Sivillere 'zararlı' yaban hayvanlarını öldürmenin yolu açıldı

Sivillere 'zararlı' yaban hayvanlarını öldürmenin yolu açıldı

“Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te” değişiklik yapıldı. Değişiklikle, “İnsan yaralanması ve ölüm olaylarına sebep olan ayı ve kurt gibi hayvanların, her türlü ateşli silah ve ihtiyaç duyulması halinde menedilen avlanma yöntemleri de kullanılarak acilen alandan çıkartılmasının” önü açıldı.

“Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte” yapılan değişiklik, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikte, yönetmeliğin; “Yaban hayvanlarından zararlı olanlarla mücadele” başlıklı 54. maddesine, şu düzenleme eklendi:

“İnsan yaralanması ve ölüm olaylarına sebep olan zararlı ayı ve kurt gibi yaban hayvanları, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 4'üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü kapsamında her türlü ateşli silah ve ihtiyaç duyulması halinde menedilen avlanma yöntemleri de kullanılarak acilen alandan çıkartılır, bunu takiben zararlı hayvan ile ilgili prosedür tamamlanır.”

VURMA YETKİSİ MAHALLİ TEŞKİLATLARDAYDI

Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'te söz konusu yetki daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı'yla İçişleri Bakanlığı'nın mahalli yetkililerine veriliyordu.

Yönetmeliğin "Yaban hayvanlarından zararlı olanlarla mücadele" başlığıyla düzenlenen 54. maddesi şöyleydi:

Madde 54 — Koruma altında olan yaban hayvanlarından;

a) Popülasyon büyüklüğünün aşırı artması nedeniyle yaşama ortamlarını tahrip edenler,

b) Tedavisi mümkün olmayan sakatlık ve hastalığı bulunanlar,

c) Halk sağlığını tehdit edenler,

d) Yaban hayvanlarına ve doğal yaşama ortamlarına zarar verenler,

e) Genetik deformasyona uğramış, nesli bozabilecek olanlar,

zararlı olarak kabul edilir.

Koruma altında olmayan yaban hayvanlarından;

a) Tarım alanlarına, tarım ürünlerine, hayvancılığa, balıkçılığa ve diğer arazi kullanım şekillerine yönelik ciddi zarar verenler,

b) Evcil hayvanlara zarar verenler,

c) Ormanlara zarar verenler,

d) Sulara zarar verenler,

e) Mala ve cana kastedenler veya saldıranlar,

f) Güvenlik, hava güvenliği ve kamu yararını tehdit eder duruma gelenler,

ile benzeri durumlara sebebiyet verenler zararlı olarak kabul edilir.

Yaban hayvanlarının zararlı olanları ile mücadele; ilgili kişi, kurum veya kuruluşların talebine istinaden, bu maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri ile ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilenler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın mahalli teşkilatından, ikinci fıkrasının (e) bendinde belirtilenler için İçişleri Bakanlığı Mahalli teşkilatından, ikinci fıkrasının (d) ve (f) bentlerinde belirtilenler için ilgili kurum veya kuruluşun mahalli teşkilatından bir yetkili ile il müdürlüğü görevlilerince, birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentleri ile ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilenler için sadece il müdürlüğü görevlilerince, mahallinde inceleme yapılarak hazırlanacak rapor doğrultusunda, ulusal ve uluslar arası mevzuat kapsamında Genel Müdürlük tarafından çıkarılacak usul ve esaslar çerçevesinde mücadele yapılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN