Sigaraya zam mı geldi? Sigara fiyatları ne kadar oldu? İşte sigaraların zamlı fiyat listesi 2019…

Sigaraya zam mı geldi? Sigara fiyatları ne kadar oldu? İşte sigaraların zamlı fiyat listesi 2019…

Sigara tiryakilerini üzecek haber geldi. Şeker, çay, elektrik ve motorine gelen zamların ardından bir zam haberi de sigaradan geldi. Paylaşılan son dakika haberine göre bazı tütün ürünleri zamlandı. Sosyal medyada bu haberi görenler de ‘Sigaraya zam mı geldi? Sigaraya zam geldi mi? Sigara fiyatları ne kadar oldu?’ gibi sorulara yanıt arıyor. Hem cebe hem de sağlığa çok ciddi zararlar veren ve kanser riskini artıran sigara fiyatları da ÖTV artışından dolayı zamlandı. Peki zamlı sigara fiyatları ne kadar oldu? Güncel sigara fiyatları kaç TL? İşte 2019 sigara fiyatlarına dair aradıklarınız…

 Son günlerde çaya, elektriğe, şekere ve motorine gelen zammın ardından bir zam haberi de tütün ve tütün ürünlerine yapıldı. Gelen son dakika haberinin ardından tiryakiler, ‘Sigaraya yine mi zam geldi? Sigara fiyatları ne kadar oldu? Sigaraya zam mı geldi?’ gibi konuları araştırmaya başladı. Birçok marka ve çeşit sigara fiyatları zamlandı. Sigara fiyatlarına uygulanan zam vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Yapılan zammın ardından sigara fiyatları 0.54 kuruş oranında zamlandı. Peki 4 Temmuz 2019 sigara fiyatları ne kadar? Sigaraya zam mı geldi? İşte zamlı sigara fiyatlarının tam listesi…

SİGARAYA ZAM MI GELDİ?

Yıllardır sağlık açısından zararları tüm dünya tarafından ortaya konulmuş sigaraya bir zam haberi daha geldi. Sigara tiryakileri, normalde aldıkları sigaraların fiyatlarını 4 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla daha zamlı alacak. Sosyal medyada ise bazı kullanıcılar, ‘Sigara fiyatları zamlandı mı? Sigaraya zam mı geldi? Sigara fiyatları ne kadar oldu?’ sorusuna yanıt arıyor.

GÜNCEL SİGARA FİYATLARININ TAM LİSTESİ

Habertürk’ten Rahim Ak'ın haberine göre; ÖTV Kanunu 12. Maddesi gereğince asgari maktu ve maktu vergiler temmuz ve ocak aylarında önceki 6 aylık zaman diliminde yapılan ÜFE değişim oranında güncellemeye tabi tutuluyor. Buna göre, bugün TÜİK’in Ocak-Haziran 2019 döneminde yapılan ÜFE oranının yüzde 8,1 olarak paylaşılmasının ardından, GİB tarafından belirtilen vergi kalemleri yenilenerek internet sitesinde paylaşıldı. Yasa ile daha evvel senede 2 defa enflasyon güncellemesi yapılacağı bildirildiği için bu defa yeni ÖTV oranlarını belirten liste Resmi Gazete'de paylaşılmadı. GİB’in resmî internet sitesine konuldu. Güncelleme 2 Temmuz 2019 itibarıyla geçerli oldu. Tütün ve tütün ürünleri fiyatları enflasyonu etkilediği için yakından izleniyor. Düzenlemelerin arkasından özellikle sigara fiyatlarında üreticilerin alakalı vergi yükselişlerini ürün fiyatlarına yansıtıp yansıtmadığı da enflasyona etki sebebiyle yakından takip ediliyor. Güncel sigara fiyatlarına yansıtılan zamlar, yasak olduğu için sayfamızda yer almıyor.

SİGARANIN ZARARLARI NELER?

KALP DAMAR SİSTEMİNE ZARARLARI
Sigara içmek, damar sertliğinin önlenebilir en önemli nedenlerinden biridir. Sigara kan damarlarında kan akışını engelleyen zararlı plak oluşumu ve damar tıkanıklığına zemin hazırlar. Kanın oksijen içeriğini azaltır ve bu yolla tüm organların oksijenlenmesini etkiler. Sigara ayrıca kanda zararlı kolesterol olan LDL seviyelerinin artmasına neden olur ve fazla LDL yaralanan damar duvarlarına yerleşir. Bu, damarlardaki arteriosklerotik plak oluşumunu ve daralmaları kolaylaştırır.

Sonuç olarak kalp krizi, felç veya periferik arter hastalığına yakalanma oranı önemli ölçüde artar. Kalp krizi geçirme riski, sigara içenlerde içmeyenlerden yaklaşık iki kat daha fazladır.

SİGARANIN SOLUNUM SİSTEMİNE ZARARLARI
Sigara dumanındaki maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara neden olur, bronşları tahriş eder ve enfeksiyon eğilimini arttırır. Solunum yollarının kendi kendini temizleme mekanizmasına zarar verir. Düzenli sigara içen bireylerde solunum güçlüğü, kronik öksürük ve balgam şikâyetlerine sıklıkla rastlanır. Büyüme çağını tamamlamamış gençlerin sigara içmesi normal akciğer büyümesini yavaşlatır. Aynı zamanda kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) önde gelen nedenidir. Avusturya'da KOAH'lı kişilerin %90'ı sigara içenler veya eskiden sigara içip bırakanlardan oluşmaktadır.

SİGARANIN CİLT SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Sigara içenlerin ciltleri gri, soluk ve sağlıksız bir görünüme sahiptir. Nikotin, cilde giden kan dolaşımını zayıflatarak cilt sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sigara dumanı ayrıca cilt hücrelerine zarar veren maddeler içerir. Sonuç olarak cilt incelir, elastikiyetini kaybeder, erkenden kırışır ve yaşlanır. Sigara içmek aynı zamanda egzama veya sivilce gibi cilt sorunlarında artışa neden olur.

SİGARANIN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Tütün dumanında bulunan katran dişlerde sararmaya ve hoş olmayan kahverengi lekelere neden olur. Sigara içmek, ağız boşluğunu bazı bakterilerin üremesi için elverişli hale getirir. Çoğalan bakteriler ağız kokusunu ve diş çürüklerinin yanı sıra erken diş kaybına neden olabilecek diş eti hastalıklarına sebep olur. Sigara nedeniyle diş etlerine giden kan akımında azalma ve bağışıklık sisteminde baskılama da dış eti problemlerinin oluşumunu hızlandırır.

SİGARANIN BEYNE ZARARLARI
Sigara damar sertliğine yol açarak beyin fonksiyonunu olumsuz yönde etkiler. Sigara içenlerde inme ve beyin kanaması riski artmıştır. Sigara içenlerin, beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması sonucu ölüm riskleri içmeyenlerden iki kat fazladır. Sigara içmek hafızayı zayıflatır, öğrenmeyi ve mantıklı düşünmeyi olumsuz yönde etkiler. Sigara kullananlarda depresyon ve alzheimer riski de artmıştır.

SİGARA NASIL BIRAKILIR?

Sigara zararları ile bilinen önemli bir bağımlılık yapıcı maddedir ve bu nedenle en güzeli onu hiç denememektir. Halihazırda sigara kullananlar için de yaşınız kaç olursa olsun hiçbir adım geç değildir. Sigarayı bırakmak isteyenler için bazı öneriler aşağıda sıralanmıştır:

Nikotinsiz ilk günü önceden belirlemek ve kendinize söz vermek sigarayı bırakmak için ilk adımı atmanızı kolaylaştıracaktır.
Size sigara içmeyi hatırlatan her şeyden uzak durarak bir adım daha ilerleyebilirsiniz.
Dikkatinizi dağıtacak yeni ve eğlenceli uğraşlar ve hobiler bu konuda size yardım edecektir.
Lezzetli içecekler yoksunluk belirtilerini azaltmada size yardım edecektir.
Sabrınız için kendinizi ödüllendirmek adımlarınızı sıklaştırabilir.
Spor yapmak mutluluk hormonu salgılatarak size güç verir.
Sağlıklı ve lezzetli içeriğe sahip bir diyetle kendinizi şımartarak stresten uzaklaşabilirsiniz.
Yoksunluk belirtilerini sağlık ve özgürlüğe açılan bir kapı gibi gören pozitif bakış açısı ilerlemenizde anahtar rol oynayacaktır.
Akupunktur gibi alternatif tıp metotlarıyla işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Her şeye rağmen kendinizi çok zor durumda hissediyorsanız son çare olarak nikotin sakızı ve bant kullanabilirsiniz.

SİGARA İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN