S-400'lerin özellikleri neler? Türkiye neden S-400 aldı?

S-400'lerin özellikleri neler? Türkiye neden S-400 aldı?

Washington-Ankara hattında gerilime neden olan S-400'lerin ilk parçaları Ankara'ya ulaştı. Peki, S-400'lerin özellikleri neler? Türkiye neden S-400 aldı? Dünyanın en ileri savunma sistemi olan S-400'lerin Türkiye'de konuşlanması ne anlama geliyor? İşte tüm yönleriyle S-400 füze sistemi...

Washington-Ankara hattında uzun süre gerilime neden olan S-400 hava savunma sistemlerinin ilk parçaları Ankara'ya ulaştı. Rusya'dan alınan ve Türkiye-ABD ilişkilerini kopma noktasına getiren S-400'lerin intikalinin başladığını Milli Savunma Bakanlığı duyurdu.

Peki, S-400'lerin özellikleri neler? İşte Rusya'dan alınan S-400'lerin özellikleri...

S-400'LERİN ÖZELLİKLERİ NELER?

*S-400, önemli siyasi, ekonomik ve askeri hedefleri 'yüksek etkili koruma' için tasarlanan bir sistem olarak tanımlanıyor.

*Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

8 FIRLATICI 32 FÜZE

*S-400 taburu, en az bir mobil operasyon komuta merkezi, 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşuyor.

*Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

*S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

19-07/12/ana-manset-1562921448.jpg

SİSTEMİN HEDEFLERİ

*Sistemin hedefleri arasında B-2 ve F-117 hayalet uçaklar, B-1, F-111 ve B-52H stratejik bombardıman uçakları, EF-111A ve EA-6 elektronik harp uçakları, TR-1 keşif uçağı, E-3A ve E-2C erken uyarı radar (AWACS) uçakları, F-15, F-16, F-35 ve F-22 savaş uçakları, Tomahawk füzeleri ve balistik füzeler yer alıyor.

19-07/12/s400menzil-z-eglxyu7ek4qftikfdfng-1562923037.jpg

TÜRKİYE NEDEN S-400 ALDI?

*Türkiye, balistik füze tehdidine karşı hava ve füze savunma sisteminin takviye edilmesi amacıyla NATO'dan talepte bulunmuştu. Bu kapsamda, 2013-2015 yılları arası Gaziantep’te ABD, Kahramanmaraş’ta Alman ve Adana’da Hollanda Patriotları görev yaparak geri döndü. İspanyol Patriot’ları İncirlik’te 2015’ten, İtalyan SAMP-T’leri Kahramanmaraş’ta 2016 yılından itibaren görev yapıyor.

Bu geçici çözümün, Türkiye'nin hava savunma ihtiyacının karşılanmasında yetersiz kaldığı değerlendirilerek, stratejik ihtiyaç olan ve başka bir ülkenin inisiyatifine bırakılamayacak kadar önem taşıyan hava savunma sisteminin üretilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda Türkiye, uzun menzilli hava savunma sisteminin milli imkanlarla tasarlanıp üretilmesine ilişkin projelerin yanı sıra farklı ülkelerden hava ve füze savunma sistemi tedarikine de olumlu yaklaştı.

600 KM ÇAPINDA KORUMA

Hava sahası güvenliğini önceleyen Türkiye, ilk olarak acil ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Rusya'nın cazip teklifine olumlu yanıt vererek, Rus üretimi ileri teknoloji S-400 hava savunma sistemlerinin tedarikini gündemine aldı.

Türkiye, günümüzde en önemli askeri teknolojilerin başında gelen S-400 sistemlerini satın alarak, hava sahasını muhtemel tehditlerden korumayı ve modern savunma sistemlerini güçlendirerek güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

TÜRKİYE'NİN 30 YILLIK İHTİYACI KARŞILANACAK

S-400 ALIM KRONOLOJİSİ

Türkiye ile Rusya arasında S-400 hakkındaki ilk görüşme, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden üç ay sonra İstanbul'da gerçekleştirilen Enerji Zirvesi sırasında yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan görüşme sonrası, Rus lider ‘‘Türkiye ile savunma alanında işbirliği açığız'' açıklaması bu konudaki ilk işaret olarak kabul ediliyor.

Erdoğan 25 Temmuz 2017'deki AKP Meclis Grup Toplantısı'nda iki ülke arasında S-400 sözleşmesinin imzalandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı, ‘‘Biz şu anda Rusya Federasyonu ile bu konuyla ilgili adımları attık, imzalar atıldı ve inşallah S-400 füzelerini ülkemizde göreceğiz. Ve bunları ortak üretimle de süreci işleteceğiz'' dedi.

Türkiye'nin S-400 alım sürecini başlatması başta ABD olmak üzere bazı NATO ülkelerinin tepkisini çekti.

ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen F-35 teslimatını engellemek ve CASTA kapsamına alınmak gibi meclis kararı, uyarı ve açıklamalara kulaklarını kapayan Türkiye, 16 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağzından ‘‘S-400'den taviz vermeyeceğiz. Her zaman söylüyorum; burası kasaba devleti değil, burası Türkiye Cumhuriyeti. İmzayı atmışız, her şeyi bitirmişiz. Karşı taraftan Rusya, bize vereceği kredide her türlü kolaylığı göstermiş ve gerçekten uluslararası piyasada olmayan faiz yüzdeleriyle bize bir kredi vermiş. Şimdi burada tükürdüğümüzü yalarsak devlet terbiyemize uymaz, benim de devlet adamlığıma uymaz'' yanıtını verdi.

ABD Başkanı Trump da G-20 Zirvesi sırasında 29 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmede sorunu ‘karmaşık' bulsa da ‘‘Türkiye’nin Patriotları almasına izin vermediler. Obama yönetimi izin vermedi, Bu sebeple başka füze almak zorunda kaldılar. Bence kendilerine adil davranılmadı. Başka füzeleri alınca, S-400’leri alınca ‘Bizimkileri alın' dediler. Farklı çözümleri değerlendiriyoruz. Türkiye bizim dostumuz. Büyük bir ticaret ortağımız. Obama yönetimi gibi davranamazsınız. Bu iki yönlü bir cadde. Kendisi Patriot almak istedi, satmadılar, sonra ‘tamam satarız' dediler. O bir NATO üyesi. İnsanlara adil davranmanız gerekir. Türkiye'ye adil davranılmadı'' değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN