Şimdi de şifreli soru

Şimdi de şifreli soru

KPSS’de birbirinden vahim iddialar peş peşe geliyor. ‘Tıpatıp soru’ skandalı sonrası bu kez sorularda ‘şifreleme’ yapıldığı ileri sürüldü. ‘Cevaplar soruların içine gizlendi’ iddiasını ortaya atan eğitim uzmanı Sadık Gültekin sistemin işleyişini örneklerle anlattı: Cumartesi ifadesinin geçtiği bir soruda doğru cevap olan C seçeneği de cumartesi ile başlıyor.

ÖSYM’nin ‘kozmik odası’ taranıyor çalışanların para akışı inceleniyor

Şaibe iddiaları sonrası iptal edilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’na dönük soruşturma devam ediyor. Devlet Denetleme Kurulu müfettişleri ÖSYM’de yüzbinlerce sorunun yer aldığı test merkezi havuzunu tarıyor. İnceleme nedeniyle merkezdeki soruların deşifre olduğu ve yenilenmesi gerekeceği ifade edildi. Soruşturma kapsamında yayınevi ve ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışının da incelendiği öğrenildi.

Sorunun içinde Albert Camus geçiyor 'c' şıkkı doğru cevaba götürüyor

Son çarpıcı iddia ise eğitim uzmanı Sadık Gültekin’den geldi. Türkçede şifreleme yapılarak yanıtların sorulara gizlendiğini ileri süren Gültekin şöyle devam etti: Şifrelemeyi ilk ve son kelimede yapmışlar. Soruda cumartesi kelimesi geçiyor. C seçeneği cumartesi ile başlıyor. Albert Camus’da Camus’yu vurguladığınızda vurguda ilk C seçeneği gelir, doğru cevap C. Vebayı vurguladığınızda da ilk seçenek ‘veBa’. Doğru yanıt B...

"Devlet adaylara tazminat ödemeli"

Babacan, KPSS skandalına sert tepki gösterdi: Kurumsal yapının tamamını çökertmişler. ‘Sınavı yenileyip ücret almayacağız’ dediler. Bu yetmez. Sen bu kadar insanı mağdur ettiysen bir de bunu tazmin etmek zorundasın. Mülakatlarda torpil yapılıyor. Sınavda 95 alan aday siyasi görüşü hükümete yakın değil diye sözlüde eleniyor. Biz mülakatı kaldıracağız.

0608krt01a-tum.jpg

KPSS’de bu kez ‘sorunun cevabı içinde’ skandalı: Çorap söküğü gibi

Yaklaşık 1.4 milyon kişinin katıldığı, 31 Temmuz’daki 2022-KPSS Lisans oturumundaki bazı soruların önceden sızdırıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturma ve incelemeler genişletilerek sürüyor. Bazı soruların, Yediiklim Yayınevi’nin daha önce yaptığı deneme sınavındaki sorularla aynı olduğu iddiaları üzerine başlatılan idari ve adli soruşturma devam ediyor. Devlet Denetleme Kurulu’nun suç duyurusunda bulunmasının ardından başlatılan adli soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince yayınevine ait iki adreste arama yapıldı. Yayınevinin Kızılay ve Ostim’deki adreslerindeki aramalarda çok sayıda dijital materyale ve soru örneklerine el koyuldu. Soru örnekleri, incelenmek üzere emniyete götürüldü. Soru örneklerindeki incelemenin sürdüğü öğrenildi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da devreye girdi. MASAK tarafından yayınevi ile ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışının incelendiği belirtildi. DDK müfettişlerinin de ÖSYM’de inceleme yaptığı ve tüm soruları taradığı kaydedildi. Soruşturma kapsamında rapor hazırlanacağı belirtildi.

DDK müfettişlerinin ÖSYM’de başlattığı inceleme devam etti. Müfettişler yüzbinlerce sorunun yer aldığı test merkezi havuzunu inceledi. İnceleme nedeniyle ‘kozmik oda’ olarak adlandırılan merkezdeki soruların deşifre olduğu ve yenilenmesi gerekeceği iddia edildi. Ayrıca Yediiklim Yayınevi’nin öğrenci listesi de ÖSYM’ye ulaştırıldı. Yayınevinde yapılan aramalarda öğrencilerin listesi çıkarıldı. Liste ÖSYM’nin Bilkent’teki yerleşkesine gönderildi. Sınava giren öğrencilerin iddialara konu 20 soruya verdiği yanıtlar mercek altına alınacak.

NTV’nin aktardığına göre eğitim uzmanı Sadık Gültekin ise Türkçe sorularında ‘şifreleme’ yapılarak cevapların sorulara gizlendiğini öne sürdü. Gültekin “Şifrelemeyi ilk kelime ile son kelimede yapmışlar. Soruda cumartesi kelimesi geçiyor. 4. soru da C seçeneği Cumartesi C ile başlıyor. Albert Camu da Camu’yu vurguladığımızda vurguda ilk C seçeneği gelir, doğru cevap C. Vebayı vurguladığımızda da ilk seçenek hangisi ‘veBa’ B. Doğru yanıt B” iddiasında bulundu.

kr1-saduk-gultekin.jpg

Ayrıca HaberTürk’ten Bülent Aydemir’in aktardığına göre yetkililer “Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavıyla KPSS sınavında bire bir aynı olan ya da birbirine benzeyen soru sayısı iddia edildiği gibi 20 değil. 3-5 soru var” görüşünü savundu. Sınavla ilgili şaibeler olduğunu, sadece Yediiklim değil, başka yayınevleri aracılığıyla da soruların çalınmış ya da kopyalanmış olabileceğini söyleyen yetkililer, sınav sorularının tespit edilen başka yayınevlerinin yayınları ile de karşılaştırılacağını belirtti. Soru havuzlarının gözden geçirileceğini belirten yetkiler, gerekirse diğer sınavların da inceleneceğini ancak önceliğin 2022 KPSS olduğunu kaydetti.

Öte yandan KPSS skandalını ortaya çıkaran isimlerden CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, sekiz görevlinin soruların basıldığı sırada matbaaya sürekli girip çıktığını iddia etti. HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Kaya ile yaptığı görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Şunu baştan belirteyim ki eğitimci olan Yıldırım Kaya’yı ayıran en önemli özelliği bir konuda emin olmadan iddiada bulunmamasıdır. Son olayda da öyle oldu; ilk olarak biz Ankaralı gazeteci milletine WhatsApp üzerinden olaya ilişkin duyumlarını aktaran bir metin gönderdi. Sonra da gerisini getirdi. Bir süre sonra da zaten olay ortaya çıkmıştı. Yeni iddiası ise soruların basıldığı sırada 8 görevlinin matbaaya sürekli girip çıktıkları… Başta da belirttim, eğer bu doğru ise onlar hakkında da işlem yapılması gerekir. Başka iddialarda da bulundu, ama teyit etmediğini belirtmekten de geri durmadı.”

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı ise sosyal medyada ve bazı haber mecralarında kurulun kaynak gösterilerek bazı asılsız haberler paylaşıldığını ve süreci bulandırmaya çalışanlara itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi. Arıncı “Süreci bulandırmaya çalışanlara itibar etmeyiniz. Süreci şeffaf bir şekilde sürdürmeye, kamuoyunu bizzat bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da “ÖSYM soruşturmasıyla ilgili soruşturmanın selameti açısından fazla konuşmuyoruz. ÖSYM içindeki kirli çete mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Çetenin hükümet içindeki bağlantıları ortaya konulmalıdır. Soruşturmayı yürütenleri uyarıyorum. Çeteyi ortaya çıkarmazsanız siz de yanarsınız” açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise “Bu yıl kamu görevlerine atanacaklar için KPSS sonucu geçerlilik süresi bir sonraki KPSS ile birlikte son iki yılın KPSS sonuçlarını da kapsayacak şekilde uygulanacak, herhangi bir hak kaybına neden olunmayacak” bilgisini paylaştı.

6-kar-8-kpss-dha.jpg

Sorular ‘birileri cevabını bilsin’ gibiydi

Şaibe iddiaları yüzbinlerce adayı derinden etkiledi. BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan adaylar yaşadıklarını anlattı.

Sınıf öğretmeni Merve: Engelli babam bu sene benim kazanmamı bekliyordu. Hayali benim üstümeydi ama hayallerini yıktılar. Benim hayalim de öğretmenliği kazandıktan sonra onları yanıma almak, onlara bakmaktı. Emeğimiz çöp edildi başkaları için.

Sınıf öğretmeni Özge: Adil bir sınav olacağına dair inancım kalmadı ama başka şansım da yok. Bir yıl daha kaybetmeyi ekonomik olarak kaldıramam. Kitap alabilmek bile ciddi bir bütçe gerektiriyor, bir set 500-600 TL. Mecburen KPSS’ye güvenmek zorundayız.

Jeoloji mühendisi Özcan: Ben soruların çalınmasına şaşırmadım. Bu sene düzeltilmesi için adım atılmasına şaşırdım. Bunlara şaşırmamak üzücü ama daha önce de yaşamadığımız şeyler değil.

İngilizce öğretmeni Elif: Yediiklim denemelerini çözdüm, benzerliği sınavda fark ettim. Sorular benim çözdüklerime ne kadar yakın. Birebir aynı değil ama ne kadar benzer sorular. Mantık aynı ama isimler değişmiş. Birinde Ayşe yazıyorsa birinde Fatma denmiş.

Bu yıl dördüncü kez sınava giren Merve: Sınava girdiğim andan itibaren sorularda bir farklılık olduğunu sezdim çünkü Türkçe’den hiçbir şey anlamıyordum ve paragraf dağılımı diğer senelere göre daha fazlaydı. Cümleler, anlaşılmayacak şekilde kurulmuştu. Sanki birileri o soruları cevabını bilsin, diğerleri de zorlansın şeklindeydi sorular.

CHP dava açıyor

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, devletin zarara uğratıldığını, bu sebeple sorumlular hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağını söyledi. Kaya, ÖSYM Başkanı Aygün’ün görevden alınmasının yeterli olmayacağını, YÖK Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı görevde durduğu müddetçe sınava ilişkin sağlıklı denetim yapılamayacağını savundu. “Yedi İklim ile iş birliği yapan, Eğitim Bir Sen şube başkanlığı yapmış Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un ÖSYM Başkanı yapılması etik midir? Eğitim Bir Sen’in Yedi İklim ile iş birliği yaptığı yönetici seçme sınavı soruları incelenecek midir?” sorularını yönelttiği önerge verdiğini aktaran Kaya, sorularının 15 gün beklenmeden yanıtlanması için TBMM Başkanı Şentop’u göreve davet etti. Kaya, “Yurttaşlara çağrım şu; siz de beklemeyin, uğradığınız haksızlığın giderilmesi için maddi ve manevi tazminat davası açın” ifadelerini kullandı.

Adaylara tazminat ödensin

Babacan “Bu sınavın birincisi adaletsizliktir” dedi ve KPSS’ye girenlere tazminat ödenmesi gerektiğini bildirdi. DEVA Partisi lideri, kamuya alımlardaki torpile işaret ederek “Onun için mülakatı kaldıracağız” ifadesini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, önceki gün gerçekleştirdiği Muş ziyaretinde KPSS skandalına değindi. “ÖSYM denen bir yer var. Herhalde adı şöyle: Önceden Soruları Yayma Merkezi” diyen Babacan, şöyle devam etti: “İlk gün açıkladık. ‘Mülakatı kaldıracağız’ dedik. Çünkü siz mülakatta torpil yapıyorsunuz. KPSS’de 85, 90, 95 alıyor; mülakatta eliyorlar. Niye? ‘Senin siyasi görüşün galiba bize yakın değil’. Niye? ‘Sen ülkenin falanca bölgesindensin’. Yazık. Bu ülkenin vatandaşıysa, eşit vatandaş olarak devlet ile vatandaşı aynı samimiyette bir araya getirmek zorundasın. Haklıya hakkını vermek zorundasın. Onun için mülakatı kaldıracağız.”

“Öyle anlaşılıyor ki, kurumsal yapının tamamını çökertmişler. Hemen suç duyurusunda bulunduk. Ayıp bir şey. Şimdi ne yapıyorlar? ‘KPSS sınavını yenileyeceğiz. Ücret de almayacağız’ diye açıkladılar. Sadece ücret değil ki... Bu yetmez. Sınava girmek için vatandaşımız masraf etti. Belki başka şehre gitmek zorunda kaldı. Bu yeter mi, yetmez... Bu kadar insanı mağdur ettiysen bir de bunu tazmin etmek zorundasın. Para almam demek yetmez. Kim vakit harcadıysa, 1 gününü harcadıysa, para harcadıysa devlet tazminat da ödemek zorunda. ‘Para almayacağım’ yetmez. Cezasını ödemek zorundaki akılları başlarına gelsin.”

6-kar-8-babacan-twiiter.jpg

"Sandık gelecek gideceksiniz"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, KPSS skandalı üzerinden iktidara yüklenip sandığa işaret etti. Davutoğlu, sosyal medya paylaşımında “Yönetemiyorsunuz. Ekonomi dökülüyor, sağlık sistemi çöktü, adalet sistemine güven kalmadı, ÖSYM sınav yapamıyor. Sandık gelecek ve siz gideceksiniz; liyakatli kadrolar gelecek” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN