Sayın bakan bu işe el atın

Sayın bakan bu işe el atın

Gazze’ye giderken İsrail askerlerinin saldırdığı Mavi Marmara gemisinde yaralanan Zeki Kaya, dövüldü, 3 gün gözaltında kaldı, parasına el konuldu. Yapılan anlaşma nedeniyle Kaya İsrail yerine Maliye Bakanlığı’na 260 bin TL’lik tazminat davası açtı. Kaya, ilk duruşmada Mavi Marmara ruhunun yıpranmaması için sulh önerdi. Ancak bakanlık uzlaşma yerine ‘davaya devam’ kararı aldı.

HABER MERKEZİ/İSTANBUL

Denizli’de yaşayan Mavi Marmara mağduru Zeki Kaya’nın açtığı davanın ardından yaşanan skandallar ve bakanlığın yaklaşımı tepkilere neden olmuştu. Önce Maliye Bakanlığı’nın bir avukatının tazminat talibine ‘fahiş’ ve ‘saldırı göze alınarak gidildi’ gibi ifadeler kullandığı ‘ruhsuz’ dilekçesi ortaya çıktı. Bakanlık ise tepkiler üzerine Mavi Marmara davalarında hassas olunması için avukatlara uyarı yaptı. KARAR’ın manşete taşıdığı dilekçe skandalından sonra ise davda bu kez Hazine avukatının akıl almaz bir talepte bulunduğu ortaya çıktı. Mahkemeye sunulan dilekçede Kaya’nın 10 yıl önce gerçekleşmiş bir olay için Adli Tıp’a sevk edilerek ‘majör deprasyon’ yaşayıp yaşamadığının tespiti istendi. BM İnsan Hakları Konseyi Uluslararası Vaka İnceleme Heyeti’nin “Kabul edilemeyecek ölçüde gaddarca, inanılmayacak ölçüde şiddet içeren, insan hakları hukukunu ciddi şekilde ihlal eden...” tespitlerinde bulunduğu katliam için Adli Tıp incelemesi isteyen avukat, tazminat talebinin zaman aşımına uğradığını da ileri sürdü.

İLK ADIMI MAĞDUR ATTI AMA...: Mavi Marmara mağdurları ve şehit yakınlarının vicdanlarını yaralayan bu yaklaşım, tazminat davalarına karşı izlenen yolun yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koymasına rağmen ciddi bir adım atılmadı. Filistin sorunun yakından takip edenler, şehit yakınları, mağdurlar ve hukukçular tazminat davalarında ‘uzlaşma’ çözümünün üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

18-05/30/screenshot_2.jpg

İlk adımı da Mavi Marmara Mağduru Zeki Kaya attı. Kaya, Mavi Marmara ruhunu mahremeden kurtarmak için duruşmada sulh önerdi. Kaya’nın avukatı Abdullah Sığınç, Maliye Bakanlığı’na gönderdiği dilekçede gerek hükümetin gerekse de Mavi Marmara saldırısında yaralanan kişilerin daha fazla acı ve ıstırap yaşamaması ve yıpranmaması için sulh olma istediklerini belirtti. Sığınç dilekçesinde “Bizler devlet hazinesine yük olmanın derdinde değiliz. Bu nedenle Bakanlığınız sulh olduğu taktirde bizler yasal faiz olan yaklaşık 180 bin TL’den feragat edeceğimizi bildiriyoruz. Ayrıca istemiş olduğumuz meblağ tamamen emsal kararlar ile müvekkilim ve ailesinin yaşamış olduğu acı ve ıstıraplar göz önüne alınarak belirlenmiştir” dedi.

MALİYE’NİN TERCİHİ DAVA: Kaya’nın sulh önerisinin ardından Maliye Bakanlığı’nın tazminat davaları için komisyon kuracağı bilgisi ise tarafları umutlandırdı. Ancak katliamın 8. yıl dönümüne günler kala Bakanlık avukatlarının uzlaşma teklifini geri çevirerek mahkemeye davanın devam etmesi yönünde dilekçe sunduğu ortaya çıktı. Mahkemeye sunulan dilekçe ile uzlaşı önerisi reddedilirken, bundan sonra açılacak tazminat davaları için de tercihini belirlemiş oldu. Açılacak tazminat davalarında Maliye Bakanlığı’nın Mavi Marmara ruhunu zedelemeyecek ‘uzlaşı’ yerine mahreme yolunu tercih edeceği belirtildi.

MAĞDURLAR YALNIZ BIRAKILMADI

Zeki Kaya, “Mavi Marmara ruhu bugün tüm insanlığın sahip olması gereken erdemlerden bir tanesidir. Bu ruh insanlığın tecessüm etmiş hali olarak zulüm ve gözyaşının kol gezdiği filistin coğrafyasına doğru 8 yıl önce yola koyuldu. Dünyanın 37 farklı ülkesinden aktiviteler, tüm dünyanın 3 maymunu oynadığı bir zamanda Filistin halkının yanında oldu. Ancak “vahşi İsrail” sloganlarıyla yeri göğü inlettiğimiz İsrail yine vahşiliğini göstererek mavi Marmara gemisinde 10 vatandaşımızı şehit etti ve onlarca kişiyi de yaraladı. Dönemin hükümeti daha sonra 6 maddelik bir anlaşma yaparak şehit ailelerine İsrail olarak sen tazminat ver yaralanan kim varsa ona da Türkiye olarak ben tazminat veririm diyerek tazminata ilişkin usul anlaşmasını imzaladı. Fakat yaralananlara hükümet sözünü tutmadı ve yaralananları yalnızlıklarıyla baş başa bıraktı. Bizde bunun üzerine dava açtık ve davalı tarafa da anlaşma gereğince kendi ülke bakanlığımızı yazdık. Kısaca bizi ne yazık ki dava yoluyla devletimizle karşı karşıya bıraktılar oysaki biz İsrail’i karşımıza alacakken... Mahkemenin ilk celsesinde biz devletimizle karşı karşıya kalmayalım bu hoş olmuyor diyerek maliye bakanlığına sulh teklif ettik. Yaklaşık 2 ay önce Maliye yetkilileri “Komisyon kurulacak ve bu şekilde bir çözüm yolu geliştireceğiz hem diğer mağdurlara da emsal olur” dediler. Biz de talebimizi maliye bakanlığına iletmemize rağmen maliye Bakanlığı’nın “dava yoluyla sürünsünler” dercesine sulh teklifimizi kabul etmediklerini öğrendik. Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum, Mavi Marmara ruhuna sahip çıkın” çağrısı yaptı.

ÖĞRENCİLERDEN YENİ FİLO GİRİŞİMİ

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı delmek için yeni bir girişim başlatıldı. İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargosunu delmek için öğrenci ve hastaların bulunduğu bir tekne limandan ayrıldı. Hamaslı yetkililer bu tenkeyle İsrail’in 11 yıldır uyguladığı ambargonun kırılmaya çalışılacağını söyledi. Gazze limanında yapılan açıklama sırasında kürsüde Türk bayrağı da açıldı. Öğrenciler tekneyle Akdeniz’e açılarak 6 mil uzağa gitmeye çalışacak. İsrail uyguladığı ambargoyla Gazze’den açılan hiçbir tekne ya da geminin 6 mili aşmasına izin vermiyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN