Son dakika! Çekya Salih Müslim'i serbest bıraktı, Ankara nota verdi

Son dakika! Çekya Salih Müslim'i serbest bıraktı, Ankara nota verdi

Çekya'da gözaltına alınan ve bugün hakim karşısına çıkarılan terör örgütü PYD'nin eski lideri Salih Müslim serbest bırakıldı. Eli kelepçeli şekilde duruşmaya getirilen Müslim'in serbest bırakılmasına Türkiye'den sert tepki geldi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ "Karar terör örgütüne destek niteliğinde" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kararın ardından Türkiye'nin Çekya'ya nota verdiğini açıkladı ve "Salih Müslim'in ensesindeyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çekya mahkemesinin PYD'nin eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim hakkındaki serbest bırakma kararını değerlendirdi. Cezayir'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Çekya'ya nota verdik, bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

SALİH MÜSLİM'İN ENSESİNDE OLACAĞIZ

Dışişleri Bakanı mahkemenin Müslim'i AB sınırları dışına çıkmama şartıyla serbest bıraktığını belirtti. 

Çavuşoğlu, "İade talebinde bulunduk fakat mahkeme böyle bir karar verdi. Bu işin peşini bırakmayacağız. Başka ülkeye giderse de peşini bırakmayacağız. Salih Müslim'in nereye giderse gitsin ensesindeyiz. Sadace Salih Müslim değil, teröristlerin hiçbirinin peşini bırakmayacağız. Zaten kırmızı bülten de var gerekli takibatı yapacağız" şeklinde konuştu. 

MAHKEME SERBEST BIRAKTI

Türkiye Prag'da gözaltına alınan PYD'nin eski Eş Başkanı Salih Müslüm'ün iadesi için resmi başvurusunu yaptı. Müslüm'ün geçici olarak tutuklanması da talep edildi.

Pazar günü gözaltına alınan Müslüm hakim karşısına çıkarıldı. Geniş güvenlik önlemleri arasında mahkemeye getirilen PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim ilk duruşmada mahkeme tarafından serbest bırakıldı. 

TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK KARARI

Skandal karara ilk tepki Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi.  Bozdağ, "Çekya mahkemesinin terör örgütü elebaşı Salih Müslim kararı iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecek bir karardır. Terör örgütüne destek kararıdır. Uluslararası hukuka aykırı karardır" dedi

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Çekya mahkemesinin Salih Müslim kararı iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecek bir karardır. Terör örgütüne destek kararıdır. Uluslararası hukuka aykırı karardır. Çekya'nın verdiği karar bizim için sürpriz olmadı. Bunlar siyasi karardır. Çekya için de hukuk uygulansaydı bu teröristbaşı Türkiye'ye iade edilirdi. Hukuk var ama hukuka uyan yok" dedi. 

ADALET BAKANI GÜL: TELAFİ ETMELERİNİ BEKLİYORUZ

Adalet Bakanı Gül, Çekya mahkemesi tarafından serbest bırakılan Salih Müslim'in siyasi gerekçelerle tutuklanmadığını söyledi. Gül, "Muhataplarımızdan hatayı telafi etmelerini bekliyoruz. Kararın takipçisi olacağız" dedi.

DIŞİŞLERİ: MASUMLARIN ACISINI UMURSAMADI

PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim'in Çekya'da mahkeme tarafından serbest bırakılmasına Dışişleri Bakanlığı'ndan da tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Karar terörle mücadele sorumluluğundan uzak. Çekya masumların acısını umursamadı. Karar Çekya'nın sorumluluklarıyla bağdaşmıyor " açıklaması yaptı. 

BİGALI: BU KARARIN TEMYİZİ YOK

Müslim'in serbest bırakılması sonrası konuşan Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, "Bu kararın temyizi yok. Müslüm Çekya'dan çıkabilir. Karar hayal kırıklığı yarattı. İkili ilişkilere olumsuz yansıyabilir" dedi.

Türkiye'de hakkında üç ayrı suçtan yakalama kararı olan Müslim hakkındaki dosyalar Adalet Bakanlığı tarafından Çekya'ya gönderilmişti.

MÜSLÜM'ÜN FİNLANDİYA VATANDAŞLIĞI BULUNUYOR 

Duruşmada Salih Müslim'in gözaltı süresinin uzatılabileceği veya serbest bırakılabileceği belirtiliyordu. Türkiye'nin iade talebine rağmen Müslim'in oturma iznine sahip olduğu Finlandiya'ya gönderilebileceği de konuşuluyordu. 

Salih Müslüm'ün "siyasi suçlu" olarak değerlendirilebileceği ve Türkiye vatandaşı olmadığı için Ankara'nın iade talebinin reddedilebileceği söyleniyordu. 

Finlandiya'da oturma izni bulunan Müslüm'ün bu ülkeye ya da başka bir Avrupa ülkesine gönderilebileceği iddia ediliyordu.

Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alınan terör örgütü PYD/PKK’nın eski eş başkanı Salih Müslim, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

AP Salih Müslim'in elleri kelepçeli fotoğrafını dünyaya servis etti. 

'ÇEKYA'NIN İMTİHAN GÜNÜ'

Bugün partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Hakkında kırmızı bülten çıkardığımız PKK/PYD elebaşlarından Salih Müslim, 24 Şubat'ta Çek Cumhuriyeti'nde gözaltına alındı. Bu teröristin iadesi için gerekli çalışmaları başlattık. İçişleri, Dışişleri, Adalet bakanlıklarımız konuyu yakından takip ediyor. Gün, NATO müttefikimiz Çekya'nın imtihan günüdür. Umarım Çekya terörle mücadelede hassasiyeti görür ve gerekli dayanışma ile bu teröristi bize iade eder" ifadesini kullanmıştı. 

'TAKAS SÖZ KONUSU DEĞİL'

Terör örgütü PYD'nin elebaşlarından Salih Müslim'in Çekya'dan iadesi hakkında açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise, "Herhangi bir takas teklifi söz konusu değil" dedi.

TBMM'de gazetecilere konuşan Gül, bugün öğle saatlerinde Çek mahkemesine çıkacak Müslim için 16-40 gün arasında geçici tutuklama kararı alınmasını beklediklerini söyledi.

PYD/PKK'nın elebaşlarından Salih Müslim'ün ismi, İçişleri Bakanlığının Terörden Arananlar Listesinde 4 milyon liralık ödülle kırmızı kategoride yer alıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Çulurambar’daki vergi dairesinde birkaç hafta önce gerçekleştirilen patlamaya ilişkin soruşturmada, PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim hakkında dün yakalama kararı çıkarmıştı. Başsavcılık, kararı iade talepnamesine eklenilmesi için Adalet Bakanlığı’na göndermişti. Daha önce de Merasim sokak ve Güvenpark patlaması ile ilgili hakkında yakalama kararları verilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN