Şaban Dişli kimdir? Lahey büyükelçisi olan Şaban Dişli nereli, kaç yaşında?

Şaban Dişli kimdir? Lahey büyükelçisi olan Şaban Dişli nereli, kaç yaşında?

Şaban Dişli kimdir? Lahey büyükelçisi olan Şaban Dişli nereli, kaç yaşında? Hollanda ile normalleşme kararından sonra Lahey büyükelçisi olarak atanan Dişli hakkında merak edilenler haberimizde.

Hollanda ile normalleşme kararının ardından Lahey Büyükelçiliğine Şaban Dişli kimdir? Şaban Dişli nereli, kaç yaşında? Şaban Dişli'nin hayatına dair detayları merak edenler için derledik. atandı.


Hollanda ile normalleşme. Şaban Dişli Lahey büyükelçisi olarak atandı.

Dşişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik olarak mutabık kalındığı üzere karşılıklı atanan Büyükelçiler bugün açıklanmıştır.

Bu çerçevede, Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Şaban Dişli Lahey Büyükelçimiz olarak atanmıştır.

Hollanda Dışişleri Bakanının Ekim ayının ilk haftasında ülkemize yapması planlanan resmi ziyaret, ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki müteakip adımı oluşturacaktır.

Memnuniyet verici bu gelişmelerin, Hollanda’yla 400 yılı aşan köklü ilişkilerimize ve AB üyelik müzakere sürecimize olumlu yansımasını temenni ediyoruz.

18-09/07/aban-disli-kimdir.jpg

ŞABAN DİŞLİ KİMDİR?

22 Şubat 1958'de Sakarya Geyve'de doğdu. Baba adı Aslan, anne adı Saniye'dir.

Bankacı; Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi ve İstatistik Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını New York Eyalet Üniversitesinde Matematiksel Ekonomi alanında tamamladı. Harvard Üniversitesi Üst Düzey Yöneticilik Programına katıldı.

Hollanda'da banka genel müdürlüğü yaptı. Yurt Dışı Bankalar Birliği Kuruculuğu ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. AK PARTİ Kurucu Üyesi oldu. 22, 23 ve 24. Dönemde Sakarya Milletvekili seçildi. 22. Dönemde AK PARTİ Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği; 23. Dönemde AK PARTİ Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Dışişleri Komisyonu Üyeliği, Başbakan Dış Ekonomik İlişkiler Danışmanlığı; 24. Dönemde Başbakan Ekonomik İlişkiler Danışmanlığı ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Üyeliği, Dışişleri Komisyonu Üyeliği, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı yaptı. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesidir.

Çok İyi düzeyde İngilizce, Fransızca ve Hollandaca bilen Dişli, evli ve 3 çocuk babasıdır.

18-09/07/hollanda.jpg

HOLLANDA HAKKINDA KISA BİLGİ

Hollanda Krallığı bir kuzey batı Avrupa ülkesidir. Denizaşırı ülke olan Hollanda’nın Karayiplerde’de toprakları bulunurken, kuzey denizi, Belçika ve Almanya anakaranın komşu ülkeleridir. Hollanda yani anakara topraklarının büyük kısmı %38 si deniz seviyesinin altındadır ve ülkede çok sayıda köprü ve kanal bulunur, ülke aynı zamanda bir kanal ülkesi olarak da anılmaktadır. Hollanda Belçika ve Lüksemburg ile Benelüks ülkelerini oluştururken önemli bir tarım ülkesidir. Anakara topraklarından geçen 3 büyük nehir ülke tarım hayatı için önemli bir rol oynarken toprakların % 32 si tarım için kullanılmaktadır. Özellikle süt ve süt ürünleri tesisleşmeciliğin de oldukça ileri seviyelerdedir. Patates, şeker pancarı, buğday ve tahıllar Hollanda tarım ürünleri arasında en çok ihraç edilen tarım ürünleridir yine bahçecilik ve seracılık son derece gelişkin ve önemli bir dış gelir kaynağıdır. Şöyle ki, Hollanda dünyanın en büyük çiçek üretici ülkeleri arasında yer alır.

Hollanda madenler bakımından ise önemli bir özelliği göze çarpmaz. Her ne kadar son yıllarda petrol ve doğal gaz yatakları bulunup işlenmeye başlasa da ülke ihtiyacı için yeterli seviyeler de değildir. Kömür madenleri ve tuz yatakları ise Hollanda yer altı kaynaklarının diğer kısmını oluşturur.

Hollanda nüfusunun % 40’lık kısmı sanayide çalışmaktadır. Gemi üretimi Hollanda ekonomisini can damarını oluştururken ülke de bulunan 300 den fazla tersane önemli bir gelir kaynağıdır. Yine Hollanda sanayisi elektrik ve elektronik aletleri fabrikaları, kamyon, uçak ve tren fabrikaları tarım ülkesi olmasının etkisi ile konservecilik ile şekillenir.

Hollanda ekonomisi güçlü bir ekonomidir. Uzun yıllar Avrupa ekonomisi arasında en ileri ülkeler arasında yer alırken, tarım, sanayi ürünleri, gemicilik ve bankacılık Hollanda ekonomisinin temel dinamikleridir. Hollanda dünyanın en fazla ihracat yapan 10 ülkesinden biridir. Ekonomi olarak ise 16. Büyük ekonomidir. Ülkede deniz iklimi hüküm sürdüğünden ılıman bir iklim etkisi altındandır. Her mevsimde ziyaret etme imkânı bulunan Hollanda’nın en önemli şehirleri ise Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Harlem, La Haye ve Amsterdamdır. Rotterdam kenti Avrupa’nın en büyük limanlarından birisine ev sahipliği yaparken Hollanda ticaretinin nefes alıp verdiği önemli bir şehirdir.  

18-09/07/hollanda-vizesi.jpg

HOLLANDA VİZESİ 

Hollanda vizesi, Hollanda seyahatinde bulunacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu olan bir uygulamadır. İki ülke arasında vize uygulaması bulunurken Hollanda vizesi bulunmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda seyahatlerinin gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır, Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport sahibi kişiler (yeşil, gri, siyah) ise 90 günü geçmeme ön koşulu ile Hollanda vize işlemlerinde muaftır. Hollanda vizesi, Hollanda vize işlemleri için çalışmalar yürütmekte olan kurumlar aracılığı ile alınabilirken aynı zamanda Hollanda Konsolosluğu haftanın belirli gün ve saatlerinde şahsi başvuruları kabul etmektedir. Hollanda vizesi için seyahat başlangıç tarihinizden en az 15 gün önce müracaat etmiş olmanız seyahat tarihinizin esneklik göstermemesini sağlayacaktır.

18-09/07/hollanda-konsoloslugu.jpg

HOLLANDA KONSOLOSLUĞU NEREDE?

Türkiye’de bulunan Hollanda Konsoloslukları başkent Ankara ve İstanbul’da faaliyetlerini sürdürmektedir. Hollanda Büyükelçiliği Ankara’da bulunurken Büyükelçiliğinin içerisinde bulunan konsolosluk bölümü Hollanda vize işlemlerine yönelik hizmetlerin de verilebildiği bir kurumdur. Hollanda vizesi için Hollanda Büyükelçiliği Ankara Konsolosluk bölümü kullanılabilirken aynı zamanda Hollanda Başkonsolosluğu İstanbul’da Hollanda vizesi işlemleri için çalışmalar yürütür. Aynı zamanda Hollanda Konsoloslukları Hollanda ile Türkiye arasında bulunan ikili ilişkileri, ticari faaliyetleri ve dostluk ilişkilerini geliştirip, iyileştirirken Türkiye’de bulunan Hollanda vatandaşlarının tüzel ve özel kişiliklerini, hak ve menfaatlerini korur. Yine Türkiye’de bulunan Hollanda vatandaşları pasaport yenileme, kimlik düzenleme gibi gelişmelerde Hollanda Konsolosluklarının hizmet alanı içerisindedir. Hollanda Konsoloslukları kısıtlı bir şekilde Hollanda vizesi başvurularını kabul ederken, Hollanda vizesi başvuruları büyük oranda Hollanda vize işlemleri için çalışmalar yürüten temsilcilikler aracılığıyla gerçekleşmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN