Siyasi parti üyeliği sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet siyasi parti üyeliği iptal başvuru ekranı

Siyasi parti üyeliği sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet siyasi parti üyeliği iptal başvuru ekranı

Kamu kurumlarının birçok işlemini e-Devlet'ten yapmak mümkün olduğu gibi herhangi bir siyasi parti üyeliği iptali yine e-Devlet platformundan gerçekleştirilebiliyor. Önceden partinin il-ilçe başkanlarına ya da YSK'ya bizzat başvurmak gerekirken şu an siyasi parti üyeliğini yaklaşık 30 saniyede iptal etmek mümkün. İşte, e-Devlet siyasi parti üyeliği iptal başvurusu...

Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden siyasi parti üyeliği sorgulaması yaparak bilgisi dahilinde veya dışında hangi partiye üye olduğunu öğrenebilir ve isterse üyeliğini iptal edebilir. Sorgulama ve iptal işlemleri www.turkiye.gov.tr adresinden veya e-Devlet mobil uygulamasından yapılabiliyor.

E-DEVLET'TEN SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Legal olarak faaliyet gösteren siyasi parti üyelikleri e-Devlet'ten öğrenilebiliyor. 2019 yılında e-Devlet Kapısı platformuna getirilen özellik sayesinde vatandaşlar hangi siyasi partiye üye olduklarını sorgulayabiliyor.

www.turkiye.gov.tr adresine girilerek veya e-Devlet iPhone, Android veya Huawei mobil uygulamasına girerek arama satırına 'Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama' yazarak aynı adla çıkan seçeneğe tıklayarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

2021-01-16-134243.jpg

e-Devlet'ten siyasi parti üyeliği iptal işlemi için arama satırına 'Siyasi Parti Üyeliği İptal' yazarak aynı adlı seçeneğe tıklamak gerekiyor. Açılan sayfadaki yönergeleri takip ederek, siyasi parti üyelik işlemini tamamlamak mümkün.

2021-01-16-134306.jpg

E-DEVLET ŞİFREM YOK, NEREDEN ALABİLİRİM?

e-Devlet şifresi; şahsen başvuru ile yurt içinde PTT şubelerinden, yurt dışında ise Dışişleri Bakanlığı'na bağlı elçilik ve konsolosluklardan temin edilebilir.

PTT şubesinden e-Devlet şifrenizi, TC kimlik numarası (Nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, nüfus cüzdanı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları) ile fotoğraflı bir kimlik temin ederek bunları belirli bir ücret karşılığında almak mümkün.

ÖNCEDEN SİYASİ PARTİ ÜYELLİK İPTALİ NASIL YAPILIRDI?

e-Devlet platformu öncesinde siyasi partilere üyeliği bulunan kişiler, istifa dilekçelerini il ve ilçe başkanlıklarına veya Yüksek Seçim Kurulu'na başvurarak parti üyeliğinden çıkabiliyordu.

E-DEVLET ŞİFRESİ ÜCRETİ NE KADAR?

e-Devlet şifresi ilk kez alındığında, PTT personeli size şifreyi mühürlü bir zarf içinde sunuyor. Bu şifreyi satın alırken PTT 2,5 lira ücret alıyor. Mevcut şifresini kaybedenler yine PTT üzerinden 5 liraya yeni şifre alabilir.

E-DEVLET SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİ SORGULAMA SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN