahramankazan'da bulunan, Türk Hava Kuvvetleri'nin bir hava üssüdür. 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı bünyesindeki bu hava üssünde 4. Ana Jet Üs Komutanlığı bulunmaktadır. (1. Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı diğer üsler, Bandırma, Balıkesir ve Eskişehir'de bulunan, sırasıyla, 1., 6. ve 9. Ana Jet Üsleri'dir.)

S-400’LER NEREYE KURULACAK?

S-400’lerin nereye kurulacağına dair henüz net bir açıklama paylaşılmazken, Suriye sınırına ve Akdeniz’e konuşlandırılacağı iddia ediliyor. Suriye’den gelen terör tehdidine karşı S-400’lerin büyük görevi olacağı konuşuluyor. Öte yandan Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arayan Türkiye’nin, gelebilecek her türlü tehditlere karşı bölgede araştırma yapan gemilerine yönelik koruma amaçlı bu bölgelere yakın bir yere S-400’leri yerleştireceği iddiası da bir ara gündemde yer almıştı. Ancak bununla ilgili net kararı Millî Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı gibi kurumlar verecek. S-400’lerin nereye kurulacağına dair haberler paylaşıldıkça, detaylar haberimizde yer alacak.

19-07/12/s400-1562925808.jpg

S-400 NEDİR?

Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.

S-400’LERİN KONUŞLANACAĞI SÖYLENEN BÖLGELER GEÇEN GÜNLERDE ŞU ŞEKİLDE AÇIKLANMIŞTI:

SİSTEM NE ZAMAN HAZIR HÂLE GELECEK?

Savunma Sanayii Başkanlığı, “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında Başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara’ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır.” açıklamasında bulunmuştu. Radarların 600 kilometreye kadar tarama yapabildiği, füze menzilinin de 400 kilometre olduğu sistem için Rusya’dan 28 Haziran’da 9 kişilik bir heyetin geldiğini anımsatan gazeteci Çetiner Çetin, sistemin kurulacağı yer konusunda çalışmaların iki ilde yoğunlaştığını öne sürmüştü. TSK’nin bu konuda bu hafta içinde bir karar vermesinin beklendiğini kaydeden Çetin, sistemin 10 Eylül’e kadar faal hâle getirilmesinin planlandığını iddia etmişti.

İLK BATARYA, BİRECİK'E

S-400 bataryasının Suriye sınırında konuşlandırılması kararlaştırıldığı aktarıldı. Yetkililer tarafından yapılan detaylı saha analizleri ve araştırmaların ardından bataryanın 911 kilometrelik Suriye sınırının orta noktası olarak da kabul edilen Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine konuşlandırılması kararlaştırıldı. Rusya'dan gelecek olan ilk S-400 bataryası, 2015 yılı Şubat ayında yapılan 'Şah Fırat' operasyonu ile kabri nakledilen Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu Suriye'nin Eşme köyünün karşısında bulunan Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin hakim bir noktasına yerleştirilecek. Sistem her türlü saldırılara karşı, hem de Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik TSK'nın yapacağı olası bir harekatta aktif olarak görev yapacak. Sistem aynı zamanda İran ve Irak tarafından da gelebilecek saldırılara karşı da stratejik bir görev üstlenmiş olacak.

İKİNCİ BATARYA, HATAY YA DA MERSİN'E

Türkiye'ye gelecek olan ikinci S-400 bataryasının ise risk analizleri doğrultusunda Akdeniz'deki gelişmelere karşı bu bölgeye hakim olacak şekilde konuşlandırılacak. Güvenlik ve strateji uzmanlarının yaptığı analizler sonunda ikinci bataryanın da Akdeniz'deki kaynak ve rezervlerde Türkiye'nin haklarının korunmasında da elini güçlü kılacak şekilde Mersin veya Hatay'a konuşlandırılmasının uygun olacağı görüşü iletildi. S-400 bataryasının Hatay'a kurulmasının Akdeniz'in yanı sıra Suriye'nin İdlib, Hama ve Lazkiye bölgelerinden de gelecek tehditleri bertaraf etmesi noktasında çift taraflı kullanımının mümkün olduğunu, Mersin bölgesine yerleştirilmesinin de Akdeniz'in yanı sıra Kıbrıs'ı da kapsayacak şekilde etkin görev yapacağı kaydedildi. Akdeniz öncelikli olarak Türkiye'nin kullanmayı hedeflediği bataryanın nereye kurulacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

HAREKETLİ BATARYALAR, YER DEĞİŞTİRMESİ KOLAY

Öte yandan bataryaların kurulumunun ardından sabit kalmayacağı ve hareketli olduğu için istenildiği zaman riskli bölgelere transferinin mümkün olduğu da belirtildi. Askeri kaynaklar, 600 kilometrelik radara sahip olan S-400 bataryalarının istenildiği anda başka bir bölgeye kaydırılabilecek olmasını avantaj olarak değerlendirdi. Bu arada önümüzdeki günlerde gelecek olan S-400 bataryaları için bir grup Rus askerin de kurulum ve bakımı için bir süre Türkiye'de kalacağı öğrenildi.

 DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

Türkiye, Rusya’nın S-400 füze savunma sistemini satın aldı. Sistemin parçaları, özel uçakla Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’na getirildi. Gelen son dakika açıklamasının ardından akıllardaki soru ise ‘S-400’ler nereye kurulacak?’ oldu. ABD ile Türkiye arasında gerilime neden olan S-400’lerin nereye ve ne zaman kurulacağına dair detaylar ise daha önceden açıklanmıştı. Peki Mürted Havalimanı nerede? İşte aradıklarınız…

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN