Santimle gazilik ayıbına yargıdan ‘hak ihlali’ kararı

Santimle gazilik ayıbına yargıdan ‘hak ihlali’ kararı

Terörle mücadelede yaralanan ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, mevzuatı nedeniyle gazi sayılamayanların sesini KARAR duyurmuştu. Vücutlarındaki hasar, SGK’nın santimle belirlediği ölçülerin dışında kaldığı için haklarını alamayan 19 binden fazla polis-asker, konuyu yargıya taşıdı. Ankara 1 ve 11’inci İdare Mahkemeleri ise iki başvurucuyu haklı buldu. Gerekçede ‘hak ihlali’ yapıldığına hükmedildi. SGK konuyu temyize taşıdı ancak mağdurlar yeni davalar açmaya başladı.

KENAN BUTAKIN/KARAR ÖZEL

Terörle mücadelede sırasında yaralandığı halde SGK’nın ‘santimle gazilik kriterine’ takıldığı için malul sayılmayan polis-askerlerin hukuk mücadelesi idare mahkemelerinde zaferle sonuçlanmaya başladı. Ankara 1 ve 11’inci İdare Mahkemeleri, iki başvuruda ‘hak ihlali’ne hükmetti. SGK kararı istinafa taşıdı, ancak sonucun ardından sayıları 19 bini geçen mağdurlar idare mahkemelerine gitmeye başladı.

Malulen gazi sayılmayan güvenlik personelinin başlattığı hukuk mücadelesi zaferle sonuçlanmaya başladı. Ancak idare mahkemesi nezdinde hak kaybına uğradıkları tescillenen güvenlik görevlileri sorunun tam olarak giderilmesi için yasal düzenlemenin olması gerektiğini söylüyor.

KARAR’ın, bir yıl önce duyurduğu ‘terörle mücadele sırasında yaralanıp gazi sayılmayan’ asker veya polislerin sorunu hala çözüm bekliyor. 1953 yılında çıkarılan SGK’nın gazilik kriterlerine takılan 19 bin mağdur, Meclis’ten bekledikleri düzenleme çıkmayınca yargıya gitme kararı aldı. Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar (TMSY) Derneği Başkanı Fatih Zengin, üyelerinin tek tek idare mahkemelerine başvurduğunu belirterek şunları söyledi: “Daha önce meslek hastanelerine başvurduk. Mermi ve şarapnel parçalarının bizi zehirlediği tespit edildi. Raporlarla kanıtladık ve SGK’ya başvurduk. Ama hepimize tek tek ret yanıtı geldi. Hiçbir şekilde gazi olarak kabul edilmiyoruz. Bizler vücudumuzda bulunan antimon, arsenik, nikel ve kurşun gibi maddelerden dolayı zehirleniyoruz. Kanser, böbrek yetmezliği ve hareket kısıtlılığına ve birçok organ kaybına neden olabilen bir durum bu. Bu nedenle SGK’nın ret kararı verdiği arkadaşlarımız idare mahkemelerine başvurmaya başladı. Bir arkadaşımız Ankara’da 1’inci, bir arkadaşımız da 11’inci İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı. Ankara 1’inci İdare Mahkemesi’nde son olarak, Siirt İl Jandarma Komutanlığı’nda askerlik görevini yaparken 1993 yılında yaralanan bir arkadaşımızın davası karara bağlandı. Mahkeme hak kaybı olduğunu belirtti. Dirseğinde hareket kısıtlılığı oluşan arkadaşımızın davası SGK’nın itirazıyla istinaf mahkemesine taşındı. Tabii yine de tüm arkadaşlarımız yargıya gidiyor ve gidecek. Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz.”

19-01/11/gazili.jpg

SORUN MECLİS’TE DE ÇÖZÜM BULMADI: Zengin, idare mahkemelerinin mağdurları ilk olarak eğitim ve araştırma hastanelerine sevk ettiğini de belirterek, “Daha önce şarapnel parçalarından dolayı vücutlarındaki hasarları belgeleyenlerden tekrar sağlık raporu talep ediliyor. Ben de 2006 yılında katıldığım bir operasyonda yaralandım. Aynı şekilde SGK’ya dava açtım. Süreç yeni başladı” dedi. Terörle mücadelede yaralanan 19 bin kişinin gazilik ünvanı alamaması, geçtiğimiz yıl Meclis’te de birçok defa dile getirildi. CHP de, düzenleme için araştırma önergesi verdi. Görüşmelerde, SGK’nın gazilik kriterlerinden dolayı mağdurların kendilerini de kapsayan 684 sayılı KHK’dan yararlanamadığı da siyasilere iletildi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN