Erdoğan: Kültür ve Cemevleri başkanlığı kuruluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi'nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız kendi bünyesinde kuracağımız Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, muhtarlıklara, derneklere, belediyelere, federasyonlara bağlı cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecektir." dedi.

Çarşamba günü gerçekleştirdiği grup toplantısında "Alevilerle ilgili yeni adım atacağız" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi'nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın ve onların etrafında bir araya geldiği mekanların tüm meselelerini devlet nezdinde takibini ve yürütmesini yapacak kurumsal bir yapı kuruyoruz." dedi.

Erdoğan, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız kendi bünyesinde kuracağımız Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecektir." ifadelerini kullandı.

l.png

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Sevgili canlar, değerli misafirler, kıymetli kardeşlerim sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Bugün burada ülkemiz genelinde inşası tamamlanan 4 cemevinin açılışı, 7 cemevinin de temel atma töreni vesilesiyle Alevi-Bektaşi kardeşlerimizler hasbihal etmek için bir aradayız.

Elazığ Karakoçan, Ankara Altındağ, Erzurum ve Erzincan Kemah'ta hizmete açacağımız 4 cemevinin kullanacak vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Kütahya ve Kayseri'de inşası süren, Burdur, Denizli, Bilecik, Aydın ve Kırklareli'de temelini bugün atacağımız 7 cemevinin de bir an tamamlanarak hizmete girmesini temenni ediyorum.

Bu eserlerin Alevi-Bektaşi kardeşlerimize, şehirlerimize ve ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Şu an içinde bulunduğumuz Şahkulu Sultan Dergahı ayakta tutulmuş ve ihya edilmiştir. Bunca asırdır dergahımızdan gelip geçen herkesten Allah'tan razı olsun diyor, her birini rahmetle yad ediyorum. Bu mekanlar aşk ocağıdır, edep ocağıdır, gönül ocağıdır. Buralar Hz. Peygambere ve ehlibeytine aşık olanların durağıdır. Medeniyetimize hayırlı insanlar burada yetiştirilir.

Hazreti Mevlana, Yunus Emre gibi gönül sultanları millet olma şuurumuzu kolaylaştırmışlardır. Bu büyük medeniyete sahip çıkmak, gelişmesi için gayret göstermez her birimizin vazifesidir. Dünyada baki olan ise yalnızca muhabbettir. Bugün karşı karşıya kaldığımızın imtihanlarımızın ancak aşkla birlikte, kardeşlikle göğüsleyebiliriz. Önde gelen tarihçilerimizden Aşık Paşa bu durumu şöyle ifade ediyor: Kim kiminle ikiliksiz yar ise, iki cihan devleti onlardadır. Onların menzilleri canlardadır. Cümle işin en üstünü birliktir. Birlik olmak erliktir. Neredeki iki gönül birliktedir, göresin bunlar gani birliktedir. Evet tüm bu mesajlar Hacı Bektaş Veli'nin farklı şekillerde tezahür etmiş biçimleridir.

Tevhidi bir, kitabı bir kıblesi bir peygamberi bir insanlar için bundan başka muhabbet ve bundan başka aşk yolu yoktur. Bunun için hepimizin peygamberi, hepimizin Ali'si, hepimizin ehlibeyti, Hüseyin'i, Kerbelası diyoruz.

Milletimizin asırlardır varlığını ve birliğini korumasını sağlayan bu muhabbet ışığı bugün de önümüzü aydınlatmaktadır. Birliğimizi bozmak için dışarıda çalışan birçok kesim olmuştur. Ama bu muhabbeti söndürmeye kimsenin gücü yetmemiştir.

5541017.jpg

Ülkemize geçtiğimiz 20 yılda kazandırdığımız eser ve hizmetlerimiz vardır. Eğitimden sağlığa güvenlikten adalete, ulaşımdan enerjiye kazandırdığımız her bir yatırımla ülkemizi adım adım 2023 Türkiye'sine hazırladık.

Bugün de yeni bir atılımın hazırlığı içerisindeyiz. Ülkemizi Türkiye Yüzyılı'na hazırlarken, milletimizin tüm kesimleriyle birliğini, beraberliğini, kardeşliğini güçlendirecek özel adımlara özel önem veriyoruz. Ekonomik sıkıntıların yol açtığı kayıpları da hızla kapatıyoruz. Bugüne kadar çözümünü arzu ettiğimiz seviyede sağlayamadığımız her şey için yoğun çaba gösteriyoruz. Bu çerçevede ülkemizdeki Alevi- Bektaşi toplumunun beklentilerini tespite ve çözüm yolları bulmaya yönelik kapsamlı bir hazırlık yaptık. Kültür ve İçişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülen milli, birlik ve beraberlik çalışması kapsamında 1585 cemevi ziyaret edilerek muhataplar tek tek dinlendi. Ayrıntılı çalışmalar yürütüldü.

KÜLTÜR VE CEMEVLERİ BAŞKANLIĞI KURULUYOR

Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın ve onların etrafında bir araya geldiği mekanların tüm meselelerini devlet nezdinde takibini ve yürütmesini yapacak kurumsal bir yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız kendi bünyesinde kuracağımız Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, muhtarlıklara, derneklere, belediyelere, federasyonlara bağlı cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecektir. Cemevi hizmetlerinden, eğitim faaliyetlerine kadar tüm çalışmalar bu kurumsal yapı altında kamu güvencesi, desteği ve denetimi ile yürütülecektir. Böylece cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, yapım, onarım, bakım giderlerinin karşılanması ve imar planlarındaki yeriyle ilgili tüm sorunlar çözülmüş olacaktır. Aynı şekilde cemevlerinde erkan hizmetlerini yürütmekten sorumlu Alevi - Bektaşi inanç önderlerinden talep edenlere bu kurumsal yapı bünyesinde kadro verilebilecektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN