Soma davasında acıları tazeleyen tahliyeye 'kasten cinayet' şerhi

Soma davasında acıları tazeleyen tahliyeye 'kasten cinayet' şerhi

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasıyla ilgili davada şirketin sahibi Can Gürkan'ın tepki çeken tahliye kararına mahkeme heyetinin muhalif üyesi şerh düştü: Yangınla mücadele sırasında dahi işçiler çalıştırarak tahliye edilmedi. Olası kastla öldürme ve yaralama suçlarından ceza almalıydı.

Soma maden faciası davasında yerel mahkemenin kararını yerinde bulan Bölge Adliye Mahkemesi’nin tutuklu patron Can Gürkan’ı tahliye etmesi tepkilere neden oldu. Bölge Adliye Mahkemesi heyetinden bir üye, Soma mağdurlarının avukatlarının talepleriyle örtüşen gerekçelerle karara muhalif kaldı. Muhalif üye, Can Gürkan’ın ve babası Alp Gürkan’ın basit taksirden değil, olası kastla birden fazla adam öldürme suçundan cezalandırılmasını istedi.

İndependent Türkçe'den Ali Dağlar'ın haberine göre, Bölge Adliye Mahkemesi’nin oy çokluğuyla aldığı yerel mahkeme kararını yerinde bulularak Can Gürkan’ı tahliye edenve 'adalet yarası'nı bir kez daha kanadan karara bir üye muhalif kaldı. Müdahil tarafın talebleriyle örtüyen muhalefet şerhinde baba Alp Gürkan’ın da cezalandırılması isteniyor.

Muhalif hakimin düştüğü şerh şöyle:

“Kamera görüntülerine göre başlayan yangın tamamen söndürüldükten sonra ocakta çalışma yapılması gerektiği halde, yangınla mücadele edilme sırasında dahi işçileri çalıştırarak tahliye ettirmeyen, ocağın tamamının tahliyesi için gerekli olan megafon sistemini dahi (basit bas-konuş) kaldıran, kullanılmaz hale getiren, ocakta ilk önce tahliye yerine su sıkarak yangını söndürmeye çalışarak işçilerin tahliyesinde gecikmeye neden olunması karşısında, mesleki durumu, tecrübe birikimi, formasyon, saha ve bölgeyi tanıma, bilme nedenleriyle ilgilileri tarafından öngörülmesi gereken buna rağmen bu şartlarda çalışmaya ve üretime devam edilmesi yönünde inisiyatif kullanan ve karar alma ve uygulama mekanizmasında yer alan sanıklar Alp Gürkan, Can Gürkan, Mustafa Yiğit, Ramazan Doğru, Hayri Kebapçılar, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Hilmi Karakoç, Hüseyin Alkan, Mehmet Erez, Haluk Evinç, Fuat Ünal Aydın, Murat Bodur’un olası kastla öldürme ve yaralama suçlarından cezalandırılmalarına, tahliye taleplerinin reddine karar verilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan sayın çoğunluğun hükme karşı yapılan istinaf taleplerinin reddine ve tahliye kararına katılmıyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN