Şeb-i Arus haftası ne zaman? Mevlana Haftası başladı

Şeb-i Arus haftası ne zaman? Mevlana Haftası başladı

Mevlana’nın “Düğün Gecesi” olarak adlandırdığı bu özel gün, Mevlana Celeleddin Rumi’nin öldüğü geceye verilen isimdir. Her yıl bu gece anısına kutlanan Şeb-i Arus etkinlikleri bir hafta sürüyor. Peki Şeb-i Arus haftası ne zaman? Konuyla ilgili tüm bilgiler karar.com’da…

 

Bu yıl 746’ncısı düzenlenecek olan Şeb-i Arus etkinlikleri başladı. Konya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanan Şeb-i Arus aynı zamanda Mevlana Haftası olarak da bilinir. İşte detaylar…

ŞEB-İ ARUS HAFTASI NE ZAMAN?

Mevlana Haftası olarak da bilinen Şeb-i Arus haftası, her yıl olduğu gibi bu yılda çeşitli etkinliklerle düzenlenecek. Mevlana Celaleddin Rumi’nin ahirete intikal edişinin 746. Yıl dönümü kapsamında düzenlenecek olan etkinliklerde Mevlana anılacak.

2019 yılı kutlanacak olan Şeb-i Arus haftası bu yıl 7 Aralık itibarıyla başlamış bulunmaktadır. Etkinlikler ve anma törenleri 17 Aralık’a kadar devam edecek.

Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında anma etkinliklerine yurtiçi ve yurtdışından on binlerce ziyaretçi katılıyor.

ŞEB-İ ARUS NEDİR?

Şeb-i Arus, kelime olarak “Düğün Gecesi” anlamına gelir. Mevlana’nın rabbine kavuştuğu gün için kullandığı bir metafordur. “Hakk’a Vuslat” ve “Yaratana Kavuşma” olarak da adlandırılabilir.

Mevlana bu gün için herkes ayrılıktan bahsederken ben vuslattan bahsettim der. Ölüm Mevlana için Allah’a dönüştür, sevgiliye kavuşmadır. Mevlana’nın bu ismi vermesinden kaynaklı her yıl Şeb-i Arus ismiyle etkinlikler ve anma törenleri düzenlenir.

19-12/09/ebi-aruzjpgg.jpg

ŞEB-İ ARUS ETKİNLİKLERİ PROGRAMI AKIŞI

Şeb-i Arus etkinlikleri her yıl 7 ile 7 Aralık tarihleri arasında düzenleniyor. Mevlana’nın “Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri”ne yurtiçi ve yurt dışından on binlerce seveni katılıyor. Bu yıl “Vefa Vakti” temasıyla hazırlanan etkinlikler, pek çok davetlinin katılımı ile “Kandil Uyandırma Merasimi, Sevgi ve Birlik Yürüyüşü” ile başladı.

Mevlana’yı anma törenleri, Alaaddin Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi’nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn Kandili’nin davetli protokol üyeleri tarafından yakılması ile başlayıp, Mevlana Dergahı Semahanesi’nde düzenlenen Sema Gösterileri ve Gülbang duası ile devam etti.

On gün boyunca devam edecek olan Şeb-i Arus törenleri kapsamında Konya şehir merkezi ve ilçelerinde pek çok etkinlik düzenlenecek. Mevlana Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda faklı kişi, kurum ve kuruluşların sergileri ile tanıtım stantlarının açılışı da bu etkinlik kapsamında yapılacak. Sergiler, Şeb-i Arus etkinliklerinin son günü olan 17 Aralık Salı gününe kadar gezilebilecek.

Diğer yandan etkinlikler çerçevesinde Türkçe ve İngilizce Mesnevi dersleri verilecek. Bunlarla birlikte 7 konferans, 2 uluslararası sempozyum, 15 Türk tasavvuf müziği konseri, 15 sema gösteri töreni olmak üzere toplam 1118 program düzenlenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN